Autor Wątek: Laptopy i inne  (Przeczytany 66096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

s00s

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 155
Odp: Laptopy i inne
« Odpowiedź #160 dnia: Czerwca 21, 2015, 12:53:52 pm »
jest opcja free?

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #161 dnia: Czerwca 21, 2015, 13:03:30 pm »
Nie ma. Nie widzę nic ponad to co oferuje spotify.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwca 21, 2015, 14:06:55 pm »
Wow to jak shoutcast zrobiony 15 lat temu. Brawo. Magia apple. Ja rozumiem skupiać się na fajnej technologii jaką jest Retina, ale kur** radio?! Dlaczego w XXI wieku miałoby mnie interesować Spotify z hipsterskim "didżejem"? Albo kogokolwiek? Ustaw sobie w odtwarzaczu playlistę z crossfadem i będziesz miał Apple Music.

Klosz

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 44
« Odpowiedź #163 dnia: Czerwca 21, 2015, 15:26:26 pm »
Spotify ma taka se jakosc, na tv glosniczkach spoko, ale na takich za 2k juz nie brzmi to najlepiej. Ja dodatkowo uzywam poza Itunes, takze Juno i Beat do kupna muzyki wiec warto miec jeden serwis, ktory oferuje troche wiecej niz inne - kazde z osobna. Itunes ma gappless, wiec nie wiem do czego pijesz. :P Jesli ktos uzywa eko systemu Appla, to wybor jest oczywisty.
'Muzyka uzywana jest do ksztaltowania ludzkiego umysłu. Moze byc mocna jak narkotyk, lecz jest o wiele niebezpieczniejsza, gdyz nikt nie traktuje powaznie manipulowania poprzez muzyke.'

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #164 dnia: Czerwca 21, 2015, 15:33:50 pm »
Ja tam podbijam tarniaka. Nie widze nic ponad spotify w tym applowym rozwiazaniu.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwca 21, 2015, 15:37:16 pm »
Spotify ma taka se jakosc, na tv glosniczkach spoko, ale na takich za 2k juz nie brzmi to najlepiej.

To wtedy kupujesz abonament i masz lepszą jakość.

Klosz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwca 21, 2015, 15:43:29 pm »
Ja wlasnie mowie o tej lepszej jakosci 320kbps mp3 ktora jest gorsza niz 256kbps aac - czyli np. muza z Itunes. Spotify ogolnie  jest spoko jako serwis, ale jesli ktos uzywa ekosystem Appla, po co ma komplikowac sobie zycie, skoro i tak nie kupuje tylko na Itnues..
'Muzyka uzywana jest do ksztaltowania ludzkiego umysłu. Moze byc mocna jak narkotyk, lecz jest o wiele niebezpieczniejsza, gdyz nikt nie traktuje powaznie manipulowania poprzez muzyke.'

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwca 21, 2015, 15:54:49 pm »
Ale w jaki niby sposob komplikowac? Sciagam spotify i puszczem muze. Co to za komplikacja?

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 21, 2015, 16:21:24 pm »
Ja wlasnie mowie o tej lepszej jakosci 320kbps mp3 ktora jest gorsza niz 256kbps aac
No no.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 21, 2015, 17:37:31 pm »
Jak ostatnio kupowałem laptopa to nawet się zastanawiałem nad Air, ale ostatecznie łyknąłem Lenovo T440. Design, wykonanie i właściwości użytkowe (waga, bateria, touchpad) Apple ma na najwyższym poziomie, jednak odstręcza system operacyjny, który jest po prostu strasznie hermetyczny - własne standardy plików, ograniczona możliwość kustomizacji, konfiguracji i ingerencji w system. Bierzesz co dają i to z połykiem albo wypier**lać. Poza tym problemy ze sterownikami i cały ekosytsem, w który prędzej czy później zaczynasz inwestować niepotrzebnie kasę - Apple TV, Airporty, Ajfony srajfony, piloty etc - obserwowałem ten proces adaptacji w swoim otoczeniu i w głowę zachodzę, ile zachodu trzeba żeby normalnie korzystać z kompa.

A jeśli chodzi o bling, to w moim środowisku korpoludków i dorobkiewiczów akurat T440 ze swoją smutną, kanciastą magnezowo-karbonową obudową robi znacznie większe wrażenie niż Air.

Klosz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwca 21, 2015, 19:02:54 pm »
Szymku, gdzie lezy problem w sytemie, ja robie to samo co na windzie, tylko ze szybciej, wygodniej i bezpieczniej. Ot, taki piekniejszy, bardziej dopracowany linux z wieksza baza niezbednych aplikacji - mam tu na mysli te ktore sa pod Windowsa. 8)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2015, 19:06:24 pm wysłana przez Klosz »

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 21, 2015, 19:04:44 pm »
Sorry ziomek, ale od kiedy pracuje na macu to zapomnialem co to sa problemy :) Wiele wiecej zachodu jest przy korzystaniu z windowsa.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 21, 2015, 19:06:05 pm »
Ja na mojej stacjonarce nie mam żadnych problemów.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 21, 2015, 19:31:36 pm »
Sorry ziomek, ale od kiedy pracuje na macu to zapomnialem co to sa problemy :) Wiele wiecej zachodu jest przy korzystaniu z windowsa.
Z czym? Z zarządzaniem plikami i katalogami? Odtwarzaniem mediów? Pracą na programach biurowych? Udostępnianiem plików w sieciach domowych i publicznych? Instalowaniem drukarek i innych peryferiów?

Owszem, są zastosowania gdzie apple sprawdzi się lepiej, ale to margines. Czy jesteś Windo człowiekiem z marginesu? :lol: Bo Klosz to onanista sprzętowy, że on lubi to się nie dziwię...

Na stacjonarce mam Windows 7, który pracuje już z 3 płytą główną i 4 kartą graficzną i jest stabilny jak skała - od momentu instalacji zawiesił się jeden jedyny raz po aktualizacji Aimpa. Cały czas jest katowany przez dzieci, ma odinstalowywane i instalowane oprogramowanie.
A nie dalej jak w zeszłym tygodniu kolega się żalił, że mu 2 letni MacBook zamula i nie wie jak zreinstalować system, zrobić backup żeby nic nie stracić - mówi odda do serwisu, za 4 stówy ogarną.
Także myślę, że po początkowym zachwycie MacOS, przychodzi reality check.

Klosz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 21, 2015, 19:44:18 pm »
Ja bym to zrzucil na niewiedze tego chlopaka, mozna wszystko to samo szybko i blyskawicznie zrobic samemu. Np. Time Machine + zew. dysk pod USB. Przed migracja lub w jej trakcie warto sie troche podszkolic, wiadomo ze nowe.

Zarzadzanie plikami i folderami - finder jest swietny. Instalacja i usuwanie programow ale tez i plikow to latwizna. Poza tym wszystko zgrywa sie szybciej niz na Windowsie, to samo ma Linux.

Odtwarzenie mediow - VLC, Itunes lub VOX co kto woli. Do konwersji czy tagowania muzyki XLD.

Praca na programach biurowych - to samo co na Windowsie, nie zauwazylem zadnej roznicy, poza tym ze lepiej korzysta sie z PDF, np. kopiowanie tesktu.

Udostepnianie plikow to takze nie problem.

Obsluga innych urzadzen jest bezproblemowa. Ja bynajmniej nie mialem z tym problemu.

Jak dla mnie to najlepszy system jaki mialem, a mialem sporo, zaczynalem od Windowsa 95 i DOS.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2015, 19:46:16 pm wysłana przez Klosz »

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 21, 2015, 19:51:19 pm »
Z czym? Z zarządzaniem plikami i katalogami? Odtwarzaniem mediów? Pracą na programach biurowych? Udostępnianiem plików w sieciach domowych i publicznych? Instalowaniem drukarek i innych peryferiów?

Owszem, są zastosowania gdzie apple sprawdzi się lepiej, ale to margines. Czy jesteś Windo człowiekiem z marginesu? :lol: Bo Klosz to onanista sprzętowy, że on lubi to się nie dziwię...

Na stacjonarce mam Windows 7, który pracuje już z 3 płytą główną i 4 kartą graficzną i jest stabilny jak skała - od momentu instalacji zawiesił się jeden jedyny raz po aktualizacji Aimpa. Cały czas jest katowany przez dzieci, ma odinstalowywane i instalowane oprogramowanie.
A nie dalej jak w zeszłym tygodniu kolega się żalił, że mu 2 letni MacBook zamula i nie wie jak zreinstalować system, zrobić backup żeby nic nie stracić - mówi odda do serwisu, za 4 stówy ogarną.
No to wspolczuje koledze. Ja juz robilem reinstall systemu i jest duzo latwiejszy niz w przypadku windowsa.

