Autor Wątek: [archiwum] Playstation 3 - Temat główny  (Przeczytany 1074560 razy)

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
Odp: [archiwum] Playstation 3 - Temat główny
« Odpowiedź #20720 dnia: Lutego 21, 2011, 14:23:37 pm »
Linux-zmulony system operacyjny na sprzęcie do grania do rzeczywiście priorytet.
Say what?

maertin

• Bohater wojny GOjczyźnianej
  • Reputacja: 4
  • !
« Odpowiedź #20721 dnia: Lutego 21, 2011, 14:26:46 pm »
Ja się zgadzam, że pozywanie kogoś do sądu za fakt, że robi z prawnie nabytym sprzętem określonego producenta, co mu się żywnie podoba, to absurd i niedorzeczność.

Rozumiem dylemat przed jakim stoi człowiek, który łamiąc system otwiera tak naprawdę drzwi dla niewłaściwych procederów - rozumiem tę szkodę, którą wyrządza. Nie wyrządza jej jednak celowo, ani bezpośrednio. Wyrządzanie tej szkody nie jest jego celem ani motywacją. I z tego tytułu jest niewinnym człowiekiem.

Jest to dylemat, który wymaga innych rozwiązań, niżeli wrzucanie do więzienia nieodpowiednich ludzi, czy ograniczanie swobody klienta w używaniu nabytego przez niego urządzenia.

To, że 95% ludzi kupuje konsole do grania nie znaczy, że ktoś kto ją kupuje by sterować za jej pomocą mikrofalówkę, robi coś złego.

Don't mess with the best, 'cause the best don't mess!

Tomasz

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 42
  • TUSKU CHYTRUSKU TY je**ny ZŁODZIEJU!!!!
« Odpowiedź #20722 dnia: Lutego 21, 2011, 15:33:18 pm »
Ja się zgadzam, że pozywanie kogoś do sądu za fakt, że robi z prawnie nabytym sprzętem określonego producenta, co mu się żywnie podoba, to absurd i niedorzeczność.

Rozumiem dylemat przed jakim stoi człowiek, który łamiąc system otwiera tak naprawdę drzwi dla niewłaściwych procederów - rozumiem tę szkodę, którą wyrządza. Nie wyrządza jej jednak celowo, ani bezpośrednio. Wyrządzanie tej szkody nie jest jego celem ani motywacją. I z tego tytułu jest niewinnym człowiekiem.

Jest to dylemat, który wymaga innych rozwiązań, niżeli wrzucanie do więzienia nieodpowiednich ludzi, czy ograniczanie swobody klienta w używaniu nabytego przez niego urządzenia.

To, że 95% ludzi kupuje konsole do grania nie znaczy, że ktoś kto ją kupuje by sterować za jej pomocą mikrofalówkę, robi coś złego.
I ty w to człowieku wierzysz? to jak złamał konsole to po co rozpowszechniał to w internecie? Jak niby dla własnych potrzeb, piepszenie za przeproszniem. Do kilbla z nim

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #20723 dnia: Lutego 21, 2011, 15:38:52 pm »
@maertin - bo chyba się pogubiłem... Piszesz to w kontekście GeoHota? Koleś zamieścił w internecie klucze do autoryzacji lewego oprogramowania na PS3. Zupełnie świadomie działał na szkodę Sony i co gorsze robił to z bardzo niskich pobudek - z chęci uzyskania poklasku i rozgłosu. Nikomu nie zabraniam sterowania mikrofalówka przy pomocy PS3, ale dzielenie się swoją wiedzą w internetach właściwie go pogrążą. Poza tym jakakolwiek wolność jednostki traci znaczenie przy rozmiarze potencjalnych strat wynikających z jego działalności. Sorry, ale nie wysadzam sąsiedniego wieżowca w powietrze, żeby mieć w okna lepszy widok. W skrócie: do gazu.

MGS

• Tajny współpracownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #20724 dnia: Lutego 21, 2011, 15:51:51 pm »
Ale mozecie mi wytlumaczyc w czym przeszkadza CWF zwyklemu zwyklemu uzytkownikow?
Ze niby cheaterzy? Tylko ze oszukiwac mozna bez CFW.
Xbox  One + PS4 = two reasons to buy a PC

