Zaliczyłem wszystkie wyścigi na pierwszych dwóch poziomach szybkości, pora zatem ocenić grę.
Grafika
Jak na razie jedna z najładniejszych gier na Switcha. Może nawet najładniejsza (BotW nieraz sprawia większe wrażenie, ale ma też mocno nierówną grafikę). Dużo jednak zależy od danej trasy. Niektóre wyglądają trochę ubogo, a na niektóre nie można się napatrzeć. Największą różnicą w stosunku do Fast Racing Neo na WiiU jest znacznie lepsza rozdzielczość. A czasem na torze dzieje się naprawdę sporo i AI przeciwników nie jest sztywno przypisane do trasy. Twórcy mówili, że gra ma nie tyle 30 tras, co 30 światów, bo każda sceneria jest zupełnie inna - i to prawda.
Wszystko chodzi w 60 fpsach i nie wiem, czy choć raz zdarzyło mi się, że gra przycięła.
Dźwięk
Dobre, szybkie techno rytmy. Nie ma może się czym zachwycać, ale muzyka pasuje do gry.
Grywalność
W grze nie ma żadnych broni, jedyne co można zbierać na trasie, to orby ładujące pasek boosta (do wykorzystania w dowolnym momencie). Jednak wydaje się to absolutnie wystarczające, bo i tak dzieje się sporo. Gra jest mega szybka (szczególnie na drugim i trzecim poziomie trudności) i trzeba dbać o to, by nie wypaść z trasy lub nie wpaść na jakąś pułapkę. Utrudnienia bywają różne (np. wielki robot-pająk chodzący po jednej trasie), a głównym elementem wyróżniającym FAST pośród innych wyścigów jest system zmiany fazy. Za pomocą jednego przycisku zmieniamy kolor pojazdu z żółtego na niebieski i musimy tak manewrować, by w fazie niebieskiej zaliczać niebieskich dopalaczy i odwrotnie. Jeśli zaś wjedziemy złym kolorem na dopalacz, to automatycznie nas spowalnia. Bardzo ciekawy to system i niełatwy do wymasterowania.
W grze brakuje trybu kariery. Jedyne, co mamy to 10 pucharów po 3 trasy na każdy poziom trudności (zaliczenie wyścigu na miejscu od 1-3 daje nam dostęp do kolejnych i odblokowuje nowe pojazdy, aż zdobędziemy wszystkie). Przydałoby się więcej głębi i rozbudowania. Ale ściganie i zaliczanie kolejnych wyścigów i tak sprawia masę radochy, a że gra jest dynamiczna, to prędko się nie znudzi.
Jest również tryb online (nawet jeszcze nie włączałem) i splitscreen, który sprawdza się świetnie, również w trybie tabletowym (pojedyncze joy cony są malutkie, ale szybko idzie się do nich przyzwyczaić).
No i wielką zaletą gry jest jej cena. 80 zł to naprawdę niewiele za tak dobrą grę.
Wystawiam mocne 8/10