Nie zauważyłem odpowiedniego wątku, więc proponuję nowy per analogia dla pozostałych platform. Jeśli takowy istnieje, proszę o przyklejenie postu.
Potrzeba wzięła się z mojej ostatniej obserwacji, że coraz więcej czasu spędzam na graniu w gierki na telefonie i niejednokrotnie wciągają mnie na dłużej. Stanowią przy tym (o ironio) definicję prawdziwego mobilnego grania dla zabicia czasu czekając w kolejce, poruszając się komunikacją, siedząc na tronie, czy na te kilkanaście minut przed snem.
Docelowo poprzez wrzuty użytkowników ma służyć odkrywaniu i polecaniu wartościowych produkcji na fona.
Wątek dotyczy wszystkich systemów mobilnych, warto przy tym wymieniać, na jakiej platformie gramy i czy dana gra wspiera natarczywe f2p zmuszające do kupowania bzdur, aby popchnąć akcję do przodu, czy jest na tyle nieinwazyjne, że da się pocisnąć bez przeklinania na biznesowe praktyki. Warto też wymienić, czy w wersji darmowej warto wyłączyć połączenie z siecią, aby uniknąć wszechobecnych reklam. Ogólnie wystarczy krótki opis i rekomendacja.
Disclaimer:
Wątek popiera granie na smartfonie, ale nie przeistaczanie się w technologiczne zombie i stwarzanie zagrożenia dla siebie oraz otoczenia. Tyle z bhp.
Obecnie zainstalowane i pykam w (wszystko Andek):
BadlandBardzo przyjemna, a w późniejszych etapach również wymagająca i irytująca gra logiczno-zręcznościowa. Przyciąga przede wszystkim ciekawy design i intuicyjne sterowanie. Wersja darmowa oferuje 90 poziomów.
Freeze!Podobnie do Badland stoi designem, jest mocno dziwny. Gra logiczno-zręcznościowa polegająca na przeprowadzeniu oka przez kolejne poziomy (obrotowe platformy) najeżone przeszkodami.
Balance 3DPodobna do tożsamych produkcji na pc, czy Kula World na konsolach gra zręcznościowa, w której sterując balansem kuli musimy przeprowadzić ją przez kolejne poziomy. Wymagająca i ćwicząca cierpliwość.
Cut the rope 2Urokliwa oprawa, prosta i dobra logiczna zręcznościówka. Polecam.
Splinter Cell Blacklist: Spider-BotWydana przy okazji ostatnich przygód Fishera na duże sprzęty zręcznościówka, którą mógłbym nazwać stealth dla ubogich. Gra oferuje ogólnie dwa tryby rozgrywki: stealth - w której przemykamy po poziomach zbierając dane i unieszkodliwiając naukowców oraz strike - zostajemy wrzuceni na arenę i musimy odpierać kolejne ataki przeciwników (przypomina to rozgrywką arenę w Ratchet&Clank). Zdobytą walutę możemy przenieść do SC:Blacklist, jak również odblokować specjalne wdzianko dla Sama. Zadziwiająco wciągająca produkcja.
Rayman Fiesta RunPo pierwszym odpaleniu gierki byłem w ciężkim szoku po zobaczeniu oprawy, niemalże wprost przeniesiony Rayman Legends z konsol stacjonarnych. Czysta platformówka, która potrafi mocno napsuć krwi, jest przy tym banalnie prosta do opanowania. Jeśli chcemy zebrać wszystkie lumy, to mechanika gry wyda nam się po czasie mocno irytująca (Rayman ma narzucony bieg w prawo, a my sterujemy pozostałymi jego akcjami), ale gdy opanujemy dany poziom na perfect, oglądanie płynnych skoków i akcji przez cały level przynosi sporo satysfakcji. Ogólnie polecam, jednak przy jednym zastrzeżeniu - ekran musi być bardzo responsywny, bo na budżetowym tablecie brała mnie kurwica, gdy Rayman pomimo wciśnięcia ekranu reagował za późno = zgon. Po przerzuceniu się na smartfona problem ustąpił.
Elemental KingdomsTytuł, przy którym spędzam chyba najwięcej czasu ze względu na wciągający model rozgrywki - upgrade postaci, modyfikacje kart, runy, rajdy na mocne potwory, zakładanie klanu ze znajomymi, dev wrzucający co jakiś czas nowe eventy, etc. Karcianka z elementami rpg, wręcz uproszczone Magic The Gathering. Jest niestety oparta na modelu f2p, co widać - waluta opiera się na kryształkach, które zbieramy podczas gry i możemy je wymienić na kolejne rundy, kupować karty, skracać czas wymagany na respawn. Oczywiście da się grać bez konieczności kupowania i w pełni czerpać przyjemność z obcowania z EK, ja już jestem lekko uzależniony. Gra mocno wciąga.
Proszę o polecenie innych, równie dobrych, lub lepszych produkcji (jeśli ważą po kilka gb, jak np. Dragon Quest VIII, Finale, czy GTA:VC i GTA:San Andreas, to proszę to zaznaczyć
).