Autor Wątek: [archiwum] Playstation 3 - Temat główny  (Przeczytany 1074433 razy)

Straszakq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 111
Odp: [archiwum] Playstation 3 - Temat główny
« Odpowiedź #21320 dnia: Maja 06, 2011, 21:28:15 pm »
Są jako takie detale na temat "Welcom Back"
We will be offering PSN users the opportunity to select two PS3 games from a list of five, as well as offering PSP users the opportunity to choose two games from a list of four. 
2 gierki za free!! nice :) liczę na Joe Danger i Dead Nation..ale pewnie się przeliczę.
I jeszcze jakiś program "ubezpieczeniowy"..stawiam że w Polsce będą problemy.
Źródło
http://blog.eu.playstation.com/2011/05/06/scee-identity-theft-protection-offering/

O tych ubezpieczeniach pisali na polygami.
Przechodząc już do rzeczy, które naprawdę się wydarzyły, a nie tych, co do których toczą się spekulacje - Sony znów przeprasza. Tym razem w formie listu od Howarda Stringera, dyrektora generalnego Sony Corporation. Wynika z niego, że firma ubezpieczyła każdego użytkownika PSN na terenie Stanów Zjednoczonych na kwotę miliona dolarów (1000000$!) na wypadek wykorzystania przez kogoś ich tożsamości. Jest to suma ogromna - co z Europą? Nick Caplin z SCEE twierdzi, że w Europie mają zostać podjęte bardzo podobne działania. Niestety, ze względu na dużą ilość państw na naszym kontynencie, na szczegóły będziemy musieli jeszcze poczekać.
http://polygamia.pl/Polygamia/1,107162,9551583,Swiat_bez_PSN___dzien_szesnasty.html?bo=1

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #21321 dnia: Maja 06, 2011, 21:34:26 pm »
Gdybym mieszkał w USA, to chciałbym, by moje dane wykorzystana :P

punisher85

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #21322 dnia: Maja 07, 2011, 09:24:56 am »
ps blog - start PSN zostaje przesunięty. Sony oficjalnie przeprasza,że nie wyrobią się w obiecanym terminie tygodnia od konferencji (czyli do jutra)...powód - dalej testują serwery...

Tomasz

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 42
  • TUSKU CHYTRUSKU TY je**ny ZŁODZIEJU!!!!
« Odpowiedź #21323 dnia: Maja 07, 2011, 09:26:19 am »
ps blog - start PSN zostaje przesunięty. Sony oficjalnie przeprasza,że nie wyrobią się w obiecanym terminie tygodnia od konferencji (czyli do jutra)...powód - dalej testują serwery...
Zajebiście  :evil:

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #21324 dnia: Maja 08, 2011, 17:23:42 pm »
Dwa dni temu niejaki Eugene Spafford, doktor i ekspert od zabezpieczeń z USA, twierdził przed Izbą Reprezentantów w Waszyngtonie, że serwery PSN stały na nieaktualizowanej wersji Apacha, nie posiadały firewalla, a Sony ignorowało raporty na ten temat. Jego słowa powtórzyła większość nie tylko branżowych serwisów (aż dziwne, że monio jeszcze nam tych rewelacji nie doniósł), co oczywiście wywołało rage w komentarzach i na forach internetowych, a tymczasem...

As it turns out, it is fairly simple to use Google's webcache to show what version of Apache the PSN servers were using back in March. According to a page request archived by Google on March 23, 2011, at that time Sony was running version 2.2.17 of the popular software. You can see from Apache's website 2.2.17 is the latest, stable version of the webserver available even today.

http://bitmob.com/articles/detective-work-reveals-psn-servers-up-to-date

Zastanawiam się, ilu jeszcze wszelkiej maści "specjalistów" i "ekspertów" będzie próbowało na sprawie z PSN wypłynąć...

