Autor Wątek: Czy gry PC już umarły?  (Przeczytany 16572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Platon

• Obywatel
  • **
  • Reputacja: 1
Czy gry PC już umarły?
« dnia: Października 13, 2004, 19:34:25 pm »
Chciałbym prosić o odpowiedź na powyższe pytanie. Oczywiście z jakims sensownym argumentem, argumantami.

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
  • lol pozdro rasta power
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 13, 2004, 20:06:27 pm »
nie umarły, ale bardzo szybko umierają, czego dowodem jest choćby tegoroczna wystwa E3, na której ogromna większość gier przeznaczona była wyłącznie na konsole, oraz różne statystyki- w ameryce 30% graczy to pctowcy, reszta szarpie na konsoli. PC jest wciąż popularny jedynie na wschodzie, gdzie rodzice wolą kupić dziecku coś, na czym (jak sądzą) będzie się uczyć- w rezultacie dziecko oczywiście gra :P

linc

• Pionier
  • *
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #2 dnia: Października 13, 2004, 21:08:37 pm »
nie umarly i trzymaja sie w miare dobrze. Maja support wlasciwie z kazdego gatunku, procz bijatyk i party games ;). Istnienie wielu gazet stricte pecetowych potwierdza fakt, ze gry pecetowe zyly, zyja i beda zyc.

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #3 dnia: Października 13, 2004, 21:31:14 pm »
Cytat: "linc"
nie umarly i trzymaja sie w miare dobrze.

ta, chyba na wschodzie -_-' w ameryce naprawde bardzo mało osób gra jeszcze na piecu

Maja support wlasciwie z kazdego gatunku, procz bijatyk i party games

I gier akcji, platformówek, wyścigów, "japońskich dziwolągów", rpg'ów (nie mówie tu o grach pokroju BG tylko o takich jak FF X)... łatwiej powiedzieć co PC ma, a nie czego nie ma.

Istnienie wielu gazet stricte pecetowych

sprostuj- istnieje wiele gazet w POLSCE i na wschodzie :?

szafa

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 64
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #4 dnia: Października 14, 2004, 11:23:55 am »
Cytat: "Miazga"
Cytat: "linc"
nie umarly i trzymaja sie w miare dobrze.

ta, chyba na wschodzie -_-' w ameryce naprawde bardzo mało osób gra jeszcze na piecu

Maja support wlasciwie z kazdego gatunku, procz bijatyk i party games

I gier akcji, platformówek, wyścigów, "japońskich dziwolągów", rpg'ów (nie mówie tu o grach pokroju BG tylko o takich jak FF X)... łatwiej powiedzieć co PC ma, a nie czego nie ma.

Istnienie wielu gazet stricte pecetowych

sprostuj- istnieje wiele gazet w POLSCE i na wschodzie :?

Miazga, nie zapominaj o grach stricte sieciowych, jak np. counter-strike, czy Day of Defeat. Te gry stanowia o 'potedze' peceta.

PS. Sam jestem zapalonym graczem w cs, wiec wiem ocb.
Fryty tyty dotknij pyty

Platon

• Obywatel
  • **
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #5 dnia: Października 15, 2004, 19:27:48 pm »
Jesli mówimy o grach sieciowych to niezapomijmy również o Enemy Territory. :D:D:D

jelop

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #6 dnia: Października 15, 2004, 19:41:58 pm »
a ja nie wiem ja tadzio norek jestem może karol coś będzie wiedział albo alina...

ren

• Towarzysz
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #7 dnia: Października 15, 2004, 23:04:13 pm »
PeCety nigdy dla mnie platforma do gier nie byly, i chyba jush tak pozostanie.
[size=9]Waitin' for:[/size]

Blink

• ZMP-owiec
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #8 dnia: Października 15, 2004, 23:17:54 pm »
ja gralem wczesniej na piecu duzo, jak nie mialem zadnej konsoli, pozniej byly kilery call of duty, mafia nfsU (nie mialem konsoli stacjonarnej) a teraz to juz w nic nie gram, moze cos sie ukaze fajnego

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #9 dnia: Października 23, 2004, 20:05:33 pm »
PC świetnie się nadają do gier sieciowych, strategii (turowe/RTS), FPP, dobre są też TPP. Co do RPG, to na PC zdecydowanie przodują prace grup z Europy/USA (Baldur's Gate, Icewind Dale, Planescape Torment, Fallout), na konsole zaś są to RPG made in Japan z żółtymi kurczakami i babo-dziecio-chłopcami, który ma miecz 3 razy większy od niego i kocha się w tym fioletowym garnku na szafce. A mnie, 20-letniemu człowiekowi, nie przeszkadza to ni w ząb.

