Nareszcie ukończyłem Order. Zajęło mi to jakieś 9h na normalu, czyli mniej więcej tyle co przejście Unchartedów
Jestem chyba targetem tej gry, bo bardzo mi się podobała.
Świetna, dojrzała fabuła (rewelacyjna w porównaniu do większości gier), design świata, dialogi, dubbing, soundtrack i reżyseria.
Trafiły się nawet sceny, których łatwo nie będzie wyrzucić z pamięci. Emotions niemal jak u Quantic Dreams
Przemowa po śmierci Sebastiana, Proces Galahada, Końcówka
Single player zawiera sporą ilość cutscen, dlatego postawiłbym go bardziej obok Beyond lub MGSów, niż obok Uncharted/Gearsów.
Sam gameplay jest mocno zróżnicowany. Raz eksplorujemy miasto, innym razem przechodzimy przez nie jak rambo.
Fragmenty strzelane są dopracowane niemal do perfekcji. Grywalność nie jest mniejsza niż we wspomnianych Uncharted/GoW, a gra
we wielu elementach wyprzedza te produkcje. O ile tam przez większość czasu biega się z nieciekawymi, podobnymi sobie giwerami,
tak tutaj każda broń jest zupełnie inna a ich możliwości są powiewem świeżości wśród shooterów. Niczym wyjęte z Ratchet & Clank.
Różne są opinie na temat gameplayu, ale pokażcie mi grę, która pozwala na tak efektowne akcje:
To nie jest cinematic, ale czysty gameplay, który pozwala urywać kończyny i zestrzeliwać granaty w locie
Tutaj nawet podnoszenie się z ziemi wygląda świetnie.
Grafika jest trudna do opisania, ponieważ jej jakość wyprzedza o kilka klas, najlepsze graficznie produkcje z jakiegokolwiek sprzętu.
O ile driveclub w odpowiednim oświetleniu i warunkach pogodowych potrafi wyglądać fotorealistycznie, tak w Orderze takie fragmenty
występują znacznie częściej.
Animacja, shadery, fxy, postprocessing, 3d.. Żadna gra nawet się nie zbliżyła do the Order.
Zgodzę się z wieloma zarzutami recenzentów. Gra jest krótka, dlatego że poprostu po przejściu singla nie ma już nic do roboty.
Tryb hordy, multiplayer, jakiś survival. To są tryby które pasują do takiej produkcji i poprostu powinny znaleźć się w grze.
Gdybym miał ocenić samą kampanię, zebrałaby bardzo wysoką notę.
Podobały mi się rozwiązania gameplayowe, postaci oraz fabuła. W dodatku jest to pierwsza gra tak dobrze łącząca film i grę. A to
przecież jest marzeniem developerów i graczy od wielu lat.
Długość singla nie odbiega od dzisiejszych standardów. Prawdziwą bolączką jest jednak brak dodatkowych trybów rozgrywki.
Myślę, że gdyby Order oferował chociażby dopracowanego coopa i hordę, miałby średnią w okolicy 9.
Ale liczy się to co jest, tak więc dałbym 8/10
BTW. Włączyłem byle jaki level żeby sprawdzić polski dubbing, a tam taki kwiatek już na samym początku: