Autor Wątek: Obsidian pracuje nad Kickstarterowym projektem  (Przeczytany 3470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krzysiu

• MIR
  • Reputacja: 174
  • Stać! Policja!
Obsidian pracuje nad Kickstarterowym projektem
« dnia: Marca 28, 2012, 10:37:04 am »
http://www.vg247.com/2012/03/28/obsidian-working-on-kickstarter-project/

Nareszcie poszli po rozum do głowy. Nie będą zależni od wielkich wydawców i będą mogli robić to co podoba się graczom, a nie panom w garniturach z Bethesdy, EA czy innego Activision.

Moją kasę toksycznego fana mają.

el becetol

• Gość
Odp: Obsidian pracuje nad Kickstarterowym projektem
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 28, 2012, 11:05:21 am »
Ta sprawa kickstarterów chyba zaczyna wymykać się spod kontroli - dopierdalamy się słusznie o płatne DLC, ale nie przeszkadzają nam twórcy proszą o kasę za grę, nad którą nawet nie zaczęli pracy. Fajnie, Tim Schafer spróbował i wyszło, spoko. Ale na dłuższą mete nie może istnieć rynek oparty na sprzedawaniu kota w worku... do tego przy jawnym zaznaczaniu że prace nad workiem i kotem dopiero się ewentualnie kiedyś rozpoczną.

Tak czy owak trzymam kciuki za Obsidian i wizję rynku samofinansujących się twórców. Można to jednak zrobić bardziej elegancko niż wyciągając kasę od fanów machając im przed oczami obietnicami jak politycy.

« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2012, 11:11:20 am wysłana przez el becetol »

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 28, 2012, 11:42:19 am »
Pamiętajmy, że internet szybko nie zapomina i jeśli takie Wasteland 2 czy przygodówka Shafera okażą się średniakami czy crapami (wiadomo, że każdy wpłacający oczekuje co najmniej dobrej gry) to ludzie ich zeżrą żywcem i o kasie na kolejne projekty będą mogli zapomnieć. Nie mówiąc już o spierdolonej opinii w branży. Poza tym przy tych grach dłubią odpowiedni ludzie, a nie jakieś młokosy, a w Obsidianie to już w ogóle siedzą same szychy odpowiadające za warstwę fabularną/produkcję Planescape'a, Fallouta czy Arcanum.

Fargo wpadł na dobry pomysł, żeby 5% zysków po premierze gry finansowanej przez graczy przeznaczyć na kolejne projekty innych twórców.
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2012, 11:47:29 am wysłana przez tytacz »

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2012, 18:39:55 pm »
Jeśli zbiórka na Wasteland 2 przekroczy 2.1mln$ to do projektu dołączy Obsidian.

Sam już nie wiem co o tym myśleć, z jednej strony niemal reaktywacja Black Isle pod jednym projektem, a z drugiej aż nadto widoczna marchewka na kiju, żeby zebrać więcej kasy od wygłodniałych fanów :P

Trzymam za nich kciuki mimo wszystko, bo mam zamiar zainwestować w nich po wypłacie, co postanowiłem jeszcze przed tym niusem  :evil: No i z taka ekipą to ta gra się nie może nie udać :)
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2012, 18:57:03 pm wysłana przez tytacz »

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 01, 2012, 13:55:11 pm »
Raczej uzbierają kasę, bo mają już 1,85mln, a do końca zostało 16 dni.

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 01, 2012, 14:00:17 pm »
Raczej uzbierają kasę, bo mają już 1,85mln, a do końca zostało 16 dni.

Ale mam nadzieję, że już skończą z kolejnymi wabikami i po prostu spokojnie poczekają do końca akcji. Dołączenie Obsidianu/Avellone faktycznie może dać kopa w kwestii fabuły/zadań/dialogów. Zacznę się jednak wkurwiać jak za tydzień przeczytam "Ron Perlman użyczy głosu narratorowi, ale potrzebujemy jeszcze 200 tysięcy".
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2012, 14:04:51 pm wysłana przez tytacz »

POK

• MIR
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 01, 2012, 15:36:45 pm »
Zobaczymy w ogóle co z tego całego projektu wyjdzie. Może być tak, że premiera będzie się przeciągać i przeciągać, a jak już gra wyjdzie, to będzie słaba i niedopracowana. Oby nie, ale nie jest to aż tak mało prawdopodobne. Bądźmy jednak dobrej myśli.

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 01, 2012, 16:09:53 pm »
Zobaczymy w ogóle co z tego całego projektu wyjdzie. Może być tak, że premiera będzie się przeciągać i przeciągać, a jak już gra wyjdzie, to będzie słaba i niedopracowana. Oby nie, ale nie jest to aż tak mało prawdopodobne. Bądźmy jednak dobrej myśli.

Jak już pisałem, nie mają nad sobą facetów w czarnych garniturach, którzy dyktują im co maja robić i do kiedy się wyrobić, żeby zdążyć z premierą np. na gwiazdkę.