Mam lapka z windowsem 7, czasem odpalam, ale szybko wracam do osx, bo tamten muli okropnie. Instalowany pewnie pol roku temu jakos. Obawialem sie wlasnie drukarki, ale ruszyla od kopa, bez instalacji niczego. Zarzadzanie plikami? Tutaj ok, dla normalnych uzytkownikow w windowsie jest to lepiej rozwiazane, ale ja jestem troche bardziej pro i dla mnie najwygodniejsza i tak jest konsola a tutaj osx wygrywa z windowsem. Odtwarzanie mediow? Zero problemow. Programy biurowe? Jest Office.

Co do marginesu, to chyba troche mozna tak powiedziec, ze wzgledu na to czym sie zajmuje. A to tez smiga tutaj zdecydowanie lepiej niz na Windowsie (niektore rzeczy tam chyba w ogole nie dzialaja).

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 21, 2015, 19:51:19 pm »
Czyli jak widać wszystko jest kwestią subiektywną. Ważne, że ci się podoba. Ja wolę Windowsa.

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 21, 2015, 20:02:57 pm »

To jak jest cipka i nie umie skorzystać z tutorialów w necie to na to nic nie poradzisz. Cudowny windows jakby mu zamulał, to też by nie wiedział co zrobić. Swoją drogą nie wiem skąd takie ceny wysokie. Ja swojego starego Macbook air dawałem do czyszczenia śmieci z kompa jak i wymiana pasty termoizolacyjnej + czyszczenie obudowy i 150zł zapłaciłem.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 21, 2015, 20:15:45 pm »

To jak jest cipka i nie umie skorzystać z tutorialów w necie to na to nic nie poradzisz. Cudowny windows jakby mu zamulał, to też by nie wiedział co zrobić. Swoją drogą nie wiem skąd takie ceny wysokie. Ja swojego starego Macbook air dawałem do czyszczenia śmieci z kompa jak i wymiana pasty termoizolacyjnej + czyszczenie obudowy i 150zł zapłaciłem.

Cipka pewnie nie jest, ale jak jesteś starym koniem, harujesz po 12 -14h/dobę i ogólnie czekasz na pierwszy zawał, to próbujesz raz, a jak się nie uda - dajesz do fachowca.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 21, 2015, 20:34:35 pm »

Cipka pewnie nie jest, ale jak jesteś starym koniem, harujesz po 12 -14h/dobę i ogólnie czekasz na pierwszy zawał, to próbujesz raz, a jak się nie uda - dajesz do fachowca.

Tylko to samo byloby z windowsem.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #180 dnia: Czerwca 21, 2015, 20:43:27 pm »
No właśnie kurs obsługi Windowsa każdy robił jak był młody i miał kupę czasu

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #181 dnia: Czerwca 21, 2015, 20:47:15 pm »
I to oznacza, ze jest on lepszym systemem operacyjnym? I watpie, zeby kazdy taki kurs zrobil.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #182 dnia: Czerwca 21, 2015, 21:12:31 pm »
Dla mnie Windows jest lepszy, elastyczniejszy, łatwiejszy w obsłudze, logiczniejszy a nawet bardziej stabilny - tu służę anegdotami z hipsterskiego serwisu samochodowego, z którego usług korzystam- bezproblemowo fakturę udaje im się wystawić co drugi raz, bo mac (o dziwo) potrafi zwisnąc sobie bezwstydnie. Właściciel oczywiście twierdzi, że na PC to by dopiero była grzybnia, chociaż peceta z 15 lat nie dotykał.
Część z wymienionych zalet wynika pewnie z przyzwyczajeń, część jest obiektywna. Ale w sumie na jedno wychodzi - dla mnie Win jest lepszy.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #183 dnia: Czerwca 22, 2015, 11:57:02 am »
dla mnie Win jest lepszy
Okej. A dla mnie OSX. A nad tym wszystkim i tak stoi Linux :)

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #184 dnia: Czerwca 22, 2015, 13:11:37 pm »
dla mnie Win jest lepszy
Z linuxem jest jak z nintendo - platforma dla garstki zapaleńców.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #185 dnia: Czerwca 22, 2015, 13:56:46 pm »
dla mnie Win jest lepszy
Z linuxem jest jak z nintendo - platforma dla garstki zapaleńców.
Nie do konca, bo linux jest szeroko wykorzystywany do innych rzeczy niz komputer domowy.

