STRIPSY KFC
SKŁADNIKI
600 g piersi z kurczaka
100 ml mleka
mąka pszenna
1 jajko
Olej
Proszek do pieczenia
Przyprawy:
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyż. Pieprzu cayenne
• 1 łyż. Pieprzu czarnego mielonego
• 1 łyż. Czosnku granulowanego
• 1 łyż. Oregano
• 1 łyż. Majeranku
• 1 łyż. Bazyli
• 1/2 łyż. Mielonego imbiru
1. Najpierw kroimy pierś (czy co chcemy panierować, krewetki, nóżki, kalmary) z kurczak na cienkie paseczki dowolnej długości, grubości. Najlepiej wzdłuż piersi z kurczaka, niezbyt grube, żeby nie były surowe w środku po smażeniu. Takie kurczaki wsadzamy do miski i odstawiamy.
2. Następnie robimy marynatę. Dodajemy wszystkie przyprawy z listy do miseczki. Pieprz cayenne, czarny pieprz, sól, imbir, czosnek to podstawa jak chce się uzyskać smak jak w KFC, reszta według uznania, ja polecam te co podane w liście. Gdy już zrobimy marynatę solidnie mieszamy i dzielimy na dwie połowy. Jedną wsypujemy do kurczaka (można odczekać tak 30min – 2h aby się zamarynowały kurczaki) i mieszamy by nią przesiąkły polędwiczki, a druga połowę użyjemy do zrobienia panierki.
3. Do miski miksera/blendera dodajemy resztę przyprawy, jak rubimy ostrą panierkę można jeszcze dosypać trochę pieprzu cayenne „od serca”. Wlewamy 100ml mleka, 100 g mąki pszennej, 1 jajko i mieszamy. Uzyskujemy ciasto naleśnikowe, którym zalewamy wcześniej zamarynowane kurczaki. Porządnie je mieszamy.
4. Następnie, najlepiej do zamykanego pojemnika, wsypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia lub półtorej oraz mąkę „od serca” by starczyło na wszystkie kurczaki. W razie czego można dosypać (pamiętając by dodać w takim wypadku też troszkę proszku do pieczenia). Kurczaki delikatnie kładziemy na mące (nie dociskamy/ wciskamy ) i obtaczamy je mąką potrząsając pojemnikiem, dla ułatwienia można je zamknąć i trząść. Dzięki temu zabiegowi panierka będzie miała „chrupiące łuski” jak kurczaki w KFC. Tak przygotowane kurczaki odkładamy.
5. Wlewamy olej na patelnie/do frytkownicy i rozgrzewamy do 160-170 stopni lub „na oko aż zacznie skwierczeć”. Na głębokim tłuszczu smażymy 5 minut lub na oko aż uzyskają odpowiedni, złoty kolor, jeśli robisz coś innego niż stripsy możesz wsadzić potem do piekarnika na 10 min 180 stopni aby dogotował się kurczak w środku. Tak przygotowane kurczaki najlepiej jeść na ciepło. Sos BBQ najbardziej zbliżony do tego w KFC to Heinz BBQ. Polecam.