Tomasz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20725 dnia: Lutego 21, 2011, 15:55:20 pm »
Ale mozecie mi wytlumaczyc w czym przeszkadza CWF zwyklemu zwyklemu uzytkownikow?
Kupujesz piraty, czy tam ściagasz, a to prowadzi do degradacji rynku POLSKIEGO, gdzie tak świetnie sie rozwiłaj do tej pory i mam nadzieje ze takich złodziei jak Ty będzie mniejszość i nie zniszczą tego dobrze rozwijającego sie rynku
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 15:57:25 pm wysłana przez Tomasz »

maertin

• !
« Odpowiedź #20726 dnia: Lutego 21, 2011, 16:01:06 pm »
I ty w to człowieku wierzysz? to jak złamał konsole to po co rozpowszechniał to w internecie? Jak niby dla własnych potrzeb, piepszenie za przeproszniem. Do kilbla z nim

Wiesz, istnieje taka grupa ludzi, którzy bawią się dostępną w takich sprzętach technologią w przeróżnych celach. Od prowadzenia własnych badań, po wcielanie w życie różnego rodzaju pomysłów. Spowodowane jest to ich pasją, zainteresowaniem. Najzwyklejsi na świecie majsterkowicze XXI wieku.

Niech MGS Ci wyjaśni, dlaczego się podzielił.
Zakładam że zrobił to po prostu, bo należy do tej grupy owych "majsterkowiczów", w myśl "macie i się bawcie".

A sądzić powinno się tych, którzy te informacje wykorzystali na niekorzyść Sony. Czyli do piracenia.

Poza tym, nawet po złamaniu rootkita przez GeoHot, czy co to tam było, nadal był "spokój".
Dopiero wywalenie OtherOS rozkręciło całą tę machinę.

Kto daje i odbiera ten w piekle się poniewiera.

Dla Ciebie i wielu innych to bez znaczenia, czy Other OS tam jest czy nie. Dla mnie też. Ale rozumiem oburzenie pasjonatów zer i jedynek.

@maertin - bo chyba się pogubiłem... Piszesz to w kontekście GeoHota? Koleś zamieścił w internecie klucze do autoryzacji lewego oprogramowania na PS3. Zupełnie świadomie działał na szkodę Sony i co gorsze robił to z bardzo niskich pobudek - z chęci uzyskania poklasku i rozgłosu. Nikomu nie zabraniam sterowania mikrofalówka przy pomocy PS3, ale dzielenie się swoją wiedzą w internetach właściwie go pogrążą. Poza tym jakakolwiek wolność jednostki traci znaczenie przy rozmiarze potencjalnych strat wynikających z jego działalności. Sorry, ale nie wysadzam sąsiedniego wieżowca w powietrze, żeby mieć w okna lepszy widok. W skrócie: do gazu.

Po części też o nim. Ale to co mówisz też tak postrzegam i jego intencje koniec końców nie są dla mnie zrozumiałe.
Bardziej razi mnie samo jechanie po tych, którzy chcą robić ze swoją konsolą co im się żywnie podoba.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 16:05:58 pm wysłana przez maertin »

Moldar

• Łajka
  • Reputacja: 132
« Odpowiedź #20727 dnia: Lutego 21, 2011, 16:10:46 pm »

Wiesz, istnieje taka grupa ludzi, którzy bawią się dostępną w takich sprzętach technologią w przeróżnych celach. Od prowadzenia własnych badań, po wcielanie w życie różnego rodzaju pomysłów. Spowodowane jest to ich pasją, zainteresowaniem. Najzwyklejsi na świecie majsterkowicze XXI wieku.

Niech MGS Ci wyjaśni, dlaczego się podzielił.
Zakładam że zrobił to po prostu, bo należy do tej grupy owych "majsterkowiczów", w myśl "macie i się bawcie".

A sądzić powinno się tych, którzy te informacje wykorzystali na niekorzyść Sony. Czyli do piracenia.

Poza tym, nawet po złamaniu rootkita przez GeoHot, czy co to tam było, nadal był "spokój".
Dopiero wywalenie OtherOS rozkręciło całą tę machinę.

Kto daje i odbiera ten w piekle się poniewiera.

Dla Ciebie i wielu innych to bez znaczenia, czy Other OS tam jest czy nie. Dla mnie też. Ale rozumiem oburzenie pasjonatów zer i jedynek.

Po części też o nim. Ale to co mówisz też tak postrzegam i jego intencje koniec końców nie są dla mnie zrozumiałe.
Bardziej razi mnie samo jechanie po tych, którzy chcą robić ze swoją konsolą co im się żywnie podoba.