Klosz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #186 dnia: Czerwca 22, 2015, 14:03:25 pm »
Dla mnie najlepszy jest OS X, potem Linux, a dopiero potem Windows.

Choc jesli wykrzostujesz komputer jako platforme do grania to ostatnie miejsce, zamienia sie z pierwszym.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #187 dnia: Czerwca 22, 2015, 14:06:28 pm »
Taa, linux - tęsknie za konfigurowaniem systemu przez wiersz polecenia

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #188 dnia: Czerwca 27, 2015, 03:28:53 am »
Po pięciu latach udało mi się zarżnąć dysk SSD. W poniedziałek wymieniłem go na nowy, przy okazji przesiadłem się z win 7 na 8.1. Przyznam, że byłem pod wrażeniem nowego systemu. Wszystko zainstalowało się automatycznie - szybko, sprawnie, zero problemów. Rozważałem nawet zakupienie licencji i miałem pochwalić m$ na forum, że po 10 latach doznania z obcowania z windowsem zbliżają się do moich doświadczeń z Apple sprzed dekady.

Nowy system - trochę zabawy, kombinowania, eksperymentów z optymalizacją SSD. Minęło kilka dni i zdecydowałem się postawić świeży system wg wypracowanego schematu. Niestety tutaj cały czar poszedł fpisdu...

Z systemem poszło sprawnie, ale w momencie instalacji sterowników wyjebała się karta graficzna. Restart, usunięcie sterów i ponowna automatyczna instalacja - to samo. AMD i Intel mają wyje**ne na switchable graphics. Dell nic do Win 8 dla mojego laptopa też nie udostępnia. No to ch** - format, a potem kolejny - nadal bez pożądanego efektu  :/

Zrobiłem dokładniejsze rozeznanie i okazało się, że od dwóch dni w Windows Update leżą nowe - niedziałające - sterowniki do Intela, a ja zmarnowałem na to gówno ponad pół dnia.

Teraz siedzę, oglądam mecz Argentyny z Kolumbią, napierdalam z niezawodnego iPhone'a, a na kompie instalują się jakieś ruskie, zmodyfikowane sterowniki.

CH.UJ CI W DUPĘ MICROSOFCIE! NIE ZOBACZYCIE MOICH PIENIĘDZY. NIGDY!!!

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #189 dnia: Czerwca 27, 2015, 09:58:25 am »
Dla mnie Windows jest lepszy, elastyczniejszy, łatwiejszy w obsłudze, logiczniejszy a nawet bardziej stabilny

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #190 dnia: Czerwca 27, 2015, 10:20:47 am »
faktem jest, że gdyby nie kombinował dla kilku procent wydajności, jak typowa blacha, to system stałby od pierwszego podejścia.

bojawiem

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #191 dnia: Czerwca 27, 2015, 10:33:35 am »
Mam ultrabooka Acera i ostatnio padł mi w nim dysk (hybryda). Ponieważ lapka kupiłem z amerykańskiego amazona łajzy nie uznali mi gwarancji i w prywatnym lokalnym sklepie z kompami kupiłem dysk SSD. Oczywiście wymianę dysku i instalowanie systemu zostawiłem im. I dobrze bo później powiedzieli mi że mieli olbrzymi problem z zainstalowaniem Widny 8 z płytek które mi przysłał ACER. Tak czy siak po wymianie dysku ten komp śmiga aż miło. Winda startuje w kilka sekund i komp jest gotowy do pracy błyskawicznie. Dla przykladu mam też Imaca z 2010 roku gdzie nigdy nie robiłem formatu (mało tego, przerzucałem na niego cały system kabelkiem firewire z zepsutego macbooka) i system startuje tam bardzo długo. Zanim komp będzie gotowy do pracy mija z 2 minuty.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #192 dnia: Czerwca 27, 2015, 10:42:23 am »
Przecież nie kombinowałem dla kilku % wydajności  :mad:  Do kombinowania zmusił mnie m$, bo ich zjebany system w idle albo przy tak prostych czynnościach, jak przeglądanie netu, dziennie zapisuje na dysku grube gigabajty danych i skraca żywotność SSD  :/

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #193 dnia: Czerwca 27, 2015, 10:55:06 am »
to w czym nowa instalacja tu pomaga? pytam, bo może mi się kiedyś przyda.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #194 dnia: Czerwca 27, 2015, 11:27:07 am »
Jak przetestowałem parę tuzinów rożnych tweaków i zainstalowałem kilka ram dysków, szukając tego, który najbardziej mi odpowiada, to zrobił się burdel. Chciałem przygotować i zbackupować czystą instalację ze zmianami, które uznałem za skuteczne.

