Z szybkością i stabilnością nie miałem w Windows żadnych problemów od wprowadzenia Win7, choć już na Win XP był po prostu dobrze. Owszem, jak ktoś ma jednordzeniowy proc + 1gb ramu to niech sie bawi w linuxa, ale w pozostałych przypadkach to jest sztuka dla sztuki.
Mi Windows po około pół roku chodzi jak gówno i naprawdę ciężko powiedzieć, że widnows jest szybszy od linuxa czy porównywalny.
Co do konfiguracji/sprzętu - dla mnie jest różnica czy zgrywam materiał z kamery po firewire od ręki, czy 2 dni czytam forum żeby ruszyło. Podobnie wolę wydrukować zdjęcia na drukarce Canon Selphy na sterowniku systemowym Win, a jak mam kaprys na dołączonym przez producenta, a nie zastanawiać się jak ugryźć temat.
Nie miałem nigdy z tym problemów. Wszystko działa zwykle po podłączeniu. Jedyny problem miałem ze skanerem w drukarce Canona i z technologią Optimus intela, ale teraz problem jest już rozwiązany, bo przedwczoraj zainstalowałem ubuntu beż problemu.
Pilot do PC, joypad Saitek?
Joypad - mówiłem, linux to nie system dla graczy na pewno.
Aktualizacja i wymiana plików na smartfonie - nawet nie pytam....
Wymiana plików to nie problem, już większy miałem na moim windowsie, który mojego smartfona wykrywał jak mu się zachciało całkowicie randomowo.
Co do aktualizacji, to mogą być problemy z aplikacjami na linuxa, ale zawsze jest wine, które z większością windowsowych aplikacji sobie radzi.
Serio, ja rozumiem, że komuś może być to niepotrzebne, może woleć windowsa blablabla. Ale Twoje argumenty są po prostu chybione. Ja sam raczej nie mam tylko i wyłącznie Linuxa, bo windows się czasem przydaje do pewnych rzeczy. Ale jadnek dla mnie jako pierwszy system zdecydowanie linux i będę go polecał.