No. Gram w betę od czwartku. Przyznam, że gierka zapowiada się baaaardzo obiecująco. Model jazdy uległ gruntownej poprawie względem gumowego z jedynki. Czuć tutaj bardziej rozwiązania z Driveclub czy Forzy Horizon wręcz. Jeździ się samochodem baardzo przyjemnie co przy ogromnej mapie zapewni godziny świetnej gry. Chwilowo testowałem tylko na padzie, gdyż w becie coś zjebali i kierownice mają tylko opór bez porządnego Force Feedback, który o dziwo w jedynce był bardzo dobry jak na Arcade
Latanie samolotem i pływanie motorówką przerosło moje oczekiwana. Jest bardzo dobrze, samolotem szczególnie. Wywijanie akrobacji i eksploracja świata w samolocie to zupełnie nowe doznanie w grach. Dawno nie mieliśmy do czynienia z grą traktującą o wyścigach samolotów dlatego czuć spory powiew świeżości. Motorówką też mam sporą radochę (choć ciut mniejszą niż samolotem) przede wszystkim wyścigi odbywające się w kanałach rzecznych i między lądem
Naprawdę jest przyjemnie i czuć moc potężnej motorówki
Graficznie gra też uległa znacznej poprawie względem jedynki, choć zdarzą się gorsze momenty i miejsca tu i tam. Chociaż jest to w pełni zrozumiałe ponieważ świat gry przerasta każdy open world w grach wyścigowych, więc logiczne że gdzieś trafi się jakiś babol czy słabsza tekstura
Nie mniej cała mapa jest o wiele ciekawsza niż ta z jedynki, nawet zwykłe leśne drogi sprawiają wrażenie bardziej prawdziwych niż pociągniętych generatorem krajobrazu jak w jedynce. Znane miejscówki mają w sobie więcej detali i klimatu. Czy rozkład dróg jest ten sam? Przyznam że nie wiem. W jedynce całą mapkę oblatałem a tutaj mam wrażenie, że mam do czynienia z całkowicie inną. Nie mniej nie zdziwie się jak układ dróg jest podobny. Nie mniej zmian w krajobrazie jest tyle, że jest nie do poznania.
Tuning również uległ znacznej poprawie. Nie ma tego "karcianego" i free2play klimatu z jedynki. Normalnie za wyścigi odblokowujemy części, które rozwijają nam samochód. Mega zmianą na plus jest też fakt, że jak kupimy lepszy samochód to na częściach seryjnych jest on z automatu szybszy od jakiegoś gorszego. W jedynce po tuningu do danej klasy każde auto było wyrównane co prowadziło do idiotycznych sytuacji, gdzie tuningowany Koenigsegg był wolniejszy od fabrycznego
Tym razem nie ma tej sytuacji i różne auta startują z różnych poziomów osiągów. I co ciekawe można je "spowolnić" montując słabsze części to chyba jakiś bajer pod multiplayer by wyrównywać osiągi
Porzucono też te głupkowate gangsterskie klimaty. Całość ma teraz bardziej klimat Forzy Horizon, ale bez tej hipsterskiej otoczki. Więc na plus. Klimat festiwalu sportów motorowych i tyle. Sam tworzysz postać (można wybrać wygląd bohatera!) i zdobywasz sławę, więc jak najbardziej ok klimat
Poniżej fotka pokazująca postęp w generowaniu świata (obie z photomode)
Porównanie tej samej miejscówki z jedynki i dwójki: