W sumie to nie wiem gdzie napisać:
Jak co roku byłem na WGW i znowu miałem obawę, że przez brak vip day może być ciasno przez tanie bilety. I faktycznie na początek ludzi było całkiem sporo, kolejki małe nie były, ale znowu wyszło, ze co chciałem to sprawdziłem, a zajęło mi to 7 godzin, a ścisku za dużego nie było. Tematem numer jeden w tym roku były symulatory wyścigowe, kierownic było od groma, przetestowałem każdy tytuł dostępny ( PC2, Forza 7, GT, czy nawet Truck Simulator
> ). W przypadku PC2 i Truck Simulator nie były tylko kierownice, ale i deska rozdzielcza, 3 telewizory, wstrząsy itp. fajnie się grało i napaliłem się na kierownicę. Z gier najlepiej wypadł PC2, najgorzej IMO Gran Turismo, mało grałem na kółku, do GT wpadam i bez większych problemów sobie radziłem, w forzie były lepsze wrażenia, o PC2 nie wspominając, bo ta gra to mistrzostwo, ale trochę ząbki straszyły. Forza graficznie robiła ogromne wrażenie na One X, obraz po prostu żyleta, 4k dawało mocno radę, ciągle sobie mówię, że na nowy TV poczekam jeszcze rok aby HDR był jeszcze lepszy, ale pewnie będzie ciężko. 4k robi niesamowitą robotę, obraz rozp**rdala po prostu. GT wypadało imo trochę gorzej, ale głównie dlatego, ze Sony dało mniejse telewizory i nie było tego efektu, był tylko jeden większy TV pod GT i nie chciało się czekać w kolejce.
Co się dało wypróbować ? Jeżeli chodzi o Sony, to było wspomniane GT, stanowisk było sporo, drugie tyle w wersji VR, wersja w goglach wygląda źle, ale wczuwa jest znacznie większa i lepiej pokonuje się zakręty. Był też Detroit, to samo demko co na E3. Wiele powiedzieć nie można, ot kolejna gra od QD, dużo możliwości wyborów, świetna i ostra grafika i niewiedza jaki wpływ będą mieć nasze wybory dalej. Sony promowało jeszcze 3 gry pod VR, wydany już Farpoint, był jeszcze Bravo Team pod ten sam kontroler ( gra trochę średnia, a szkoda ) i jakiś tytuł w psychiatryku ( Inpatient ), ale nie wiem po co ktoś dał demo tak nudnej i przegadanej gry, po 10 minutach oddałem gogle, nic się nie działo, tylko ciągle gadali. Były jeszcze gry pod Play Link, a więc to co mega mi się podoba, ale póki co mamy tylko To Jesteś Ty. Był quiz podobny bo buzza ( nareszcie ! ), gry zręcznościowe Frantics i Hidden agenda, niestety gry były jakoś w wersji alpha i ciągle były z nimi jakieś problemy, więc nie dało rady pograć.
Następnie Ubisoft, pozytywnie zaskoczył mnie Far Cry 5, to będzie super gra, bardzo dobrze się biegało strzelało w tych wioskach. Graficznie bardzo podobnie do czwórki, ale PRO mocno dostawało czkawki i fpsy po prostu fruwały. O Assasinie napiszę krótko - nuda. Super za to był jeszcze South Park, aż dziw, że nie grałem w pierwszą część, więc będę musiał ten błąd naprawić, humor rozwala po prostu.
Był jeszcze Monster Hunter, gra cierpiała na popup, a i gameplay mnie nie powalił, ale pewnie fanów zadowoli. Kolejny tytuł, który mnie zaskoczył to Ni No kuni 2, w jedynkę nie grałem, ale dwójeczka jest po prostu świetna, przy tym tytule siedziałem najdłużej, bo i demko było długie. Ale nie zmienia to tego, ze gra była cholernie pozytywna, graficznie trochę zasysało, zwłaszcza niska rozdzielczość, ale może w fullu będzie lepiej.
Były też gierki na Switcha, Fifa 18 i Skyrim prezentowały się naprawdę kozacko, fifka na grillu ? Czemu nie ! Coraz bardziej przekonuję się do tej konsoli i coś czuję, że 2018 to rok, w którym sobie ten sprzęt zakupię.
Był też One X i jak pisałem wcześniej, obraz to jest po prostu żyleta i 4k po prostu robi różnicę. Problem był tego typu, że taki Assasin działał w 20 klatkach, a Gears of War 4 nie dało się grać, tak cięło. Możliwe, że konsole dali jakieś awaryjne konsole ( były też devkity zamiast normalnych konsol ) i stąd te problemy, zwłaszcza, ze już przeczytałem, że obok mojego stanowiska było drugie z Assasinem i było normalnie. Anyway, 4K robi robotę i z chęcią bym pograł w Wiedźmina w takiej rozdzielczości. Szkoda, że Microsoft nie pokazał niczego przed premierą, ale w sumie to nie mają czego po prostu
Targi jak co roku bardzo pozytywne i jak nic się nie zmieni, to za rok znowu będę