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #21325 dnia: Maja 08, 2011, 17:33:38 pm »
Dwa dni temu niejaki Eugene Spafford, doktor i ekspert od zabezpieczeń z USA, twierdził przed Izbą Reprezentantów w Waszyngtonie, że serwery PSN stały na nieaktualizowanej wersji Apacha, nie posiadały firewalla, a Sony ignorowało raporty na ten temat. Jego słowa powtórzyła większość nie tylko branżowych serwisów (aż dziwne, że monio jeszcze nam tych rewelacji nie doniósł), co oczywiście wywołało rage w komentarzach i na forach internetowych, a tymczasem...

As it turns out, it is fairly simple to use Google's webcache to show what version of Apache the PSN servers were using back in March. According to a page request archived by Google on March 23, 2011, at that time Sony was running version 2.2.17 of the popular software. You can see from Apache's website 2.2.17 is the latest, stable version of the webserver available even today.

http://bitmob.com/articles/detective-work-reveals-psn-servers-up-to-date

Zastanawiam się, ilu jeszcze wszelkiej maści "specjalistów" i "ekspertów" będzie próbowało na sprawie z PSN wypłynąć...
Te słowa owego specjalisty pochodzą z loga IRCa hackerów. Zarówno info o wersji Apache jak i o kernelu.

[user12] if sony is watching this channel they should know that running an older version of apache on a redhat server with known vulnerabilities is not wise, especially when that server freely reports its version and its the auth server
[user2] its not old version, they just didnt update the banner
[user12] I consider apache 2.2.15 old
[user2] which server
[user12] it also has known vulnerabilities
[user12] auth.np.ac.playstation.net
[user2] ya the displayed version u see via banner is not the real version
[user12] unless they updated it in the last couple weeks
[user12] I doubt that since its not trivial to change that
[user12] its a bit more invasive than just setting it to Prod like they do on their other servers
[user11] you know, watching this conversation makes me think about whether it was a good idea after all to buy a couple of games from psn using a visa card
[user2] its just backported security patches
[user11] i did remove all my info after downloading the games though
[user12] that is just psn not the store
[user12] they are running linux 2.6.9-2.6.24 on that box too
[user12] that too is old
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2011, 17:35:13 pm wysłana przez Jacek84 »

Ring

• Budowniczy socjalizmu
  • Reputacja: 1
  • Że niby coś.
« Odpowiedź #21326 dnia: Maja 09, 2011, 11:20:11 am »
PlayStation Network and Qriocity online services remain shut as of today, Shigenori Yoshida, a Tokyo-based spokesman said. Sony is uncertain when it can resume the services, Yoshida said by phone today.

The company is in the process of adopting an improved security system and its plan to restart the services fully by May 31 is unchanged, he said.

http://www.bloomberg.com/news/2011-05-09/sony-s-playstation-qriocity-services-remain-shut-uncertain-on-restart.html

Znudziło im się podawanie pustych terminów w stylu "w ciagu tygodnia", "wkrótce" itp to dali sobie czas do 31 =/

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #21327 dnia: Maja 09, 2011, 11:23:24 am »
Znudziło im się podawanie pustych terminów w stylu "w ciagu tygodnia", "wkrótce" itp to dali sobie czas do 31
ale to chyba do restartu całej usługi ze wszystkimi rzeczami, bo myślę że w tym tygodniu włączą serwery aby móc zmienić hasło i pograć on-line

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #21328 dnia: Maja 09, 2011, 13:04:15 pm »
Niech jeszcze tydzień poleżą, Wiedźmina skończyłem, kupiłem AssBro, który dopiero się wysyła, to może jeszcze singla skończę. :lol:

Głównie chcę Store - Clash of Heroes bym kupił.

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #21329 dnia: Maja 09, 2011, 13:07:43 pm »
http://www.bloomberg.com/news/2011-05-09/sony-s-playstation-qriocity-services-remain-shut-uncertain-on-restart.html

Znudziło im się podawanie pustych terminów w stylu "w ciagu tygodnia", "wkrótce" itp to dali sobie czas do 31 =/
To dotyczy pelnego PSN wraz ze Storem, a o tym, ze Store bedzie dluzej niedostepny niz PSN wiemy od dawna.

