Jeśli ktoś ma głowę na karku , to i wymaganiami nie musi się przejmować (faktycznie, gotówka również jest istotna, ale wszelakie podawane ceny przez zaborczych konsolowców ni jak mają się do rzeczywistości) i tym samym gry wieloplatformowe zawsze lepiej wyglądają na PC.
To raz. Dwa, piszesz o wyłączności, notabene bardzo dobrze napisane, ale zważ na fakt, iż gro osób, albo jest tak marką zaślepiona, albo ich zachowanie wynika z niewiedzy lub/i opuścili kilka lekcji matematyki. To nie czasy gdzie x boy drwił, że na PS3 to tylko MS i Resistane...dobre są, a posiadacze konsol twierdzili, że PC to tylko RTS i FPS. Teraz gry , jako całość przywdziewają strój multiplatform. A strój ów guziki w kształcie dolarów .
Jeśli chodzi o allegro, to faktycznie, ja sam ostatnio sprzedałem Burnout Paradise w stanie idealnym za 69zł, więc jest to cena gry na PC. Ale pamiętaj, że jak ukazał się , czy to Dead Space, czy Far Cry2 to na konsolach kosztował dużo drożej i nawet na allegro nie znajdziesz w marcu Killzone2, czy RE5 poniżej 96zł.
Od lat związany jestem z rynkiem gier i komputerowych i konsolowych jako gracz i faktycznie, był ciężki okres, ale na chwilę obecną tego nie dostrzeżesz, bo i brak go. Wiadomo jedna gra przynosi mniejsze dochody, dzięki innej twórcy mają w garażu Bugatti Veyron i Enzo Ferrari a ponad stanem stoi WoW. Ale dokładnie tak samo jest na konsolach (choć tutaj brak WoW).
Spójrz na linie wydawnicze na najbliższy czas. PC w ogóle nie odbiega od konsol a w kilku momentach je nawet przegania. Ale tak jak wspomniałem, wypada się zainteresować , oraz odpowiednio zadbać o swego PC , by nie tkwił w nim Voodoo 2 i nie było płaczu, że pasjans chrupie w 640-480 a żeby zagrać w CoD 4, to trzeba kupić konsolę tańszą od procesora a do PC to co kwartał trzeba dokładać 4k, bo inaczej Crysis nie pójdzie....