Dobra, 10h za mną więc może małe podsumowanie.
Na plus:
- świat, a w sumie to ŚWIAT, to co redzi odjebali w tej kwestii to jest majstersztyk, wyglada to tak jakby kazdy smiec na ulicy lezal tam bo ktos pomyslal, ze wtedy bedzie to wygladac naturalne. Glowne ulice, uliczki, zakamarki, markety, megabloki wszystko do zwiedzenia, obejrzenia. wczoraj 2h po prostu łaziłem i oglądałem. Nadmienię tylko, że nadal mam odblokowaną tylko jedną z chyba łącznie 6 dzielnic + badlandsy.
- walka - wszyscy sie o to obawiali a jest naprawde super. Możliwości jest od chu** i trochę, ja gram sobie skradającym się netrunnerem, ale jak sie sprawa wysra to robię inbę. I o kurde jakie to jest piekne jak sobie haksorujesz kamerki, kierujesz uwage ludkow tam gdzie chcesz a jak strzelanina to cyk zwarcie w owodach w glowie i heady :heart:
- rozwoj postaci, ekwipunek itp - opcji jest tutaj tyle, ze chyba faktycznie mozna zrobic taka postac jak sie chce, az czasem czuje się tym przytłoczony
- fabuła/klimat/postacie - co prawda z aktu pierwszego zrobiłem tylko jedną misję, ale co tam sie dzieje. Twisty, zmiany klimatu, prowadzenie tego wszystkiego, no cudo
- znowu musze duzymi, MUZYKA, panowie od OST wykonali zajebista robote, a do tego dolozyc to co sobie leci w radio i jest mega. Motyw z ostatniej misji nadal mi swidruje w mozgu
- Bardzo obawialem sie w tej kwestii tego ze gra tez bedzie wtedt fpp. No i kompletnie bezpodstawnie, to tez jest nowy poziom i jeszcze czegos takiego nie widzialem w giereczkach. Postaci chodza, przemieszczaja sie, my mamy caly czas pelna kontrole nad postacia, caly czas cos sie dzieje. Ciezko bedzie wrocic do dwoch kolkow stojacych naprzeciwko siebie i rzucajacych na przemian zdania.
Na minus:
- grafika - no jest ladnie, ale to niestety glownie zasluga artystow. Mocno widac, ze na ps5 jest tylko wersja z ps4 tylko, że dzialajaca lepiej i z jakimistam usprawnieniami
- technikalia - no sa bugi, ale na ps5 nie jest to raczej duzo gorszy poziom, niz to co sie widzialo w jakims skyrimie czy innych tak duzych grach rpg (mowie oczywiscie o tym co mnie dotknelo), po tym co widzialem, spodziewalem sie, że bedzie duzo gorzej
- interfejs - nieczytelnie, wszedzie wszystkiego nasrane, malo intuicyjnie. No jest tego od chu** i ciezko to zorganizowac, no ale mozna sie bylo lepiej postarac
- czasem sterowanie - dziwnie zorganizowano zatwierdzanie roznych akcji, czasami satwerdza x, czasami kwadrat, czasami kolko, bez sensu
- kreator postaci - tutaj glownie przez zapowiedzi, bo jakby sie tym tak nie chwalili, to bym machnal reka, a tak to jednak uderzylo w oczy, ze to zwykle wybieranie z presetow plus ustawienie wielkosci kutacza, slabo
Podsumowujac, dla mnie jako fana gatunku, blade runnera oraz gier rpg to jak spelnienie marzeń. Gra mi się świetnie, nie mogę się oderwać od konsoli. i nie wiem jak ludzie to kończą w 20h, ja po 10 nawet nie ruszyłem wątku głównego dobrze.