Ja juz zagralem cztery mecze. Moja opinia, mocno usprawniony PES 2015. Jednak ciagle mi czegos w tej grze brakuje. Dokladnie wiem czego.
Od momentu PES 2015, znikla gdzies swoboda posylania pilki czy poruszania sie zawodnikiem ktora byla w PES 2014, w PES 2014 czuc bylo walke i kontakt o kazdy metr na boisku, tu tego nie ma. Mimo ze gra - PES 2014 - miala malego laga w reakcji.
Pozostaly trzy kolejne rzeczy do naprawy. Fizyka pilki, momentami jest swietna, lepsza niz w FIFIE, ale na ogol, szczegolnie przy podaniach czuc po prostu niedosyt, pilka leci pod dziwnym katem, czesto bez rotacji, lub traci ta rotacje od razu jak tylko dotknie murawy. Mowie o osobach ktore graly w FIFE 15, chcialbym by PES mial taka fizyke pilki, szczegolnie przy strzalach czy gornych podaniach.
Kolejna rzecz to wlasnie walka zawodnikow, fizyka, detekcja kolizji. Widac ze Pes idzie w dobra strone. Przyklad to walka o gorna pilke, ktora jest lepsza niz w Fifie. Brawo! Natomiast ciagle czuc niedostatek przy walce zawodnikow na boisku. Ciagle ten algorytm idzie na skroty.
Ostatnia rzecz to pokaz tego spektaklu. FIFA w czasie meczu ma ciekawe przeryniki jakiejs akcji wyrozniajacego sie zawodnika, pokazuje statystyki pilkarzy, porownuje ich itd. To dodaje tego smaczku, ktory znamy z transmisji tv. Tego w PES brakuje. Szkoda gdyz graficznie, poza murawa ktorej ciagle brakuje do FIFY, to jedna z najladniejszych gier sportowych obok NBA 2K. Co widac glownie tylko przy zblizeniach, gdyz kamera z ktorej gramy, gubi jak zawsze sporo detali i smaczkow - to takze do poprawy.
Podsumowujac, czekam na FIFE 16, zobaczymy jak sie w nia bedzie grac. PES 2016 jest na pewno sporo lepszy niz PES 2015, gra jest plynna, dostarcza frajdy, zwlaszcza strzelenie bramek, player ID na prawde dziala. Czuc roznice kim sterujemy. Jednak, zostaje ale..poki co, bardzo mocne tylko lub az 8/10.