Ja pograłem więcej, i co tu duzo gadać - genialny racer. Na taką grę czekałem. Model jazdy jest świetny, każde auto ma swój unikalny charakter na drodze, tuning daje ogrom możliwości modyfikacji osiągów i charakterystyki prowadzenia auta. Trasy są przepiękne i wymagające, wszystko w otwartym świecie, przez co immersja wzrasta, bo nie trzeba latać po menusach. Rodzaje obszarów dostępnych do ścigania świetnie się uzupełniają - jest step, jest las deszczowy, wąwozy, równiny, miasto, autostrada, drogi terenowe, genialna sprawa. Samochodów jest sporo, nie wiem czy kiedyś wszystkie sprawdzę, bo dużo czasu poświęcam na dłubanie przy jakimś upatrzonym modelu i tuningowaniu go do maksymalnych osiągów danej klasy. Chociaż z drugiej strony, eventów jest tak dużo, że kto wie... Bardzo szkoda, że aby w coś takiego zagrać, musiałem kupować konsolę konkurencji, w porównaniu, DC wypada jak next-gen tech demo, z fajną grafiką, minimum zawartości i z odrobiną prościutkiego gameplay'u w postaci zdobywania 3 gwaizdek w każdym wyścigu. Nie wspominam już o tym, że Horizon od pierwszego dnia działa wzorowo, czego nie można było powiedzieć o konkurencji, gdzie na działającą grę online, czekaliśmy dobre kilka tygodni. MS zaszalał i pokazał, jak się powinno robić dobre gry wyścigowe.