Można się bawić, robić co się chce, ale rozpowszechnianie tego w sposób w jaki zrobił to Geohot, już nie bardzo. Przedstawił się jako bohater, miał z tego wielką pompę, a jak przyszło co do czego, prosi ludzi o pieniądze bo czuje że może sprawę przegrać. Trochę w gacie zrobił. Swoją drogą, wywalenie OtherOS według mnie, miało małe znaczenie, a nawet znikome. A jest to chyba takie tłumaczenie tych wszystkich hackerów aby zmniejszyć czas ile im zajęło złamanie PS3  :lol:

MGS

• Tajny współpracownik
« Odpowiedź #20728 dnia: Lutego 21, 2011, 16:10:58 pm »
Kupujesz piraty, czy tam ściagasz, a to prowadzi do degradacji rynku POLSKIEGO, gdzie tak świetnie sie rozwiłaj do tej pory
Na X360 piractwo jest dluzej? Jest. Gry na X'a sa minimalnie tansze? Sa. Masz BC2 na X'a w po polsku? Masz. A na PS3 masz? ...

i mam nadzieje ze takich złodziei jak Ty będzie mniejszość i nie zniszczą tego dobrze rozwijającego sie rynku
Ja zlodziejem nie jestem. Widac nie jestes wstanie zrozumiec ze ktos moze grac na oryginalach i jednoczesnie chce miec CFW.

Kupiles kiedys uzywan gre? Jezeli tak to w oczach $ony jestes takim samym zlodziejem jak ten co sciagnal gre z netu.

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
  • Reputacja: -9967
« Odpowiedź #20729 dnia: Lutego 21, 2011, 16:26:45 pm »
Kupiles kiedys uzywan gre? Jezeli tak to w oczach $ony jestes takim samym zlodziejem jak ten co sciagnal gre z netu.
W takim razie dlaczego grając na używanym oryginale DS czy WKC nadal mogę grać online, a na tej ściągnietej z netu już nie?

Wiadomość scalona: Lutego 21, 2011, 16:29:40 pm
Na X360 piractwo jest dluzej? Jest. Gry na X'a sa minimalnie tansze? Sa. Masz BC2 na X'a w po polsku? Masz. A na PS3 masz? ...
Większość exów Sony ma dubbing PL, teraz wymień te z X360.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 16:29:40 pm wysłana przez Juras »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #20730 dnia: Lutego 21, 2011, 16:42:40 pm »

Piractwo rozp**rdala branżę, której dobra kondycja jest w interesie graczy. Cheaterzy jeśli nawet byli wcześniej, to teraz jest/będzie ich znacznie więcej. Trofea zupełnie straciły na znaczeniu, skoro byle frajer może sobie w kilka chwil odblokować platynę w dowolnej grze. Pewne skutki wszyscy odczują w przyszłości - upierdliwe zabezpieczenia, s/n, ograniczenie funkcjonalności kolejnych konsol. Mało ci ku*wa? Poza tym istnieje ryzyko, że użytkowników prędzej czy później dotknie cały gnój znany z kompów - wirusy, robaki i tak dalej. Na hakerów i piratów można było mieć od biedy wyje**ne w czasach PS2/Xboxa, ale dzisiaj, przy rozwiniętej usłudze sieciowej, byle cwaniak z CFW stanowi potencjalne zagrożenie.

Dla majsterkowiczów XXI wieku są komputery osobiste i open source, a nie zamknięte, licencjonowane urządzenia, przeznaczone stricte do gier, do których producenci nierzadko dopłacają. Ci goście dokładnie wiedzą co kupują dlatego ta ich śmieszna walka z systemem zupełnie mnie nie przekonuje. Piracenie i oszukiwanie - głównie takie cele im przyświecają.

maertin

• !
« Odpowiedź #20731 dnia: Lutego 21, 2011, 16:46:50 pm »
Dla majsterkowiczów XXI wieku są komputery osobiste i open source, a nie zamknięte, licencjonowane urządzenia, przeznaczone stricte do gier, do których producenci nierzadko dopłacają. Ci goście dokładnie wiedzą co kupują dlatego ta ich śmieszna walka z systemem zupełnie mnie nie przekonuje. Piracenie i oszukiwanie - głównie takie cele im przyświecają.

Nie bez powodów kupowano PS3 do render farm.

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #20732 dnia: Lutego 21, 2011, 16:48:36 pm »

Kupując używaną grę, nie jesteś złodziejem ani dla Sony ani dla żadnej innej korporacji sprzedającej gry... Nie mają prawa cie prawnie ścigać za to, a z używanej kopii możesz legalnie korzystać...

Cała ta akcja z "VIP kodami" i zawartością odblokowywaną poprzez jednorazowy kod, ma za zadanie ZACHĘCIĆ graczy do kupowania nowych gier, co się bardziej opłaca producentom... Gra bez takiego kodu, dalej jest grywalna tylko ma ograniczone funkcje często kończące się na paru darmowych mapkach/autach/ubrankach i skinach... Co więcej producenci pozostawili możliwość KUPNA samego takiego kodu (dzięki temu producent ma z tego profit), dla kogoś kto kupił używkę i gra mu się bardzo spodobała... Jak dla mnie jest to w pełni uczciwa opcja...

Tak złodziei się raczej nie traktuje... :P

MGS

• Tajny współpracownik
« Odpowiedź #20733 dnia: Lutego 21, 2011, 17:01:09 pm »
W takim razie dlaczego grając na używanym oryginale DS czy WKC nadal mogę grać online, a na tej ściągnietej z netu już nie?
Sprobuj zagrac online na uzywanej fifie ;]

Większość exów Sony ma dubbing PL, teraz wymień te z X360.
To nie zmienia faktu ze nie da sie zrobic prostej kalkulacji ze im wieksze piractwo tym mniej gier pl. Bo jak wydac EA bardziej oplacalo sie wydac gre po polsku na spiracony sprzet niz na ten na ktorym nikt jeszcze nie slyszal o CFW.

Piractwo rozp**rdala branżę, której dobra kondycja jest w interesie graczy. Cheaterzy jeśli nawet byli wcześniej, to teraz jest/będzie ich znacznie więcej.
Nie bedzie bo z CFW do PSN sie nie zalogujesz... wiec CFW nawet utrudnia uszustwa:hahaha:

Trofea zupełnie straciły na znaczeniu, skoro byle frajer może sobie w kilka chwil odblokować platynę w dowolnej grze.
Nie ma takiej mozliwosc z w/w powodow ;]

Poza tym istnieje ryzyko, że użytkowników prędzej czy później dotknie cały gnój znany z kompów - wirusy, robaki i tak dalej.
Jakie wirusy  :rotfl:. Konsola to nie PC z windowsem :]. Ale fakt... jeden robak szpiegujacy juz jest. Tylko ze samo $ony go zaintalowalo ;]

Kupując używaną grę, nie jesteś złodziejem ani dla Sony ani dla żadnej innej korporacji sprzedającej gry... Nie mają prawa cie prawnie ścigać za to, a z używanej kopii możesz legalnie korzystać...
Przeczytaj lepiej licencje....

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20734 dnia: Lutego 21, 2011, 17:12:13 pm »
Sprobuj zagrac online na uzywanej fifie ;]
Pierwsze piszesz o Sony a potem o Fifie. Nie rozumiem.

MGS

• Tajny współpracownik
« Odpowiedź #20735 dnia: Lutego 21, 2011, 17:20:23 pm »
Narazie gry od Sony nie maja kluczy online... ale napewno nie robim im roznicy czy kupisz uzywke czy sciagniesz z netu. W jednym i drugim przypadku grosza im nie placisz za korzystanie z ich gier

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #20736 dnia: Lutego 21, 2011, 17:21:39 pm »
Dla majsterkowiczów XXI wieku są komputery osobiste i open source
Komputery osobiste nie mają cell'a, a ten z tego co się orientuję sprawdza się świetnie w modelowaniu zjawisk fizycznych.

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #20737 dnia: Lutego 21, 2011, 17:30:36 pm »
Przeczytaj lepiej licencje....

Licencja a faktyczne traktowanie użytkownika to dwie różne rzeczy... Gdyby faktycznie traktowali używki jak kradzież to gwarantuje ci, ale nawet byś ich nie odpalił bez piracenia...

Zresztą na wielkich serwisach aukcyjnych, nie dopuszczalne byłyby tego typu aukcje, a jednak są i mają się świetnie...

Ten wpis w licencji jest pewnie po to, żeby nikt nie próbował sobie rozkręcić na lewo zbyt dochodowego biznesu, a nie dla osób prywatnych... (co pewnie i tak ludziom się udaje)

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20738 dnia: Lutego 21, 2011, 18:12:39 pm »
Narazie gry od Sony nie maja kluczy online... ale napewno nie robim im roznicy czy kupisz uzywke czy sciagniesz z netu. W jednym i drugim przypadku grosza im nie placisz za korzystanie z ich gier
Tak se to tłumacz.
Kopie, na której gram, to kosmici wytłoczyli...

