No i plotki okazały się prawdą, Sony zapowiedziało nowego flagowca, Xperię Z2. Jakaś nowa moda się szykuje u Japończyków, co pół roku nowy telefon, trochę imo za szybko. No ale biorąc pod uwagę kiepskiej jakości ekran w Z1 ( czego zrozumieć nie potrafię ), to się nawet nie dziwię, bo Z2 ma w końcu porządny ekran, taki sam jak w Z1 Compact. Rozmiary telefonu są prawie takie same, ale udało się Japończykom powiększyć ekran do 5,2, co raczej wielkim wyczynem nie jest, bo Z1 to ogromny telefon z masą niewykorzystanego miejsca. A tak raczej tylko ewolucja Z1, plus nagrywanie w 4K i 120 kl/s.
IMO podoba mi się podejście Sony, wydaje naprawdę fajne telefony i w końcu z konkretnym ekranem, dla mnie to wyższa liga od Samsungów galaxy. Telefon i tak nie dla mnie, bo te rozmiary są grubą przesadą i telefon zajmuje prawie całą kieszeń, a i z obsługą może być kłopot. Z1 Compact będzie tym, co będę chciał kupić, świetny ekran, rozmiary idealne, brakuje tylko fizycznego przycisku cofania, ale już jakoś to przeboleje.