Co do porównań PC/konsole, to chyba wszystko zależy od tego co było pierwsze - ja w FPP po sieci grałem najpierw PC, potem konsola. Dla mnie PC górą. Kumpel grał najpierw na PS2, potem na PC. On woli PS2. I jak tu nas pogodzić? :D

Włoszku

• Pionier
  • *
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #10 dnia: Października 29, 2004, 00:07:36 am »
Faktycznie, PC zawsze górował pod względem jakości/ilości gier FPP niż jakakolwiek konsola, zapewne głownie ze względu na wygode grania (nie wspominając o kodowaniu) Sam nie gram na PC praktycznie wogóle, ale jesli mam ochote na FPS'a to wole chwycić za myszke niż za pada! Musze jednak przyznać że jedynie Goldeneye i Perfect Dark pobiły wszelkie standardy Fpp na wszelaki sprzęt do grania! Ale to były złote czasy RARE! Wypowiadam sie jedynie o tych grach, bo np w Halo nie bylo mi zagrac, a podobno zbija czerep zdrowo..
A tak wogóle to ja kocham RPGi i na FPP nie gram :D Wiec nie wiem wogóle co ja sie tak mądrze..
W skrócie chodziło mi o to by powiedziec, że mysle ze rynek gier piecowych ma sie dużo gorzej niz np rok czy dwa lata temu i schodzi raczej w dół. Takie jest moje zdanie, a opnie mogą być różne ;)
No love left in me, no eyes to see the heaven beside me.
My time is still yet to come so I'll be forever yours!

Wielki90

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 12, 2004, 21:32:29 pm »
Pc mają nad konsolami pod niektórymi względami przewagę:
1. Nieograniczona ilość pamięci RAM (tak sobie myślą producenci- a co z biednymy graczami?)
2. Myszka
3. Łatwiejszy dostęp do dema, patchów itp.

Oprócz tego duży wybór gier został właściwie tylko w sektorze Strategii (Dawn of War, WarcraftIII, Generals, Starcraft, itp,itd...) i FPP (Quake, UT, CS) Dalej z grami jest w miarę cienko. Wydaje mi się że gry na Pececie przetrwają tylko w powyższych gatunkach, chyba że zostanie opracowany jakiś rewolucyjny kontroler (w co wątpie, acz byłoby to na pewno piękne)
PSN: CooliG

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 80
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 13, 2004, 15:04:48 pm »
Hmmm, panie Wielki - dema patche: zgodze się, RAM również, reszta argumentów jest jednak już nie atualna. Wszystkie najważnejsze FPP'ki pojawią się na konsolach (no X głównie), myszka do konsolki to również dzisiaj nie problem (mozna nawet podłączyć swą ulubioną piecową myszkę dzięki odpowiedniej przystawce). Czy piecuchy zachowają swój prymat w dziedzinie strategii i FPS'ów? Jak dotąd RTS'y to bezsprzecznie domena pieców jednak firstpersonperspectiwy powoli i nieustannie przechodzą do Nas... :D

damian

• Towarzysz
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 13, 2004, 15:15:30 pm »
Wielki90 - powaliłes mnie - jutro sprzedaję Gacka bo ma tylko 40 MB a nie jak mój PC 512MB ... tylko zaraz  - a jak zagram w Wind Wakera i Prime'a :D:D:D:D:D A tak na marginesie to jakoś nie wyobrażam sobie mychy przy Metroidzie...

Fakt faktem - strategii można PC pozazdrościć - no i gry w sieci ... ale to naprawde chyba wszystko :)
Life's a game
Gaming 24:7

Wielki90

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 13, 2004, 15:45:16 pm »
:D  :D  :D. Czytasz może N+? Parę miechów temu był tam wywiad z twórcą Painkilera(Adrian Chmielarz) napisał on iż jest bardzo trudno napisać grę na np. 40RAM. Pamięci musi starczyć na wszystko.
Nie chodziło mi tylko o pamięć, lecz ogólnie o grafę. Porównaj sobie Call'a na compa a na konsoli. Różnice widać (niestety). Szczerz mówiąc w Metroida nie grałem, ale grałem w inne FPS'y na konsolach i gra sięw nie (moim zdaniem) gorzej niż na komputerze. To wszystko co chciałem powiedzieć. Broń boże nie sprzedawa GC :wink:
PSN: CooliG

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 13, 2004, 17:03:19 pm »
Cóż, ja na piecu nie lubię grać, nie wiem dlaczego, ale tak właśnie jest i basta. Chociaż grywam na nim (paradox) często i nie powiem klasyka piecowa bardzo mnie jara (Fallouty, BG, itp). Przyjemność i wygoda grania - czytaj konsolka. Aha w Halo na X'ie grało mi się wyśmienicie i nie sądzę, zeby przyjemniej grało się na myszy wlepiając oczy z 50cm w 17"  monitorek na niewygodnym krześle ...

damian

• Towarzysz
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 13, 2004, 18:19:47 pm »
Trzeba wziąść pod uwagę jeszcze pomysłowość i design gier - 40 mega to niewiele w porównaniu do innych sprzętów klasy PC ale mozesz mi wierzyć, że taki Metroid na PC wymagałby chyba z 128MB. Poprostu jakość grafiki pomiędzy PC a Konsolami nie jest aż tak widoczna... Aczkolwiek zwracam honor jeżeli chodzi o mychę - gra się lepiej...