MGS

• Tajny współpracownik
« Odpowiedź #20739 dnia: Lutego 21, 2011, 18:17:13 pm »
Poprostu uzywki/lamanie licencji nie jest sciane z urzedu, ale to tak sama strata dla wydawcy jak pirat. Nawet wieksza. Bo tu sa juz realne pieniadze ktore ide do kieszeni pierwszego wlasciciela zamiast do autorow. A nie jakies hipotetyczne zyski ktore mozna by uzyksac gdyby ktos nie mial wyboru miedzy sciaganiem, a sklepem.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #20740 dnia: Lutego 21, 2011, 18:23:46 pm »
Nie zgadzam się, online pass załatwia sprawę używanych gier dla developerów. Chcesz grać w używkę online to zapłać, nie chcesz grać ok, tylko nie kupuj piratów(nie wiem co może być fajnego w wydaniu 30-50zł wliczam w tu wszystkie koszta na ściągnięcie pirata, zamiast dołożyć parę złotych i grać w używkę-nowe gry, lub w tej samej cenie kupić coś starszego). 8)

MGS

• Tajny współpracownik
« Odpowiedź #20741 dnia: Lutego 21, 2011, 18:30:50 pm »
Nie zgadzam się, online pass załatwia sprawę używanych gier dla developerów. Chcesz grać w używkę online to zapłać, nie chcesz grać ok,
A gry takie jak Heavy Rain :>? Nawet nie wiesz ile ludzi przeszlo ta gre na moim oryginale :lol: I jaka to byla strata dla autorow.

tylko nie kupuj piratów(nie wiem co może być fajnego w wydaniu 30-50zł wliczam w tu wszystkie koszta na ściągnięcie pirata, zamiast dołożyć parę złotych i grać w używkę-nowe gry, lub w tej samej cenie kupić coś starszego). 8)
Piraty chyba za darmo sie sciaga z netu :p

Tomasz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20742 dnia: Lutego 21, 2011, 18:38:01 pm »
Tak se to tłumacz.
Kopie, na której gram, to kosmici wytłoczyli...
Sam bym lepiej tego nie ujął

Wiadomość scalona: Lutego 21, 2011, 18:42:04 pm
Nie zgadzam się, online pass załatwia sprawę używanych gier dla developerów. Chcesz grać w używkę online to zapłać, nie chcesz grać ok,
A gry takie jak Heavy Rain :>? Nawet nie wiesz ile ludzi przeszlo ta gre na moim oryginale :lol: I jaka to byla strata dla autorow.

tylko nie kupuj piratów(nie wiem co może być fajnego w wydaniu 30-50zł wliczam w tu wszystkie koszta na ściągnięcie pirata, zamiast dołożyć parę złotych i grać w używkę-nowe gry, lub w tej samej cenie kupić coś starszego). 8)
A ściagaj aż sie osrasz, wymiotować mi sie chce takimi ludzmi jak Ty. Pirat to pirat
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 18:42:04 pm wysłana przez Tomasz »

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #20743 dnia: Lutego 21, 2011, 18:43:05 pm »
Tomasz, masz już kropke. Skończ obrażać bo znowu będe tym złym, stronniczym moderatorem.

Soul hunter 16

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 60
  • Two different souls in one body.Which one is mine?
« Odpowiedź #20744 dnia: Lutego 21, 2011, 18:44:14 pm »
Ahhh uprzedziłeś mnie.

MGS

• Tajny współpracownik
« Odpowiedź #20745 dnia: Lutego 21, 2011, 18:51:09 pm »
Nie wie o co chodzi, ale awanture musi zaczac  :troll:

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20746 dnia: Lutego 21, 2011, 19:04:40 pm »
Poprostu uzywki/lamanie licencji nie jest sciane z urzedu, ale to tak sama strata dla wydawcy jak pirat. Nawet wieksza. Bo tu sa juz realne pieniadze ktore ide do kieszeni pierwszego wlasciciela zamiast do autorow. A nie jakies hipotetyczne zyski ktore mozna by uzyksac gdyby ktos nie mial wyboru miedzy sciaganiem, a sklepem.
Litości...Teraz mi próbujesz wmówić, że kupując używki jestem gorszy od pirata? A te dajmy 200zł, za które pierwszy właściciel nabył grę to niby wyparowały?
Załóżmy,że ta kopia trafiła w ręce czterech ludzi.
Oryginał=200zł(ileś tam do wydawcy)-4 ludzi może grać (nie jednocześnie),
Pirat="parę" złotych(NIC do wydawcy)-4 ludzi gra JEDNOCZESNIE.

Czy ta kopia trafi do czterech czy czternastu graczy i tak coś  na tym zarobili.
No ale wg Ciebie:
...to tak sama strata dla wydawcy jak pirat. Nawet wieksza.

