Właśnie takie info i domniemania są najlepsze, dobrze podkręcają atmosferę, jest o czym podyskutować.
Na wsteczną kompatybilność w ogóle się nie nastawiam. Już raz to przeżyliśmy przy okazji poprzedniej generacji. Tutaj od razu powinna być "czysta" sytuacja, a nie w myśl powiedzenia "kto daje i odbiera...". Z miejsca usunąć taką możliwość lub zostawić na wszystkie kolejne modele. Z biznesowego punktu widzenia nie ma co liczyć na możliwość odpalania starej kolekcji gier.
Szkoda, że teraz technologia nieco się "rozmyła" na różne gadżety, które mogą wszystko. Kiedyś gracze mocno emocjonowali się "fizycznymi" nowinkami technicznymi w konsolach - a to nowy standard napędu, złącza, obsługa dźwięku przestrzennego. Mocny rozwój na naszych oczach, kiedy człowiek czuł przez krótką chwilę, że ma mały cud techniki pod telewizorem. Ponieważ zwykle kupowałem konsole niedaleko po premierze (ps3 jest wyjątkiem), na psx grałem w pierwsze gry 3d przy opadzie szczeny (Battle Arena Toshinden, Crash, Tomb Raider) i poczułem pierwsze wibracje padem, ruch analogowymi gałkami oraz słuchałem w dobrej jakości cd, PS2 było moim pierwszym odtwarzaczem dvd, a ps3 bluray.
Teraz konsole dają wrażenie ograniczonych sprzętów na tle mobilnych urządzeń, co paradoksalnie teraz powinno stanowić ich przymiot i siłę, aby nie zatraciły swego charakteru plug&play (choć i tak już nieco zatartego, przez masówkę w postaci dodatków, patchy, instalek, etc.). Na pewno on-line będzie jeszcze bardziej rozwinięty, technicznie zmaksymalizują bebechy na stan obecny (bez cięć się nie obędzie), może pokombinują z dual shockiem (dodadzą od razu rozwiązania z move, może tylni panel dotykowy, jak w Vita), znowu wsadzą napęd z niebieskim laserem (bardzo wątpię w karty pamięci z Vity) lub zaczną nieśmiale wprowadzać rozwiązania ze Steama i/lub próbować sprzedaży gier on-line odpalanych w "chmurze". Chciałbym także, aby była prostsza w programowaniu i twórcy mogli się skupić na innych, ważniejszych z punktu widzenia odbioru późniejszej gry aspektach, a nie poświęcać czas na walkę ze sprzętem.
Przede wszystkim jednak liczę na jakieś mocne zaskoczenie, bo w sumie nie widzę na horyzoncie informacji o jakiejś dużej innowacji i nie spodziewam się niczego ponad techniczne "więcej, lepiej, szybciej".