W końcu nadrobiłem i poniżej moje opinie.
Niestety błędem było wrzucać pokaz premierowy next gena w 1080p, a nie w 1440p lub 4k. Kompresja wyraźnie umniejszyła doznania, a na części zwiastunów musiałem się domyślać jakości grafiki (oglądałem na twitchu).
Next Gen - EndgameZacznę od ceny i daty premiery. Jej brak w połowie czerwca uważam za bardzo dziwny. Widać, że działy marketingowe są na ostatniej prostej walki o jak najlepszą premierę. Plotki o Microsofcie czekającym na ruch Sony podejrzewam były prawdziwe. Natomiast brak tych 2 danych od Sony jest też nieprzypadkowe.
Stawiam 500$ oraz 550$. Koszt dysku nie jest aż taki duży, więc wątpię w te 600$ wspomniane przez Poka.
WyglądPrzed pokazem zobaczyłem fotkę i konsola mi się nie do końca spodobała. Jednak zobaczenie obrazka, a ujrzenie czegoś tak jak miało być zaprezentowane potrafią zmienić nastawienie. Ciekawy, unikatowy projekt.
Gran TurismoPrzez wspomnianą kompresję nie widziałem nic nadzwyczajnego jeśli chodzi o grafikę. Odniosłem wrażenie nieco ładniejszego Forza Horizon 4. Co do rozgrywki to może fani motoryzacji zobaczyli jakieś nextgenowe kwestie?
GTA VGra oficjalne wydana na 3 generacjach sprzętu. Efekt popularności online i mikropłatności. Pomyśleć, że kiedyś 5 lat czekania po częsci IV to było niesamowicie długo. Teraz, zamiast GTA VI, po 7 latach mamy "Enhanced for next gen".
Ratchet i ClankTechnologiczne cudo i prawdziwy next gen. Kiedy wyobrażałem sobie możliwości dysków SSD i co dzięki nim twórcy mogą osiągnąć to było to właśnie coś takiego! Międzywymiarowa podróż w mgnieniu oka do kompletnie innego artystycznie świata. Do tego poziom detali i te animacje. Zapamiętajcie tą grę, gdyż jak wyjdzie będzie na ustach wszystkich, a zachwytów będzie ogrom.
Gra od ekipy Final Fantasy XV - Project AthiaArtystyczne i technologiczne cudo. Te kilka ujęć pokazują ogromny potencjał.
ReturnalCiekawa koncepcja. Połączenie kilku gatunków - horroru, thrillera psychologicznego, akcji. Bardzo oryginalny tytuł i jeżeli rozgrywka nie zawiedzie to możemy dostać nieoczekiwany hit.
Destruction AllstarsRocket League, Twisted Metal, multiplayer, sieczka. Na pewno znajdą się fani, bo rozgrywka może być bardzo zabawna.
Kena - Bridge of spiritsJeden z moich ulubionych zwiastunów. Bardzo mnie urzekł - główna postać, klimat, grafika, muzyka. Wszystko w jakiś sposób do mnie trafiło, jakby sugerowało "to będzie prawdziwie wspaniała podróż, historia i rozgrywka".
Widać inspirację Zeldą czy filmem "Spirited Away". Będę uważnie śledził i oby nie był to ekskluzyw na PS5.
OddworldTragiczna zapowiedź zwiastunu przez jednego z twórców. Powiedział jedno, a zobaczyliśmy co innego przez co byłem nieco zniesmaczony oglądając rozgrywkę. A może o to chodziło i tylko nie rozumiem klimatu? Nie wiem, nie grałem nigdy w tę serię.
Ghostwire TokyoTwórca zapowiedział niesamowicie odzworowane Tokyo, które wygląda...ok?
Po jego słowach czy innych zwiastunach spodziewałem się więcej. Rozgrywka i klimat wyglądają ciekawie dla kogoś, kto lubi horrory zwłaszcza z nieco pokręconą rozgrywką (i klimatem).
GodfallJak wjechały rapsy i ta oklepana rozgrywka rodem z mmorpg , gdzie na zwiastunie widzimy przez kilka ujęć z rzędu ten sam atak to przekręciłem oczy z żenady. No, ale pewnie chodziło o różnorodność tytułów.
Solar AshKolejny oryginalny, stylizowany tytuł z prawdopodobnie ciekawą rozgrywką. Potencjalny hit. Jak bohaterka przyspieszyła podczas krótkiego momentu rozgrywki to mi lekko opadła szczęka. Płynność i możliwości przemierzenia otwartych, ogromnych światów z taką prędkością zrobiła na mnie wrażenie.
