A teraz znowu PSX 3 . Ta konsola jest kopią wszystkich innych po trochu tyle że zamiast zrobić ją łatwo programowalną itd. jak obiecywali wyszło jeszcze gorsze komplikacje niż z PSX2 !!!
PS2 było programowane domyślnie w assemblerze (dla laików: wszyystko trzeba było robić ręcznie) ale dzięki temu dawało najwięcej możliwości. Tylko, że te możliwości były trudne do uzyskania... w niektórych grach teraz się stosuje jakieś moduły napisane w asmie...
Naughty Dog dla Jak-a (czyli też dla Ratcheta) napisało własny język programowania...
gry dla PS3 miały być pisane w C/C++, co miało być wieeeelkim udogodnieniem, ale okazało się mniejszym niż by się wszyscy programiści spodziewali... Bo przecież, fakt, że ps3 jest ciężkie w programowaniu wiemy tylko od developerów
Jestem ciekawy jak sytuacja będzie wyglądać za 2 lata jak już ją okiełznają ( nauczą się trików itd. )
nie wiem, czy 2 lata wystarczą do poznania pełnych możliwości nowego cella i układu nvidii... o ile dobrze pamiętam, nie wszystkie rdzenie cella są takie same.. i ten nieszczęsny ram i połączenie z GPU...
Co do trików, to wg. jednego z developerów Valve (nie pamiętam już którego) wielordzeniowość jest największą zmorą... trików się nauczą, ci od Exclusivów, bo tylko oni będą mieli na to czas
Tak wracając do tematu psioczenia na ps3 jako takie, nie uważacie, że ludzie zapomnieli jak to narzekali na XO po jego premierze: że za duży, że za głośny, że się wiesza i przegrzewa, że ma źle zaprojektowane wejścia do usb... ktoś tam nawet chciał pozwać mikrosoft

o to, że przyspieszając premierę wypuścili bubla..... a teraz ci wszyscy krzykacze nie ma ją co robić i psioczą na ps3....
Najbardziej chciałbym zobaczyć w akcji jakiegoś exclusive'a od NaughtyDog.... niestety, jedyne co jest to render i ogłoszenie o naborze grafików i programistów oświetlenia do ps3, na stronie nd....
na zakończenie pozdrowienie dla (od?) wszystkich graczy pc (wiem, że nie odpowiednie, ale nie mogę się powstrzymać):
B.G-nowsze generacje procków zapewnią, że Vista będzie chodziła lepiej.
x - to znaczy, że się nie będzie zawieszać??
B.G-nie, po prostu będzie się szybciej rebootować....
my też wiemy, co to znaczą kłopoty ze sprzętem....