Stara się chyba za bardzo nie poruszać tych tematów i koncentruje się na sprawach gospodarczych (w końcu na tym zna się najlepiej). W latarniku wyborczym było parę pytań światopoglądowych, ale nawet nie pamiętam, jak odpowiedziała Nowoczesna. Zaraz sobie sprawdzę z ciekawości.
Edit:
Światopoglądowo (co nie zaskakuje) Nowoczesna jest najbliżej PO.
O uchodźcach napisali tak:
Polska powinna być solidarna z ludźmi, którzy uciekają ze swoich domów z powodu wojny czy prześladowań. Polska powinna też być solidarna z innymi krajami Europy, by te kraje wspierały nasze regionalne inicjatywy. Polska nie jest jednak przygotowana do przyjęcia i integracji uchodźców, ponieważ rząd nie przyjął odpowiednich programów ani mechanizmów. Brakuje także polityki informacyjno-edukacyjnej dot. uchodźców.
Ogólnie jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji, że zagłosuję na Nowoczesną. Wciąż zastanawiam się nad Kukizem. Może nie jest doświadczonym politykiem i zaplecza też nie ma najlepszego, ale przynajmniej wydaje się być uczciwym człowiekiem i większość postulatów ma całkiem sensownych.
BTW trochę zwała z tym latarnikiem. Zaznaczyłem wszystko jako "zgadzam się" i "mało ważne". Z Kukizem wyszła mi zgodność w 80%
(na drugim był PiS 65%).