A w ogóle o czym jest ta dyskusja - już sobie nie można dla sportu systemu przeinstalować, bo jednego dnia jest ok, a następnego m$ wrzuca zjebany sterownik?

Klosz

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #195 dnia: Czerwca 27, 2015, 20:46:16 pm »
Mam ultrabooka Acera i ostatnio padł mi w nim dysk (hybryda). Ponieważ lapka kupiłem z amerykańskiego amazona łajzy nie uznali mi gwarancji i w prywatnym lokalnym sklepie z kompami kupiłem dysk SSD. Oczywiście wymianę dysku i instalowanie systemu zostawiłem im. I dobrze bo później powiedzieli mi że mieli olbrzymi problem z zainstalowaniem Widny 8 z płytek które mi przysłał ACER. Tak czy siak po wymianie dysku ten komp śmiga aż miło. Winda startuje w kilka sekund i komp jest gotowy do pracy błyskawicznie. Dla przykladu mam też Imaca z 2010 roku gdzie nigdy nie robiłem formatu (mało tego, przerzucałem na niego cały system kabelkiem firewire z zepsutego macbooka) i system startuje tam bardzo długo. Zanim komp będzie gotowy do pracy mija z 2 minuty.

Postaw na nim SSD i zobaczysz jak Imac bedzie smigal, dostanie drugie zycie. ;)

Master_666

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #196 dnia: Czerwca 28, 2015, 01:15:31 am »
Dla przykladu mam też Imaca z 2010 roku gdzie nigdy nie robiłem formatu (mało tego, przerzucałem na niego cały system kabelkiem firewire z zepsutego macbooka) i system startuje tam bardzo długo. Zanim komp będzie gotowy do pracy mija z 2 minuty.

Jak można porównywać starego maca na dysku HDD do Windy na dysku SSD...

To jak porównywanie Rollsa z przedwojennego do obecnej skody fabii i mówić, że Rolls to marne auto, bo fabia ma lepsze przyspieszenie.

bojawiem

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #197 dnia: Czerwca 28, 2015, 07:53:02 am »
[size=78%]Postaw na nim SSD i zobaczysz jak Imac bedzie smigal, dostanie drugie zycie. [/size]

Chętnie bym to sprawdził + dorzuciłbym trochę Ramu bo to na szczęście ten model gdzie można to jeszcze zrobić samemu :)

Jak można porównywać starego maca na dysku HDD do Windy na dysku SSD... To jak porównywanie Rollsa z przedwojennego do obecnej skody fabii i mówić, że Rolls to marne auto, bo fabia ma lepsze przyspieszenie.

Bardziej mi chodziło o to, że nie spodziewałem się tak szybkiej pracy tego dysku. Porównałem do tego co mam w domu. Mój Maczek może i nie najmłodszy ale śmiga do dzisiaj aż miło i łyka najnowsze aktualizacje systemu bez problemu. Poza tym ten lapek z Windą to mój pierwszy PC od 2007 roku. Wtedy z Windy XP przesiadłem się na Maca i nie miałem w ogóle styczności z tym systemem. Acha i nigdzie nie mówiłem, że coś jest marne tylko jak szybko startuje system.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #198 dnia: Lipca 03, 2015, 00:33:52 am »
Mógłbym pociągnąć poprzedni temat, bo nawet z ruskimi sterownikami nie poszło gładko, ale możemy również przejść dalej.

Otwierasz jednostronicowy dokument, chcesz drukować - ch**, nie wydrukujesz, bo "nie zaznaczyłeś żadnych stron". Bezproblemowe drukowanie w windowsie <3

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #199 dnia: Lipca 03, 2015, 00:49:08 am »
Nigdy w win nie mialem takiego problemu... Ale w sumie to ciekawe, jaka masz drukarke?