Heh najfajniejsza jest różnica między Medal of Honor Frontline a Metroidem - na N64 widziałem lepsze teksturki niż w Medalu .... Jak jakiś właściciel PC zobaczy Medala na konsoli to się faktycznie może uśmiać z grafiki ... mi bynajmniej się nie podoba ...
Life's a game
Gaming 24:7

Anonymous

• Gość
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 14, 2004, 11:58:47 am »
Cytat: "damian"

Heh najfajniejsza jest różnica między Medal of Honor Frontline a Metroidem - na N64 widziałem lepsze teksturki niż w Medalu .... Jak jakiś właściciel PC zobaczy Medala na konsoli to się faktycznie może uśmiać z grafiki ... mi bynajmniej się nie podoba ...

No co wy. Metroid wygląda rzeczywiście, niebo lepiej, ale Frontline nie jest zły. Modele postaci są bardzo dobre, ICH tekstury też. Co do podłoża i otoczenia można mieć lekkie zastrzeżenia, no ale Medal wyszedł dużo wcześniej niż Meti.

szafa

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 64
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 19, 2004, 22:38:36 pm »
Male pytanko.
Czy ktorys z Was grywa w counter-strike? Jesli tak to podajcie serwerki na ktorych pocinacie. Moze sie spotkamy^^
Fryty tyty dotknij pyty

joshimitsu

• Towarzysz
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 20, 2004, 11:02:24 am »
Sam nie wiem dlaczego gry na PC miały by umierać, ale jak wynika z Waszych wypowiedzi oraz materiałów prasowych tak się dzieje. Nie wiem jak zareagują na to koledzy z budy, mój brat i jego kumple. Przecież oni grają wyłącznie na PC. Ale nie zapominajmy o udergroundzie. Są przecież te szemrane emulatory starych gier i amatroskie produkcje takie jak Deluxe Ski Jump czy Mamba. Wiem, że to mało jak dla Was, ale czy kiedyś ci amatorzy nie urosną w siłę i nie stworzą znacznie lepszych gier. Przecież sam byłem zaskoczony gdy ujrzałem trójwymiarową grafę Deluxów i Węża 3d. Nigdy nie sądziłem, że amator może zrobić trójwymiarowe gry.

Bo jak nie to naślę na Was swojego kota. Już on się Wami zajmie!!!;PPPPP

Wudi

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 21, 2004, 00:06:35 am »
Rynek PC ma sie coraz lepiej a nie coraz gorzej wlasnie to pokazaly tegoroczne E3, gier na konsole jest duzo wiecej ale w tym roku z PC bylo lepiej niz rok  temu. Wychodzi wiele hitow, oraz mega ogromna gra ktora napawde wymiecie wszystko to co powstalo do tej pory: Stalker.
Jak zobaczylem filmik prezentujacy AI to po prosu musialem usiasc, losowe podane akcje, kazdy przeciwnik, postac ma swoje osobne AI, np. gosciu ktoremu sie cos w glowie powalilo chcial popelnic samobojstwo i w tym celu strzelal sobie w stope :lol:
You're asking: how? My answer is : long and hard :wink: .

Ako

• Marynarz z Potiomkina
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 21, 2004, 08:38:16 am »
Cytat: "Wudi"
Rynek PC ma sie coraz lepiej a nie coraz gorzej wlasnie to pokazaly tegoroczne E3, gier na konsole jest duzo wiecej ale w tym roku z PC bylo lepiej niz rok  temu. Wychodzi wiele hitow, oraz mega ogromna gra ktora napawde wymiecie wszystko to co powstalo do tej pory: Stalker.
Jak zobaczylem filmik prezentujacy AI to po prosu musialem usiasc, losowe podane akcje, kazdy przeciwnik, postac ma swoje osobne AI, np. gosciu ktoremu sie cos w glowie powalilo chcial popelnic samobojstwo i w tym celu strzelal sobie w stope :lol:
[/b]

hmmm, jak bede chciał popełnic samobójstwoto pomysle o tym sposobie :roll:

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

Wudi

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 21, 2004, 16:34:19 pm »
Chodzi o to ze gosciu wybral siebie jako ennemy a ze nie zostala zaimplementowana animcja celowania sobie w glowe to strzelal jedynie w to co moze zobaczyc, a jedyna czescia ciala jaka mogl zobaczyc byla stopa.