LukeSpidey

• J-23
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #21330 dnia: Maja 09, 2011, 13:58:32 pm »
No to może obstawiamy, kiedy PSN wróci? Ten, który będzie najbliżej otrzyma kupon na paletę sucharów. :)

Myślę, że piątek 13-ego będzie dobrym terminem na powrót PSN. :lol:

aphelion

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 25
  • PSN ID: aph
« Odpowiedź #21331 dnia: Maja 09, 2011, 14:18:40 pm »
Głównie chcę Store - Clash of Heroes bym kupił.
Sejm hir.
Thou know'st 'tis common: all that lives must die, Passing through nature to eternity.

prart

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 95
  • PSN ID: prarts
« Odpowiedź #21332 dnia: Maja 10, 2011, 11:37:13 am »
Kolejne info z wczoraj:
Regarding the aim of  the full restoration of PSN services by the 31st May : -
Restoration of Online Gamplay is the FIRST phase of the plan to restore the PSN.
http://community.eu.playstation.com/t5/PlayStation-Network/PSN-Outage-and-FAQ-Updated-Monday-9th-May/m-p/12758774?WT.mc_id=TSO_EN_103

Wygląda na to, że grupa Anonymous zaczyna walczyć ze sobą - ich serwery zostały schackowane a adresy IP członków opublikowane. Wygląda na to, że moja teoria o wyłamaniu się z Anonymous jakieś grupy "ekstremistów" się sprawdza:
https://sites.google.com/site/lolanonopsdead/
Jeśli ta lista jest prawdziwa, to mamy u nich rodaków.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #21333 dnia: Maja 10, 2011, 11:59:48 am »
Bo Anonymous to żadna "grupa". Kto czai co robili wcześniej to wiedział + niejednokrotnie w sprawie PSN o tym pisali i mówili. Wiadomo, że fajnie jest mieć biało-czarnego, nieprzezroczystego wroga, ale tak jak Geohot nie jest sztandarowym przykładem hakera tak Anonymous to może być każda osoba na świecie.

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #21334 dnia: Maja 10, 2011, 12:00:27 pm »
Jak tak dalej pojdzie, to zdaze kupic nowa PS3 zanim PSN'a odemkna hiehie...  ;)

prart

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21335 dnia: Maja 10, 2011, 12:21:45 pm »
Bo Anonymous to żadna "grupa". Kto czai co robili wcześniej to wiedział + niejednokrotnie w sprawie PSN o tym pisali i mówili. Wiadomo, że fajnie jest mieć biało-czarnego, nieprzezroczystego wroga, ale tak jak Geohot nie jest sztandarowym przykładem hakera tak Anonymous to może być każda osoba na świecie.
Jak zwał tak zwał ale pies ich je**ł.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #21336 dnia: Maja 10, 2011, 12:52:31 pm »
Kolejne info z wczoraj:
Regarding the aim of  the full restoration of PSN services by the 31st May : -
Restoration of Online Gamplay is the FIRST phase of the plan to restore the PSN.
http://community.eu.playstation.com/t5/PlayStation-Network/PSN-Outage-and-FAQ-Updated-Monday-9th-May/m-p/12758774?WT.mc_id=TSO_EN_103

Wygląda na to, że grupa Anonymous zaczyna walczyć ze sobą - ich serwery zostały schackowane a adresy IP członków opublikowane. Wygląda na to, że moja teoria o wyłamaniu się z Anonymous jakieś grupy "ekstremistów" się sprawdza:

Czyli zaczynają zjadać własny ogon. Dobrze.

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #21337 dnia: Maja 10, 2011, 13:55:50 pm »
Na mnie robi wrażenie ta całą grupa anonimowych.