Soul hunter 16

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 60
  • Two different souls in one body.Which one is mine?
« Odpowiedź #20747 dnia: Lutego 21, 2011, 19:13:21 pm »
Dobra Panowie, ten offtop i tak już za długo się ciągnie, przenieście tą dyskusję do innego działu, może być nawet System Wars bo temat piractwa to temat rzeka, a to jest temat główny ps3, czyli informacje o zapowiedziach i patch'ach a nie dyskusja na temat piractwa. Także prosiłbym już nie kontynuować tej dyskusji tutaj.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #20748 dnia: Lutego 21, 2011, 19:29:20 pm »

Odnośnie pierwszego, nie widzę w tym nic co miało by rujnować rynek.

Odnośnie drugiego, koszty to nie tylko nośnik, ale także koszt energii, prądu itd. ;)

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #20749 dnia: Lutego 21, 2011, 19:45:41 pm »
Ja mam tylko takie małe pytanie do tych wszystkich panikarzy. Jak wysyłacie CV do firm to też tak panikujecie? Przecież tam tez podajecie swoje dokładne dane. Skąd wiecie co oni z tym robią? :lol: :lol: :lol:
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 19:48:46 pm wysłana przez BoBaN »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #20750 dnia: Lutego 21, 2011, 22:05:58 pm »
Skoro przy panikarzach jesteśmy...

Dostałem zaproszenie do znajomych od dziwnego nicku. Też podostawaliście coś takiego? Nick to CHR15_CR055_

Nie znam gościa, nigdy z nim nie grałem. Nie przyjąłem, bo teraz po tym spiraceniu PS3 cholera wie kto to może być. Może jakiś włam na konto. :P

Na twoim miejscu nie nazywałbym innych w ten sposób  :whistle:

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
  • Press a button and something awesome happens...
« Odpowiedź #20751 dnia: Lutego 21, 2011, 22:30:41 pm »
Odnośnie pierwszego, nie widzę w tym nic co miało by rujnować rynek.
Grają 4 osoby (nieważne, czy jednocześnie, czy po kolei - gra single player, którą można przejść w kilka godzin, więc to nie robi różnicy), a zapłaciła za nią tylko jedna; 3 osoby przeszły grę, a producent nie widział od nich ani grosza. Co w tym rujnuje rynek? O ile większe mogłyby być zyski producenta, gdyby te pozostałe trzy osoby kupiły tą grę (nawet, gdyby poczekały kilka miesięcy aż cena spadnie o połowę, czy więcej), niż gdy w ogóle od tych osób nie dostali zapłaty?

Inny przyklad, bardziej drastyczny; Enslaved sprzedało się w ilości mniejszej, niż 500 000 sztuk (jak na multiplatformową grę, w której wydawca pokładał wielkie nadzieje, to cholernie słabo). Z tego co słyszałem, już kilka dni po premierze (gra single player, krótka, mało bonusów, więc dwa-trzy wieczory i można ją wymaksować) można było kupić grę w Gamestop używaną za kilka - kilkanaście dolców mniej, niż cena nówki. Jak myślisz, którą wersję ludzie woleli brać? A za którą wersję wydawca dostał w efekcie kasę? Jasne, można sobie tłumaczyć, że teoretycznie gościu, który sprzedał grę, za pieniądze, które dostał, kupił inną grę (albo kupił coś innego i w efekcie ktoś inny kupił jakąś grę). Nie zmienia to jednak faktu, że Namco Bandai/Ninja Theory tych pieniędzy nie dostali. Ich nie obchodzi, że ta kasa mogła pójść do Activistion, EA, Capcomu, Square Enix, Sony, Microsoftu czy wielu innych firm - oni za wykonaną pracę, z której kolejni ludzie korzystali, nie dostali zapłaty, a to jest dla pracowników najważniejsze. Oni dostali zapłatę tylko za 500 tys sztuk, a kij wie ile ludzi w rzeczywistości w grę grało.

Poza tym hej, pirat też przecież pieniądze, które mógł wydać na daną grę, w efekcie może wydać na inną grę (lub zapłacić za produkt/usługę komuś innemu, który kupi grę) -- obrót pieniądze przecież jest, więc w czym problem?

I tak jak napisał MGS, w tym przypadku mamy do czynienia z faktycznymi potencjalnymi klientami, którzy zdecydowali się wyłożyć kasę za produkt; kasę, która jednak poszła gdzieś indziej, niż do osób, które nad tą grą pracowały. W przypadku piratów masz teoretycznych klientów - którzy ściągnęli daną grę głównie dlatego, bo była za darmo, więc możliwe, że w życiu nie daliby za nią nawet kilku złotych.

