Czasu i przekonan.
It has also been stated by the developers, and more importantly the founder of ReadyAtDawn, that The Order was chosen to run this way to include 4xMSAA. Also quoted by Andrea Pessino, "4xMSAA which looks spectacular! x800 with AA looks MUCH better than x1080 without" and "x800 with 4xMSAA needs more bandwidth than x1080 would, so 1080 no MS would be cheaper."
Krótko mówiąc, Order działa w takiej a nie innej rozdzielczości, bo gdyby dali full 1080p z takimi efektami wygładzania i innymi, to konsola by nie wyrobiła. Jedyne 1080p jakie mogli rozważać to 1080p bez 4xMSAA co ich nie satysfakcjonowało, bo wyglądało znacznie gorzej. Podsumowując, PS4 jest za słaba na The Order w 1080p i 4xMSAA. Woleli więc zachować świetną jakość obrazu z 4xMSAA i obniżyć rozdzielczość do 800 pikseli w pionie. I chwała im za to, bo dzięki temu że obniżyli rozdzielczość, mamy zajebistą jakość obrazu, której już znacznie bliżej do jakości CGI, a nie kartonowe, poszarpane 1080p. Inna sprawa, że pasy, ale mniejsza. Te fakty to już od dawna wszystko jest wiadome, tak samo jak 720p w QB, więc żadna to rewelacja.
Remedy w sumie uderza w podobną strategię, zamiast robić przeciętną gierkę w 900p czy 1080p, ze względu na ograniczenia sprzętowe wybrali niższą rozdzielczość 720p i naszpikowali ją efektami polepszającymi jakość obrazu i grafikę. Z pustego i Salomon nie naleje, trzeba iść na kompromisy.
Akurat to pominąłem
Nie chcę tu się spinać, że xboty, że PSklapki. Tak naprawdę to zależy mi przede wszystkim na dobrych grach. Jednak niektórzy na tym forum przeginają z tą stronniczością. Wyjdę na xbota, ale błagam jak ktoś mi wylatuje z przykładem filmów blu-ray, za chwilę, że Order ma ponad 2x więcej pikseli, a kto inny że woli zostać na starej generacji, bo tam jest 720p, a QB to grafa nie słaba, a wręcz tragiczna (wspomniana wcześniej nagroda na Siggraphie) to naprawdę po raz kolejny dochodzę do wniosku, że nie warto tu pisać, bo poziom spadł niesamowicie. A co najlepsze to w 90% te same osoby co lata temu.
Widać, że dawno tu nie zaglądałeś...) Niestety taki tu już mamy kurwidołek, który wkrótce zupełnie opustoszeje, bo normalni ludzie to się tu boją odzywać Albo ktoś się pod nich zaczyna podszywać, żeby perma dostali za multikonta, jeśli sami wcześniej nie uciekną