Solid Snake 1989

• MIR
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #21338 dnia: Maja 10, 2011, 15:26:05 pm »
Pewno liczą na nagrodę od Sony...jeba*i hipokryci xD

prart

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21339 dnia: Maja 10, 2011, 15:27:53 pm »
Mam wrażenie, że prześladuje mnie dziś słowo "hipokryzja"  :lol:

LukeSpidey

• J-23
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #21340 dnia: Maja 11, 2011, 08:32:10 am »
Dzisiaj mi się śniło, że PSN działa. :lol: W coś tam grałem sobie, a w tle mnie automatycznie zalogowało.  8)

Solid Snake 1989

• MIR
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #21341 dnia: Maja 12, 2011, 00:27:51 am »
Albo ESRB zrobiło niezły błąd, albo...
Sony zacznie produkować na Wii i DSi
http://www.thegx.co/news/1249/esrb-rating-shows-sony-going-third-party/
ja oczywiście stawiam na błąd.

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21342 dnia: Maja 12, 2011, 02:04:44 am »
Końcem maja wychodzi gówno generacji, jeśli nadal będą tego typu akcje, to moja nienawiść w kierunku zasrańców i ich przydupasków osiągnie poziom maksymalny.

To może jakaś akcja wymierzona w monike, tarniaka i tego trzeciego, co ma trzy litery w nicku?
Podaj mi jeden wpis mój gdzie popierałem tych poj**anych hakerów od psn albo zamknij dupe. Słyszysz co chcesz słyszeć ułomie.

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
« Odpowiedź #21343 dnia: Maja 12, 2011, 06:02:45 am »
Albo ESRB zrobiło niezły błąd, albo...
Sony zacznie produkować na Wii i DSi
http://www.thegx.co/news/1249/esrb-rating-shows-sony-going-third-party/
ja oczywiście stawiam na błąd.
ESRB popełnił błąd, potwierdzone.

Tomasz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21344 dnia: Maja 12, 2011, 08:09:10 am »
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2011, 08:11:55 am wysłana przez Tomasz »

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
  • Press a button and something awesome happens...
« Odpowiedź #21345 dnia: Maja 12, 2011, 11:51:15 am »

Sęk w tym, że to jest nieprawda. Cały tekst Eugene Spafforda dostępny jest tutaj: http://republicans.energycommerce.house.gov/Media/file/Hearings/CTCP/050411/Spafford.pdf

Fragment, o który chodzi, to:
I have no information about what protections they had in place, although some news reports indicate that Sony was running software that was badly out of date, and had been warned about that risk.
i dalej, mówiąc już ogólnie o zabezpieczeniach stosowanych przez firmy i rząd:
My personal conclusion from reviews of reports in the press and discussions at professional meetings is that operators of these systems — both in government and the private sector — continue to run outmoded,  flawed software, fail to follow some basic good practices of security and privacy, and often have insufficient training or support. The most commonly cited reason for these failings is cost.

W jego tekście Sony zostało wymienione tylko jako przykład firmy, która w ostatnich czasach doświadczyła ataku (z doniesień prasowych można by wywnioskować, że całość była poświęcona Sony); Spafford nigdzie nie rozwodził się nad zabezpieczeniami PSN; zaznaczył, że nie wie, jakie zabezpieczenia był stosowane przez Sony, ale że prasa i media donoszą, że software wykorzystywany przez Sony były przestarzały. Oczywiście wspaniałe dziennikarstwo growe w jakiś sposób wyciągnęło z tego, że to Spafford stwierdził, że PSN stało na przestarzałej wersji Apache oraz nie stosowało w ogóle firewalla (czego w tekście w ogóle nie ma), a Internet poniósł to w świat.