Bawi mnie podejście ludzi, którzy jadą po piratach, że są źli, że niszczą rynek, itp. itd, a z drugiej strony za większość gier, którą kupili, nie zapłacili ludziom, którzy tą grę stworzyli. :roll:

Ten wpis w licencji jest pewnie po to, żeby nikt nie próbował sobie rozkręcić na lewo zbyt dochodowego biznesu, a nie dla osób prywatnych... (co pewnie i tak ludziom się udaje)
Gamestop (i jemu podobni) jakoś rozkręca dochodowy biznes. Obrót używkami jest tam olbrzymi. Producenci nic z tym jednak nie robią (ba, nierzadko można przecież znaleźć DLC ekskluzywne właśnie dla GS) bo to jedna z największych sieci sprzedaży gier w Ameryce. Nikt nie byłby na tyle głupi, by odwracać się od nich tyłkiem.

Licencja a faktyczne traktowanie użytkownika to dwie różne rzeczy... Gdyby faktycznie traktowali używki jak kradzież to gwarantuje ci, ale nawet byś ich nie odpalił bez piracenia...
Hej patrz, to prawie jak online pass w grach od EA; jeżeli masz używkę nie pograsz online... dopóki za to nie zapłacisz. W ten sposób producenci przynajmniej jakoś chcą wyciągnąć od użytkowników kasę, której nie dostają (w efekcie dostają przynajmniej te ćwierć ceny gry). Inny przykład - Capcom i ich dwa tytuły na PSN (Final Fight i Bionic Commando Rearmed 2), w których sprzeciwili się dzieleniu grą z przyjaciółmi; żeby móc zagrać, musisz być podpięty do netu i tylko jedna osoba może w jednej chwili korzystać z danej kopii gry.

Nadal sądzisz, że developerzy nie widzą tym nic złego? A to są dopiero rzeczy, które weszły w życie w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy. Myślisz, że przez najbliższe miesiące ktoś nie wyskoczy z nowym pomysłem na zwalczanie handlu używkami bądź przynajmniej na wyłudzenie części pieniędzy od klienta?

A czemu nie blokują całkowitego dostępu do gry osobom korzystającym z używek? Bo nikt tam nie jest idiotą. Wiedzą, że takimi praktykami zrazili by do siebie rzesze klientów (już teraz wiele osób narzeka na to, co robi EA czy Capcom - klient nie lubi, gdy ktoś mu na coś nie pozwala); wybierają więc mniejsze zło i próbują w inny sposób ciągnąć pieniądze (lub utrudniać życie) od klientów, którzy nie kupili gry nowej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 22:44:33 pm wysłana przez Mr_Zombie »
Always code as if the person who will maintain your code
is a maniac serial killer that knows where you live.

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #20752 dnia: Lutego 22, 2011, 00:39:03 am »
Skoro przy panikarzach jesteśmy...

Dostałem zaproszenie do znajomych od dziwnego nicku. Też podostawaliście coś takiego? Nick to CHR15_CR055_

Nie znam gościa, nigdy z nim nie grałem. Nie przyjąłem, bo teraz po tym spiraceniu PS3 cholera wie kto to może być. Może jakiś włam na konto. :P

Na twoim miejscu nie nazywałbym innych w ten sposób  :whistle:

Ślepy, że nie zauważył :P na końcu? :roll: Następnym razem wkleję więcej.

O tym włamie dopisałem sobie dla jaj i dlatego na końcu tego zdania jest :P Bardziej chciałem się dowiedzieć czy inni też podostawali od takiego kogoś inv'y, bo się boję przed premierą KZ3 o spoilery. Premiera Heavy Rain nauczyła mnie, żeby nie przyjmować wiadomości i inv'ów od kogoś kogo zupełnie nie kojarzę.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #20753 dnia: Lutego 22, 2011, 07:42:30 am »
@ MR ZOMBIE

Tylko jest jedno ale, takie osoby kupują też orginalne inne gry, także te nowe. To, że od czasu do czasu kupują też używki, wg. mnie jest to proces na o wiele mniejszą skalę, niż ściąganie pirata(a jako że gry mają teraz po min. 8GB), trochę to trwa(koszty nagrania pirata na nośnik + zużyta energia daję koszt około 30-40zł co jak widać też tanie nie jest). Poza tym, tu nie mówimy o przykładowej liczbie 4 osób, tylko taki proceder zaczyna się od liczby 40 osób i w szybkim tempie pcha się do góry. Wg. mnie sama opłata za granie online w używkach to dobre rozwiązanie(jeśli ta nie przekroczy granicy 40zł), w tym momencie także unormuję się rynek takich gier(ceny, i czynnik popyt-podać).

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #20754 dnia: Lutego 22, 2011, 09:18:59 am »

Legenda:
1999 - PSX piracone na potęgę, korporacje traktują graczy uczciwie.
Polowa lat 2000 - PS2 piracone na potęgę, korporacje traktują graczy ciągle uczciwie.
2009 - PS3 nie piracone, korporację ruchają nas w dupę sprzedając wybrakowane gry i odsprzedając nam ich części za kasę.

