I.
Forza Horizon IIIO przysłowiowy włos przed DkS III, ale jednak. Wzorowy przykład kapitalnie wykonanej pracy. Nieprzypadkowo najlepsze wyścigi 2k16 i przy tym najlepiej oceniana gra tego gatunku na bieżącej generacji. Pierwszorzędna sfera A/V, ogrom zawartości, kampania plus zadania poboczne to dziesiątki godzin spędzone przed tv, a do tego dochodzi jeszcze tryb wieloosobowy. Grę kupiłem kilka dni przed premierą, grałem bez żadnego problemu bez paczy, łatek, usprawniania tytułu na miesiące po premierze. Fantastyczna sprawa.
Jeżeli ktoś w poprzedniczkę nie grał, należy się 10/10.
II.
Dark Souls IIIWyborne podsumowanie uznanej serii. Oczywiście wiele tu zapożyczeń z poprzedniczek i Krwistych, materiał traci też nieco na innowacyjności, ale to i tak kapitalna pozycja. Bawiłem się wspaniale ponad sto godzin. Kiepsko (jak zwykle) wypadła farma, kilka założeń trybu wieloosobowego też nie była do końca trafiona, ale gra to rewelacyjna. Bardzo dobrze się prezentuje, cudownie brzmi. Klasa. Kolejny tytuł, który nabyłem na kilka dni przed premierą i nie sposób było psioczyć na jakiekolwiek niedogodności.
III.
Uncharted 4Wcielić się w postać Natana to gwarant niezwykłej przygody i rzadko spotykanej jakości. Grafice udało się przebić to co
The Order 1886 zaprezentował (a na Pro przy wsparciu 4k+HDR jest jeszcze piękniej).
Polonizacja sprawdziła się na medal. Historia insertująca, rozgrywka niezwykle przyjemna. Do tego dochodzi całkiem udane multi. Jeżeli ma się PS4, powinno się zapoznać z historią braci, a przynajmniej obowiązkowo zobaczyć jak ta gra wygląda na sprzęcie za tysiąc zł.
4. Wyróżnienia
Plants vs Zombie Dwa Po DkS III ulubiona gra 2k16 Natalii. Mnie również urzekła. Niezwykle bogata, różnorodna zawartość, interesująco skrojone multi, zabawa często powodująca salwy śmiechu. Solidne kombo fHD+60k/s. Można grać i grać i się nie nudzi.
Battlefield1Na kapani srodze się zawiodłem, ale to nieprawdopodobne multi i dźwięk jaki wydaje cei-rigotti (najlepiej gdy trafi w czerep przeciwnika) - klasa. Miałem nawet platynę wbić. Najwyższy poziom i gra przez sieć zaliczona, ale ta przeogromna ilość znajdziek/wyzwań...
Raczet i KlankZdumiewający powrót. Cudna grafika, kapitalna zabawa, te śrubki i humor, a to wszytko za 140zł na premierę - brawa.
DoomTak powinny hulać wszystkie gry konsolowe. Koncertowe odświeżenie uznanej klasyki. A jak to brzmi, Food Emperor rzekłby "oj, joj, joj".
Total War WarhammerZastanawiałem się czy nie dać tu szóstej Cywilizacji, jednak klimat jaki
Warhammer oferuje, bardziej mi odpowiada jednak. Jedna z najlepszych rzeczy jakie przydała się ostatnio PC.
Dishonored IICorvo Attano w formie.
GoW 4.Nie to co pierwsza część serii, ale bawiłem się przednio.
Spore wrażenie zrobiły na mnie
The London Heist, oraz
VR Room jednak ten pierwszy wchodzi w skład zestawu zawierającego mini gry, a druga pozycja nimi jest.
Krew i Wino to także niesamowita sprawa, ale to dodatek do gry z 2k15. Podobnie sprawa ma się z takimi perłami jak KI: Edycja Ostateczna i nieprawdopodobne
Ori and the Blind Forest Definitive Edition, które wyszły co prawda w 2k16, ale to ulepszone wersje (bądź wersje zbiorcze) wcześniejszych edycji.
Niestety
The Last Guardian leży niezainstalowany. Tytany Drugie i FF XV jeszcze nie zasiliły kolekcji, a z tego co widzę, to mocni zawodnicy.
Natomiast rozczarowaniem roku jest to co zrobili z SF V.
SF4 to sztos 10/10 i taka tez na dzień dobry miała być kolejna część.