chlebak, inne wersje to te śląskie
wuchta szkiełów na fyrtlu tej
Jajebie, usnąłem o 18 i dopiero się obudziłem
Chlopaki przyjada za tydzien a Grześ w ostrowcu
Cytat: CancerPL w Marca 15, 2013, 22:06:18 pmChlopaki przyjada za tydzien a Grześ w ostrowcu O której Legła kończy? Wtedy wbijam na bank. Wyspałem się to mogę siedzieć ;]
Cytat: svonston w Marca 15, 2013, 15:39:07 pmKoleżanka mojej kobity na temperówkę mówi "strugaczka", jest jakoś ze śląska (dokładnie to z Końskich). W wawce na reklamówkę w sklepie się mówi siatka na przykład (beja).Właśnie to jest problem z mieszkaniem przy śląśku. Jak bylem mały czesciej słyszałem strugaczka i tak mowilem bo jako maly chlopczyk myslalem ze tak jest ok, dopiero potem sie dowiedzialem ze jest inaczej. Wiec mowilem poprawną polszczyzna z dodatkiem śląśkich słówek. Ale teraz sie wyprostowałem.
Koleżanka mojej kobity na temperówkę mówi "strugaczka", jest jakoś ze śląska (dokładnie to z Końskich). W wawce na reklamówkę w sklepie się mówi siatka na przykład (beja).
Cytat: svonston w Marca 15, 2013, 15:39:07 pmKoleżanka mojej kobity na temperówkę mówi "strugaczka", jest jakoś ze śląska (dokładnie to z Końskich). W wawce na reklamówkę w sklepie się mówi siatka na przykład (beja).W WLKP mówi się oszczytko Na reklamówkę, tak jak Windo wspomniał - tytka.
Cytat: kamiiru w Marca 15, 2013, 20:10:14 pmCytat: svonston w Marca 15, 2013, 15:39:07 pmKoleżanka mojej kobity na temperówkę mówi "strugaczka", jest jakoś ze śląska (dokładnie to z Końskich). W wawce na reklamówkę w sklepie się mówi siatka na przykład (beja).Właśnie to jest problem z mieszkaniem przy śląśku. Jak bylem mały czesciej słyszałem strugaczka i tak mowilem bo jako maly chlopczyk myslalem ze tak jest ok, dopiero potem sie dowiedzialem ze jest inaczej. Wiec mowilem poprawną polszczyzna z dodatkiem śląśkich słówek. Ale teraz sie wyprostowałem.Bez kitu. Jak wszedłem w internet, to się dziwiłem, że nie wiedzą co to "hasiok" np i tak trochę w duchu się z nich śmiałem.
dobra dobra ślązaku
U nas od zawsze była strugaczka, o temperówce nikt nie słyszał a ze śląska nie jestem, może to przez to że mam blisko.
Nic się nie dzieje chyba. Jakieś w kącikach ust mi się coś porobiło, NIE WIEM CO TO.
Cytat: svonston w Marca 17, 2013, 00:09:49 amNic się nie dzieje chyba. Jakieś w kącikach ust mi się coś porobiło, NIE WIEM CO TO. Rak.
olo