Jak pewnie wszyscy widzą, forum się "ciut" zmieniło.
Przede wszystkim forum zostało zaktualizowane do wersji 2.0.1. Związane z tym jest dojście kilku nowych funkcji oraz ogólna optymalizacja/przyspieszenie.
Aktualny wygląd forum to domyślna skórka z SMF2.0 z drobnymi modyfikacjami; dostępna jest też skórka z poprzedniej wersji forum, ale nie daję gwarancji, że wszystko będzie na niej działać (na pewno nie działa rozbudowana szybka odpowiedź), gdyż przerabianie wtyczek tak, by działały na wszystkich skórkach jest dosyć pracochłonne i sobie to darowałem. Z czasem pewnie i tak wygląd forum zostanie zmodyfikowany tak, by w końcu forum GO miało swój unikatowy wygląd, a nie wyglądało jak forum postawione w 5 minut przez przypadkowego użytkownika
.
Z takich bardziej widocznych zmian funkcjonalnych zmieniony został system ostrzeżeń. Zamiast dotychczasowego modelu normalny -> ostrzeżony -> ban, teraz działać będą punkty karne. Po uzyskaniu pewnej liczby punktów karnych użytkownik trafia na listę użytkowników monitorowanych, zaś dalsze zdobywanie punktów karnych kończy się pozbawieniem możliwości pisania postów. Daje to moderacji większe pole do działania, większą elastyczność. Dodatkowo dostępny jest też zwykły ban, ale mam nadzieję, że jego stosowanie ograniczy się teraz do wyjątkowych przypadków.
W profilu użytkownika pojawiły się też nowe pola, które użytkownik może wypełnić: PSN, XBL, Steam. Wypełnienie ich spowoduje pojawienie się ikonki pod avatarem (tak jak w moim przypadku Steam
), której kliknięcie prowadzi do profilu gracza w danym systemie. Dla PSN dałem odnośnik do
http://www.ps3trophies.com; jeżeli jest jakiś inny oficjalny serwis dla PSN, do którego można się dostać podając w URL nazwę gracza, to piszcie; ja w temacie PSN jestem zielony
.
Chat został zastąpiony przez kanał IRC.
Są tego zarówno plusy, jak i minusy. Głównym minusem jest brak integracji z forum - niestety (z tego, co mi wiadomo) nie ma możliwości pobrania liczby/listy osób obecnych na kanale, więc te informacje będą niedostępne z poziomu forum. Nie wszystkie nicki z forum nadają się też na IRC'owe nicki; w linku znajdującym się w głównym menu do formularza logowania na kanał IRC przekazywany jest przerobiony nick z forum: bez ogonków oraz białych znaków (spacje zastępowane są podkreśleniem); nie daję jednak gwarancji, że tak przerobiony nick będzie już poprawny.
Głównym plusem tej zmiany jest to, że jest to IRC - tzn. działa szybciej i stabilniej niż poprzedni chat oparty o ajax + mysql oraz można na niego wejść korzystając z dowolnego klienta IRC a nie tylko z przeglądarki (szczegóły konfiguracji:
http://gameonly.pl/forum/index.php?topic=8686). Dodatkowo znajduje się on poza forum, tj. nie zżera naszych zasobów oraz jeżeli coś się stanie z forum (padnie, będzie zamulać itp.) to kanał będzie wciąż dostępny
.
Ostatnia z większych zmian jest taka, że forum w końcu przeszło w pełni na kodowanie UTF-8 (wcześniej baza była w kodowaniu ISO-8895-2, z, jak się okazało, domieszką UTF-8
). Dla standardowego użytkownika jest to mała i niezauważalna zmiana, ale z poziomu technicznego stosowanie tego kodowania sporo daje. Wkrótce postaram się dodać do forum możliwość obsługi przez Tapatalk, czyli aplikacji na iOS, Blackberry i Androida obsługującej fora internetowe; w tym celu niezbędna właśnie było kodowanie utf-8.
Z rzeczy, które przestały działać, to brak (przynajmniej tymczasowy) przycisku Ignoruj użytkownika. Użytkowników wciąż można ignorować, ale dodawanie użytkownika do ignorowanych dobywa się z poziomu panelu użytkownika. Zniknęła też obsługa odtwarzacza GT. Niestety, stara wtyczka jest przestarzała i nie ma wersji pod SMF 2. Zobaczymy, może da się ją przerobić pod tą wersję forum, ale gwarancji nie daję.