Dzisiaj odwiedziłem ciężarówkę Sony promująca 3D. Cholernie byłem ciekaw jak to wygląda na TV. Powiem wam, że wrażenia są świetne. Filmy, bajki i sport w 3d wyglądają świetnie. Obraz jest ostry, mało przyciemniony i nie widać nakładania się obrazów. Sam efekt 3D jest zdecydowanie lepszy niż w kinie.
Jak technologia działa w PS3 w grach? REWELACJA. Motorstorm 2 robi wrażenie piorunujące. Wspaniale czuć przestrzeń i rezległość terenu po którym się jeździ. Samochód wspaniale "wystaje" z ekranu. Raz jak gościu na quadzie rozbił się przede mną i widziałem jak koziołkuje i jego wrak szybko zbliża się do ekranu - wspaniałe odczucia w 3D. Widać było, że rozdzielczość jest niższa, ale nie przeszkadzało mi to.
Wipeout w 3D też świetnie wygląda. Grałem trochę krócej w to demo, ale też wrażenia świetne. Tutaj było bodajże 1080p ale za to 30 klatek na sekunde.
Osobiście zakochałem się w tej technologii i jak miałem za miesiąc kupować TV to teraz zastanawiam się nad kupnem jakiegoś 3D. Odnośnie tej demonstracji to warto pamiętać, że telewizory na prezentacji napewno nie były super zestrojone, dwa - prezentacja oczywiście była na LCD Sony, a do jeżeli chodzi o 3D to plazmy są zdecydowanie lepsze. Dlatego jestem pewien, że gry w 3D w domowym zaciszu przy odpowiednim oświetleniu na dobrze zestrojonej plazmie robią jeszcze lepsze wrażenie.
Obecnie najlepszy telewizor na rynku (lepszy od Kuro) i dodatkowo działa świetnie z technologią 3D to Panasonic TX-P50VT20. Niestety kosztuje 8000zł no i jest za duży jak na moje wymagania. Szkoda, ze nie ma wersji 42 cali za 5000zł - wtedy bym się zastanawiał nad kupnem.