Pokaz sam w sobie był dobry. Pokazali FFXVI jako ex konsolowy (były takie plotki, możliwe więc, że potwierdzi się reszta - Sony będzie miało więcej tytułów na wyłączność od 3rd party i to dużych, bo FFXVI nie było tym największym - może jednak GTA6...) zaznaczając, że pokaz nie jest z PS5 (obawiałem się, że idą w stronę MS, ale na całe szczęście to była jedyna taka gra). Później było niby spoko, ale brakowało tytułu, który podniósłby ciśnienie - Spider Man widać, że pochodzi z obecnej generacji, choć rozgrywka była widowiskowa. Na szczęście było Demon's Souls, ale tutaj zmartwił mnie brak informacji o premierze (teraz już wiemy, że będzie na start). Cena konsoli spodziewana od dawna. $399 za next-gena to bardzo dobry deal, zwłaszcza, że poza napędem dostajemy to samo co w droższym wariancie. Sony jednak dalej trzyma się tej magicznej granicy, i na tle MS wypada według mnie lepiej.
Ostatnia zapowiedź jest bardzo średnia. Była plotka o pokazie nowego GoW, ja w nią nie wierzyłem (choć bardzo chciałem). Gdy usłyszałem Kratosa, serce na moment szybciej zabiło, ale jak tylko zobaczyłem coś, co nie pochodzi z rozgrywki, wszystko było jasne - same logo. Santa Monica już to robiło, więc zaskoczenia nie ma. Zastanawiałem się tylko po co, każdy wiedział, iż gra powstaje i nawet jaki będzie miała tytuł. Musiało więc chodzić o datę i ta faktycznie się pojawiła i jest miłym zaskoczeniem. Mam jednak jedno ale - większość zakłada, że to data premiery, a ja nie jestem tego taki pewny. Pomijając już przekładanie premier, według mnie może chodzić o ujawnienie trailera/rozgrywki.
Pokaz był udany, ale mam wrażenie, że niepotrzebny. Gry można było zaprezentować w State of Play, cenę na blogu. A tak oczekiwania były większe. Zabrakło kolejnej prezentacji Horizona, może trochę Ratcheta (z potwierdzeniem dokładnej daty prmiery), jeszcze czegoś nowego (GoW mógł tym być, gdyby dostał trailer). Nie podano kiedy ruszają pre-ordery, a przecież była to ważna informacja i tekst typu "pre-ordy ruszają teraz/jutro" zawsze robi. Zrobili to później poprzez twittera i bloga. Gdzie UI konsoli? Co z PS Now, wsteczną kompatybilnością? Jakie gry ukażą się razem z konsolą? Zabrakło sporo.
Kolejna kwestia to to, co wydarzyło się po pokazie. Spider-Man raczej był spodziewany jako tytuł z PS4 z dodatkami dla PS5, ale Horizon już nie. Ganiliśmy za to MS, więc Sony także trzeba - wystarczyło zapowiedzieć to jako gra na PS4 z ulepszeniami na PS5 (nie byłoby z tym problemu). Do tego ceny gier - rozumiem podwyżki, były spodziewane, ale różnice w cenie między USA a UE? Ja wiem, że $69 to cena bez podatku i po doliczeniu go może dojść do tych $79, ale jakoś wcześniej tego problemu nie mieli. Chyba branża będzie musiała pomyśleć nad dalszymi zmianami, bo to się an pewno odbije na sprzedaży. O dziwo problemem nie będzie cena konsol, a gier (chyba, że to tam Sony i MS przerzucają amortyzację za tańszy sprzęt).
Jak już pisałem kilka razy - obawiam się nowego kierownictwa w Sony i wczorajszy wieczór na razie utwierdza mnie w tym. Za dużo niedopowiedzeń, zbyt wiele rzeczy poza prezentacją. Zobaczymy gdzie to pójdzie.
Tak czy siak, pre-order złożony, biorę standardową razem z Demon's Souls i pewnie Spider-Manem. Mam nadzieję, że Ratchet dołączy do tych gier dwa-trzy miesiące później. Reszta to będzie nadrabianie zaległości. Dla mnie start całkiem spoko.