Odkopię, bo bawię się świetnie w Escalation. Jest taki fun, że aż nie wierzę. Chyba bardzo się stęskniłem za Transformersami w takiej formie. Wracają stare bronie, pojawia się Throwback Blaster (FoC tylko jako DLC), który strzela różowym laserem, ma charakterystyczny dźwięk z kreskówek przy oddawaniu strzału, przy każdym przeładowaniu oraz zmianie broni jest 'ten' konkretny dźwięk transformacji, a przy uśmierceniu nią przeciwnika ten ginie rozpływając się w różowo-fioletowej poświacie
G1 pełną gębą. W połączeniu ze skinem Optimusa właśnie z G1 (do odblokowania) - ORGAZM. Do tego ukochany Corrosive Slime Cannon i jest jatka na całego.
Gra oferuje mnóstwo challange'y oraz odznaczeń do odblokownia. Bardzo duży wybór postaci, na szczęście głównie z Cybertronu (z Ziemi chyba tylko ze 4). Jest kolorowo, przeciwnicy widowiskowo giną w zależności od broni, z której oberwą (Corrosive rulez), wraca piękny odgłos headshotów. Mapy te same co w WfC i FoC, dodali do Escalation dwie nowe z Ziemi, przy czym jedna to wizualna tragedia, druga daje radę. Wraca standardowo ulepszanie wieżyczek i barier podczas walki, które nas wspomagają. Do tego nasze perki i T.E.C.H. Jest tego bardzo dużo, przez co możliwości eksterminacji przeciwników jest co niemiara.
W pojedynkę można ukończyć 15 fal przeciwników, ale nawet na Easy jest to wyzwaniem i chwila nieuwagi może się źle skończyć. Poza tym różne mapy, to różne wyzwana ze względu na występujący na nich rodzaj przeciwników. Da się jeszcze spotkać żywych graczy i zaskakujące jest to, że tak samo jak w przypadku WfC i FoC większość graczy ma nicki cośtam_500, cośtam2745, cośtam1900. Zawsze pojawia się jakaś liczba. Eh te hamburgerskie dzieci, hehe.
W singlu na razie ograłem pierwszy chapter, nie liczę na turbo fabułę (nawet pewnie nie podbije do tego co oferowali chłopaki z HMS), ale wiem, że gameplayowo mogę się spodziewać świetnej zabawy. Gierkę wyrwałem za 55 zł.
Dla fanów uniwersum przypominam, że obecnie jest promocja na PSN do 28 listopada i dla posiadaczy PS+ wersja Gold Edition gry kosztuje 57 zł.
Swoją drogą, prawdopodobne zakończenie trylogii Cybertronu to będą te wydarzenia:
http://tfwiki.net/wiki/Aligned_timeline#After_the_Great_Exodus