Ja chwilkę pograłem, więc mogę nieco skrobnąć
.
Gra jest szybka, poszczególne mecze dość szybko się kończą. Pierwsze kilka starć to chaos totalny, nie miałem pojęcia momentami co się dzieje i gdzie jest progres zespołu (nie rzuca się w oczy). Poza tutorialem przydałby się jakiś tryb skirmish, albo chociaż jedna misja z kampanii, aby móc na spokojnie ogarnąć co i jak. Dziś z rana jak rozegrałem kilka meczy to było już lepiej, wiedziałem co i jak, oraz ludzie byli nieco bardziej ogarnięci.
Osobiście przeszkadza mi obecność botów. Po kilku meczach jestem w stanie rozróżnić z kim walczę, choć zdarza się, iż zastanawiam się czy zastrzeliłem właśnie AI czy innego gracza. AI nie stanowi większego problemu, jest raczej mięsem armatnim, które robi sztuczny tłum. Dla początkujących graczy jest to niby fajne, ale według mnie tworzy niepotrzebne zamieszanie.
Fajnie wypada różnica między grą jako pilot i Tytan. Każda ma swoje mocne i słabe strony, Tytany nie są przepakowane, więc piechota może się skutecznie bronić. Do tego wcale nie jest tak, że jak tylko możemy zrzucić swojego mecha, to od razu to robimy i nawalamy. Czasem nie opłaca się to, właśnie ze względu na wady i zalety Tytanów. Sporo w tym strategi i wyczucia właściwego momentu.
Mapy są za duże, a przynajmniej ta w kanionie, czasem trzeba przebiec sporty kawałek, aby dojść do miejsca akcji. Ma to swoje plusy, zwłaszcza, kiedy siedzisz w Tytanie i potrzebujesz chwili wytchnienia, ale nie pogniewałbym się, gdyby reszta lokacji była nieco mniejsza.
Generalnie Titanfall wypada całkiem nieźle, na razie nie jestem grą oczarowany, ale uważam, że jest bardzo solidna. To co mi się podoba, to szybkie tempo, mobilność pilotów (plecaki i skakanie po ścianach daje radę), Tytany (sam pomysł, jak i ich dodatkowe umiejętności), fajnie gra się na padzie (do myszki nawet nie podchodziłem). Graficznie jest ok, fajny design, ale technicznie nie jest już tak dobrze (z drugiej strony to multi, lizać ścian tu się za bardzo nie da). Niestety gra jest dość wymagająca dla sprzętu pomimo tego jak się prezentuje (przynajmniej w pracy, gdy ustawiłem wszystko na maxa, ale bez maksymalnego zasięgu widoczności, gra rwała).
Czekam na pełną wersję, pomimo, że nie gram ostatnio zbyt wiele w multi i preferuję singla, to jestem ciekaw tego tytułu. W sumie jest to chyba pierwszy tytuł, który ma tylko multi, a mimo to przyciąga mnie do siebie.