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 29, 2004, 20:11:26 pm »
A grywacie w Warcrafta 3 w sieci :?:

Wudi

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 29, 2004, 20:22:05 pm »
Ja mialem taki okres ze moj komp nie chcial ciagnac najnowszych gier nawet na srednich detalach (masakra, musialem grac na 800x600 detale low) i jedyne w co mialem ochote grac to wlasnie W3 i Ragnarok (i jeszcze kilka innych gierek online) .

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 29, 2004, 20:28:23 pm »
ja gram w DII przez neta ...

Wudi

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 29, 2004, 20:31:31 pm »
A mi juz skasowali postc bo niegrale przez 4 miechy , prawie sie poplakalem jak zauwazylem ze nie moge sie zalogowac ( barb 97 level, stroj niesmiertelnego krola, 2 dziadki)

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 29, 2004, 20:40:15 pm »
hehe jaaasne .... 8)

a Nieśmiertelny Król ssie ...

Wudi

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 30, 2004, 17:38:31 pm »
Miales kiedykolwiek caly zestaw immortal king? No i mialem jeszcze korone zlodziei na wymiane, i ten helm w ksztalcie czaszki, i mialem go wymienic na balrogowa skore 1.5 (1509 def), moze nidlugo znowu zaczne grac, moze podaj mi nazwe swojej postaci to mi zrobisz rusha :wink: .

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 30, 2004, 17:56:21 pm »
Ale ja o Warcrafta 3 pytałem  :wink:

Wudi

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 30, 2004, 18:03:06 pm »
Nie nabijaj postow :twisted: .
Ja gralem w W3 dosc dlugo, pozniej przestalem i juz nie wracam, ale jesli ktos stad ma ochote jeszcze w to grac online to ja z checia zainstaluje i bedziemy mogli popykac, chociaz od grania na konsoli nie mam juz ochoty na strategie.

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 30, 2004, 19:14:21 pm »
Więc właśnie o to mi cały czas chodzi  :wink: Zainstaluj i daj znać.

Wudi

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 30, 2004, 21:07:31 pm »
A moze zaczniemy grac w jakas gre online (np. Lineage 2) i zalozymy klan GameOnly ?
Jak zwolni mi sie troche wiecej miejsca na dysku to zainstaluje W3 :wink: .

xelloss

• Marynarz z Potiomkina
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 30, 2004, 22:22:46 pm »
ja proponuje klan Enemy Territory :) boska gra

Wudi

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 30, 2004, 22:40:03 pm »
Ale chodzi o RPG a nie strzelanke :P .
Chociaz ET jest swietne to i tak watpie zeby bylo na tym forum wystarczajaco wielu fanow FPP, i to jeszcze PeCetowego.

Kasej

• Pionier
  • *
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 30, 2004, 23:01:34 pm »
Lineage 2 jest wypasione, ale często se przycina, to wina serwerów.
Ja grałem w MU Online, nawet spoko tylko brak questów doskwiera.
Ale jakby co to ja jestem zawsze chętny na jakiegoś RPG online.

Wudi

• Przodownik pracy
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 30, 2004, 23:11:37 pm »
Wlasnie mi sie sciaga Lineage2. Slyszalem ze ostatni boss to prawdziwy gigant i strasznie sie podjaralem.

ralien27

• Pionier
  • *
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 12, 2007, 20:08:46 pm »
America's Army  .......to jest to !!  kto gral to wie .

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 12, 2007, 20:14:53 pm »
Cytat: "Kasej"
Lineage 2 jest wypasione, ale często se przycina, to wina serwerów.
Ja grałem w MU Online, nawet spoko tylko brak questów doskwiera.
Ale jakby co to ja jestem zawsze chętny na jakiegoś RPG online.

Ja teraz ostro gram w MU Online i jakoś brak questów mi nie doskwiera 100+ na globalu :P , L2 widziałem ale jakos mnie nie przekonał ot taki WoW ze zmienionym światem i grafiką.

ralien27 grałem też w AA nawet fajna gierka, która ma naprawde DUŻY klimat ale jakoś z czasem przeztałem i przerzuciłem sie na Battlefielda 2.
Yeahh, me and hate that's an odd couple

_Music

• Łajka
Czy gry PC już umarły?
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 12, 2007, 21:42:58 pm »
America's Army- dostałem za darmo w GameStopie kupując coś innego, ale do tej pory nie pofatygowałem się nawet z instalacją tego.
Tania propaganda, by zachęcić hamerykanów do wojska :]