Hitman IIITypowy cross-gen z wyglądu (wyglądający zresztą bardzo dobrze!). Co wcale nie znaczy, że z tytułów tu zaprezentowanych będzie słabym, a może być to nawet najlepszy z nich. Szkoda, że tak mało zobaczyliśmy w tym zero szczegółów co do rozgrywki.
Little Devil InsideNie wiem o co chodzi, ale kolejna gra, która mocno przykuła moją uwagę swoim klimatem. Rozgrywka w różnych światach ze zmiennym gameplayem? Równoległa fabuła wzajemnie na siebie oddziaływująca?
NBA 2K21"Nie jesteście na to gotowi"
Łojeju, ale pewnie będzie odjazd - pomyślałem sobie. A tam... renderowana scenka z przyciemnionyn parkietem i otoczeniem z jedną postacią na ekranie. Do tego animacja w kilku momentach wygląda jakby się bugowała. Największa żenada pokazu.
BugSnaxGra wyglądem jak z PS3. Ciężko się to oglądało jednak rozumiem jej pokaz - Sony dzięki temu może się pochwalić niesamowicie różnorodną prezentacją PS5 dla wszystkich - od najmniejszych do zapalonych, dorosłych graczy. Gdzie Ci ostatni i tak dostali najwięcej. I całe szczęście.
Resident Evil VIIIPomimo, że to nie moje klimaty to jest to chyba najlepszy zwiastun z pokazu. Fantastycznie zmontowany i widać, że jest to flagowa produkcja od Capcomu. Fani pewnie zachwyceni klimatem.
DeathloopKtoś wrzucił do kotła Bioshocka, We Happy Few i Dishonored oraz dosypał nieco Quentina Tarantino z ciekawą narracją fabularną i cofaniem czasu. Rozgrywka będzie albo zjadliwa albo nudna po 2 godzinach. Mam nadzieję, że nas jeszcze zaskoczą w tym aspekcie.
PragmataCo to do cholery było? Śmierdzi Hideo Kojimą, nawet graficznie wygląda jak coś zrobione przez jego zespół. Ale Capcom produkuje więc to na pewno nie on. Ta "teoretyczna" rozgrywka wygląda jak jakaś nie do osiągnięcia bzdura. Gra z najdalszą zresztą datą premiery. Mój osobisty pretendent do skasowania w międzyczasie.
Horizon - Forbidden WestOprócz Ratcheta czy Residenta widać, że gra z przeolbrzymim budżetem. Czekam na potwierdzenie czy tam była rozgrywka, bo mi opadła szczęka jak to wygląda.
Ogólnie dużo kobiecych postaci w głównych rolach. Nie przeszkadza mi kobieta jako główna postać, ale kiedy jest tego za dużo to już nie są to decyzje artystyczne/wizja, a polit poprawność. A pamiętajmy, że gdzie polit poprawność tam zwykle brak talentu i jakości (co pokazują przykłady zarówno w filmach jak i grach).
Wszechobecny ray-tracing bardzo przyjemny dla oka i całe szczęście, że dostajemy nextgeny dopiero w tym roku, gdyż dało to okazję do wydania naprawdę mocarnych sprzętów ze wsparciem RT.
Wszystkie te słowa przy okazji pierwszych prezentacji PS4 czy Xbox One wiemy, że były... niesprawdzone przez słabe CPU i dysk twardy (obydwa o podobnych możliwościach co PS360). Teraz dostajemy olbrzymi skok pod dosłownie każdym względem. Jeżeli ktoś nie jest nakręcony na nextgena to zdecydowanie być powinien jeszcze przed tym pokazem.
Był to bardzo dobry pokaz i aż szkoda, że nie było to na tradycyjnym E3. I na zakończenie - większość prezentacji pokazywało bardzo oryginalną, świeżą rozgrywkę lub ich miks. Bierzmy to pod uwagę oceniając nextgeny. Bardzo miło wiedzieć, że nextgen to nie tylko ładnie odbite światełka, a prawdziwe możliwości rozwinięcia skrzydeł przez twórców z całego świata.
Aż się uśmiechnąłem po tym ostatnim zdaniu.
I oby tak było.
Jak ktoś doczytał do końca to dzięki i do usłyszenia na pokazie Xbox Series X