Dlatego właśnie istotne jest, by zawsze zamieszczać źródło informacji. W przeciwnym razie tego typu artykuły przypominają zabawę w głuchy telefon; jak ktoś czegoś nie usłyszy, to zmyśli i puści dalej w świat jako fakt. :/

To samo zresztą tyczy się informacji w stylu "Sony przechowywało hasła i informacje o kartach kredytowych jako plain text". Ile razy tą wiadomość już widziałem to nawet nie zliczę (nawet na niebezpieczniku o tym pisali); ale źródło tej informacji? Brak. Wiadomość jednak poszła w świat i kto chciał, to w nią uwierzył i rozprowadzał dalej.
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2011, 11:59:08 am wysłana przez Mr_Zombie »
Always code as if the person who will maintain your code
is a maniac serial killer that knows where you live.

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #21346 dnia: Maja 12, 2011, 12:28:24 pm »
Nie. W raporcie mógł napisać jedno, ale przed kamerami z jego ust padły zupełnie inne słowa, które poszły w świat jeszcze zanim pdf z raportem został udostępniony.

"On a few of the security mailing lists that I read, there were discussions that individuals who work in security and participate in the Sony Network had discovered several months ago, while they were examining the protocols on the Sony Network to examine how the games worked, they had discovered that the [PlayStation] Network servers were hosted on Apache Web servers--that's that form of software. But they were running on very old versions of Apache software that were unpatched and had no firewall installed, and so these were potentially vulnerable. They had reported these in an open forum that was monitored by Sony employees, but had seen no response and no change or update to the software. … [And] that was two to three months from when the break-ins occurred."

http://www.c-span.org/Events/Members-Look-at-Threat-of-Data-Theft/10737421279-1/ (od 55 minuty)

Podaj mi jeden wpis mój gdzie popierałem tych poj**anych hakerów od psn albo zamknij dupe. Słyszysz co chcesz słyszeć ułomie.

Popierałeś złamanie PS3, a teraz widzisz konsekwencje.

Magiq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #21347 dnia: Maja 13, 2011, 13:07:51 pm »
Zamiast zakładać nowy temat zapodam może tutaj.
Nieciekawie się dzieje i po sony Eidos dorwali
http://www.cdaction.pl/news-19245/sony-sie-hakerom-znudzilo-czas-na-eidossquare.html

Marins

• Gość
« Odpowiedź #21348 dnia: Maja 13, 2011, 13:15:30 pm »
Widać modne teraz takie hakowanie  :-?

Tomasz

• Marynarz z Potiomkina

LoNdEk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #21350 dnia: Maja 14, 2011, 09:23:25 am »

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #21351 dnia: Maja 15, 2011, 01:10:14 am »

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #21352 dnia: Maja 15, 2011, 01:40:36 am »
W KOŃCU kur**

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
  • Reputacja: -9967

kun

• chujek
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #21354 dnia: Maja 15, 2011, 06:23:42 am »
A Pach na to:

[gametrailers=420,360]http://www.gametrailers.com/video/episode-215-pach-attack/713901[/gametrailers]

Tomasz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21355 dnia: Maja 15, 2011, 08:45:15 am »
W końcu  :angel: Co do chu**, ściągnąłem oprogramowanie i dalej nie moge sie zalogować  :evil:
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2011, 08:54:05 am wysłana przez Tomasz »

wsciekly_blondyn

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21356 dnia: Maja 15, 2011, 08:55:46 am »
W końcu  :angel: Co do chu**, ściągnąłem oprogramowanie i dalej nie moge sie zalogować  :evil:
konserwacja sieci jest

co nie :hihi:

Tomasz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #21357 dnia: Maja 15, 2011, 09:11:16 am »
Da sie zmienić Hasło? czy trzeba czekać aż sa sie da zalogować?
update już wiem
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2011, 09:20:45 am wysłana przez Tomasz »

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #21358 dnia: Maja 15, 2011, 09:22:56 am »
I tak musimy czekać do 31 by sobie zagrać :-?

Gremlin88

• Proletariusz
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #21359 dnia: Maja 15, 2011, 09:26:38 am »
I tak musimy czekać do 31 by sobie zagrać :-?

Kto Ci takich głupot nagadał? Granie online jest już włączone.