Po zakończeniu wpłat zobaczą ile maja kasy i rozplanują wszystko według tego budżetu. Sam Fargo ustalił przedziały tego co mają zamiar robić według wysokości wpłaty, dla przykładu:

1,25mln - więcej zawartości
1,5mln - większy świat, więcej zadań, wersje MAC/Linux
2,0mln - jeszcze więcej mięska :P
No i teraz doszło 0,1mln dla Obsidianu (Chris Avellone ma udostępnić narzędzia i pomagać "z zewnątrz")

Jeśli przez całą produkcję pozostaną w postanowieniu, że to jednak jest niskobudżetowa gra to powinno im się z powodzeniem udać. Warto się też nastawić, że gra raczej nie będzie posiadała super grafiki, nagrywanych dialogów i nie będzie Falloutem.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2012, 16:58:11 pm wysłana przez tytacz »

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 02, 2012, 10:52:24 am »
Rok 2013, wielcy twórcy rpg i gra bez dubbingu? lol

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 02, 2012, 11:37:37 am »
Skończ już trollować, bo to się smutne robi. Masz w dupie cały ten projekt (dodatkowo kpisz z twórców i nazywasz ich żebrakami), więc chociaż bądź tak miły i się nie udzielaj.

Jak pojawią się newsy o problemach z produkcja, chujowych rozwiązaniach to sobie będziesz mógł dać upust swojej szczerej nienawiści do Obsidianu/innych producentów RPG nie pracujących w BioWare.

Ja rozumiem, że Ty mając budżet w wysokości 2mln$ kupiłbyś za 1mln CryEngine lub Unreal'a, 0,5mln na dubbing, a resztę zostawił na 10h rozgrywki. Fargo ma jednak inny, imo ciekawszy pomysł.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2012, 11:39:54 am wysłana przez tytacz »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 02, 2012, 14:49:16 pm »
Ja bym po prostu poszukał normalnego wydawcy i nie wydurniał się przy robieniu "wielkiego rpg na setki godzin" z budżetem jak proste gierki na PSN. Rozumiem, że jak się nic dobrego od kilkunastu lat nie zrobiło, a ostatnim tworem jest Hunted, to o poważnego wydawcę trudno, ale gdyby mięli co pokazać, jakiś na pewno by się znalazł. Projekt interesuje mnie dlatego, że ludzie wpłacający po kilkadziesiąt dolarów za nazwisko kolesia, który skończył się dawno temu, są bardzo ciekawym zjawiskiem.

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 02, 2012, 14:53:00 pm »
Był już u kilku wydawców i każdy go miał w dupie.

Jeśli znajdzie swoją niszę w dziale gier cRPG to jestem na tak. Ja nie potrzebuję do dobrej zabawy przy grze milionowego budżetu i PRowego pierdolenia jak to wsłuchują się w oczekiwania graczy.

Mam szczerą nadzieję, że to się uda i facet zarobi tyle, żeby kolejną część lub inne IP już wydać z własnej kieszeni. Do dobrego zarobku nie potrzeba milionowej sprzedaży, bo przy małym budżecie, kilkaset tysięcy sprzedanych kopii robi już robotę.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2012, 14:56:19 pm wysłana przez tytacz »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 02, 2012, 15:05:01 pm »
Ty najlepiej poszukaj swojej niszy w grach tekstowych. Grafika niepotrzebna, muzyka niepotrzebna, dubbing niepotrzebny. Tobie do dobrej zabawy wystarczy nazwisko Fargo.

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 02, 2012, 15:14:46 pm »
Ja pier**le. Człowieku, teraz zachowujesz się tak jakby przez Fargo nagle by się miała cała branża zmienić i Twoje ulubione tytuły nagle miały stać się budżetówkami. Każda gra musi być AAA, żebyś na nią nie splunął?

Po prostu dobrze się bawię przy mniejszych gierkach tak jak przy tytułach AAA pokroju Mass Effect czy Uncharted, a Ty zachowujesz się tak jakby to Tobie wybitnie przeszkadzało, lolzord  :lol: :lol: :lol:

Grafika będzie, muzykę stworzy Mark Morgan (pewnie nawet nie masz pojęcia kto to), a dubbing to zobaczymy, może nie będzie wcale, a może głosy będą miały kluczowe postaci, albo wszystkie. Tak naprawdę produkcja nawet się nie zaczęła, a Ty srasz żarem jak stąd do Częstochowy.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2012, 15:21:02 pm wysłana przez tytacz »

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 02, 2012, 15:22:31 pm »
Po prostu dobrze się bawię przy mniejszych gierkach tak jak przy tytułach AAA pokroju Mass Effect czy Uncharted

Przecież Ty się wcale dobrze nie bawisz przy Mass Effect czy Uncharted  :troll:

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 02, 2012, 15:23:58 pm »
Po prostu dobrze się bawię przy mniejszych gierkach tak jak przy tytułach AAA pokroju Mass Effect czy Uncharted

Przecież Ty się wcale dobrze nie bawisz przy Mass Effect czy Uncharted  :troll:

Czemu? Dobre gierki, może nie spuszczam się jakie to są wybitne i w ogóle oh ah, ale zabawę dostarczają odpowiednią.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 11, 2013, 18:27:48 pm »

Krzysiu

• MIR
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 11, 2013, 23:34:44 pm »
 :angel:

Kasy na PE nie dałem!