Potwierdziło się, że MS skupi się przede wszystkim na pokazaniu funkcji multimedialnych, integracji z tv i serwisami - z serialem Halo i krótką zajawką Spielberga na czele. Funkcje Smart TV znane z telewizorów Samsunga.
Wygląd konsoli ni ziębi/ni grzeje, taki dekoder Fergusona z wyższej półki, za to sam kontroler bardzo ok. Poczekam na podanie wymiarów, bo na tle gościa przeprowadzającego wywiad bezpośrednio po konfie sama konsola wydała się dość duża, no i wykończenie glossy/piano black, które może dodaje szyku, ale wiadomo, jak z użytkowaniem.
Gierek praktycznie żadnych - wyróżniających nową konsolę. Ciężko ocenić Forze 5, która montażem przypominała raczej PGR, niektóre fragmenty ze studia IW i nowego CoDa to raczej żałosny poziom, którego nie warto pokazywać na takiej konfie, aby nie narazić się na śmieszność. Quantum Break może mieć potencjał fabularny, ale wygląda mi na odpowiedź w kierunku "Beyond Two Souls", choć nic nie pokazano, oprócz live-act trailera ze wstawkami CGI i dwu-sekundową migawką in-game. Nie zobaczyłem ani jednego tytułu, który poziomem widowiskowości dorównałby show, jakie zrobiło GG z K:SF. EA nawet nie warto wspominać, odłam z trzonu FIFA, jako ex dla nowego X'a, NBA, MADDEN i UFC, czyli coś, co u Amerykanów się sprawdzi, a konferencja wydała się być głównie do nich skierowana, więc pewnie marketingowy plus dla MS.
Paradoksalnie najlepszym fragmentem konfy był gameplay CoD:Ghosts, który graficznie niestety nie położył na kolana - śmiem twierdzić, że BF4 na obecnym etapie wygląda o wiele lepiej, za to był bardzo klimatyczny - nocne ujęcia na industrialne zabudowania w środku dżungli "robią". Szkoda, że to samo dostaniemy na PS4, bo XOne dostanie jedynie czasową wyłączność, i to na DLC, które jeśli zawierać będzie nowe misje do singla, to pewnie na max 30 min gry (biorąc pod uwagę, jak długie kampanie są w grach Activision).
Oczywiście to wszystko są domysły, trzeba poczekać na direct-feedy, jeśli takowe się pojawią.
Jeśli chodzi o system, to wygląd przywodzący na myśl kolejną wariację kafelków z Win8.
Zobaczymy, gdy zbierze się już bardziej kompleksowe info, ale niestety konfa do mnie nie trafiła zupełnie.