Just sayin. Jak ktoś mówi że brak piractwa ratuje rynek, gry będą lepsze i tańsze to zwyczajnie pierdoli. Tyle lat nie było piratów na PS3, gry nie stały się tańsze, a wydawcy coraz bezczelniej zaczęli nas dymać - jak nie online passem, to sprzedając płatnie dostęp do części gry która już znajduje się na płycie.

prart

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 95
  • PSN ID: prarts
« Odpowiedź #20755 dnia: Lutego 22, 2011, 09:36:24 am »
Bzdura.
Żaden z exów Sony nie miał takiego modelu DLC. Były to autentyczne rozszerzenia gry, robione po jej premierze a nie wycinki gotowej całości, często do kupienia zaraz po premierze.
Dodatki do Motorstormów, Killzone 2, Uncharted 2, LBP, Wipeouta - wymieniaj sobie ile chcesz.

Multiplatformy to inna sprawa - model gry i dystrybucji jest uniwersalny dla "zamkniętej" do niedawna PS3 jak i spiraconego na potęgę peceta i Xboxa.

Mam wrażenie, że co niektórzy się nagle obudzili w XXI wieku - plotkowane (gdzie są fakty?) praktyki Sony są całkiem oczywiste w świetle działań Microsoftu czy Apple. Wake up dude!

Tomasz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20756 dnia: Lutego 22, 2011, 09:58:27 am »
http://www.ps3site.pl/sony-wprowadzi-nowy-model-ps3/64545/#idc-container
hahaha i bardzo dobrze, wprowadzą tańszy zabezpieczony model i gitara, sam wynienie swoją czarnulke na niego

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #20757 dnia: Lutego 22, 2011, 10:05:43 am »
Mam wrażenie, że co niektórzy się nagle obudzili w XXI wieku

Fajnie, tylko że ja jestem w tym od lat. Przeczytałem już miliony idiotycznych dyskusji i za czasów PSX na ircu, jak i za czasów PS2 na forach. Jednym z koronnych argumentów antypiratów (piszacych z kompem na pirackich windowsach, słuchających muzy zassanej z netu, ale pomijając tą hipokryzję) było wtedy że piraty niszczą rynek i jakby ich nie było to nowe gry na konsole kosztowały by po 50 złotych. PS3 zweryfikowało te bzdurne teorię. Gry nie były wcale tańsze niż na spiraconym x360, a producenci zaczęli walkę z grami używanymi. Nie chcę mi się ciągnąć tej dyskusji bo jest ona dłuższa niż świat - śmieszy mnie jedynie podejście fanbojków którzy sony/microsoft kochają bardziej niż własne matki, podczas gdy sa to korporację których jedynym celem jest maksymalizacja zysku, a nie ich szczęście i dobro.

Wiadomość scalona: Lutego 22, 2011, 10:29:22 am
Edit: a tymczasem okazało się że zarówno Sony (za usunięcie other os) i Geohot (wiadomo za co) odpowiadają przed sądem za to samo przestępstwo

http://arstechnica.com/gaming/news/2011/02/otheros-class-action-lawsuit-geohot-sony-now-share-same-charge.ars

The claims against Sony in the ongoing class-action lawsuit dealing with the removal of the "OtherOS" functionality in the PlayStation 3 hardware have all been dropped, save for one: a claim that Sony violated the Computer Fraud and Abuse Act by removing the ability to run Linux. This is the same law under which Sony is suing George Hotz for hacking the PS3, in fact.

:lol: :lol: :lol:
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2011, 10:29:22 am wysłana przez el becetol »

prart

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 95
  • PSN ID: prarts
« Odpowiedź #20758 dnia: Lutego 22, 2011, 10:59:58 am »
sa to korporację których jedynym celem jest maksymalizacja zysku, a nie ich szczęście i dobro.
Uświadomienie sobie tego faktu powinno stać na początku każdej dyskusji dotyczącej ich działań, także tej odnośnie cyfrowych zabezpieczeń i zbierania danych o klientach.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #20759 dnia: Lutego 22, 2011, 11:31:54 am »
To jest temat rzeka, natomiast żeby nie nudzić, dwa zdania. Głównym czynnikiem kształtującym proceder piracenia to gospodarka i średnie zarobki w kraju. To że koncerny muszą zarabiać to normalna sprawa. Druga sprawa jest taka, jak my odnosimy się do grania/gier i jaką kolekcję w domu chcemy zobaczyć. 8)