że anemia = brak żelaza. fail godny przypierdolenia się
Rozmowa jest o wegetarianiźmie. Najczęściej anemia jest przez brak żelaza i B12. Natomiast ogólnie może być nawet z braku miedzi tylko po ch** dyskutować o czymś co nie dotyczy tematu? Nie wiedziałem natomiast, że brak B12 również powoduje niedokrwistość. Master_666 - rób print screena bo przyznałem się do błędu!!11eleven
Co nie zmienia faktu, że obie kwestie zawsze padają z ust ścierwożerców (tu: ludzi którzy mają problem z tym co mam na talerzu) jako argument przeciwko wegetarianizmowi. Nudne i odtwórcze. Nie twierdzę, że tyczy się to siebie, ale tak mnie naszło na refleksję, bo często widzę taką gadkę. Widzę, bo normalni ludzie poza Internetem mają dziwnym trafem wyje**ne na to co wsadzam do garnka.
@Ciapkas: Jakbyś kiedykolwiek miał w ręce książkę kucharską to tam znalazłbyś ładną tabelkę, która pokazuje co ma ile białka, węgli i tłuszczy (często też jest info o żelazie i witaminach). Zapamiętanie informacji, że strączki czy orzechy mają dużo białka nie jest specjalnie czasochłonne, a na paszy przetworzonej masz napisane czego jest ile. Ba, JEST NAWET NAPISANE ILE DZIENNIE NALEŻY TEGO ZJEŚĆ. Jak na gościa z aspiracjami na inżyniera takie rachunki to raczej we śnie potrafisz robić. Reszta to wiedza ogólna i każdy kto kiedykolwiek ugotował... cokolwiek wszystko to wie.