Niby tak, z drugiej strony obie konsole są wciąż na etapie przygotowywania i nie wiem ile szybciej rusza produkcjach w chinach, ale jak premiera w listopadzie, to pewnie maj-czerwiec ? czyli jeszcze niemal rok mają na to, żeby zmieniać bebechy. Oczywiście wstępne devkity takim najbliższym sercu studiom mogą dawać, bo z racji na architekturę x86 zmiana na szybszy procesor czy podobną kartę graficzną to nie problem, pewnie nawet nie są integrowane tylko dostają niemal normalnego PCta, a pierwsze gry i tak nigdy 100% nie wyciskają z konsoli (a może właśnie dla tego, że na wstępnym dev kicie je robią i muszą mieć zapas). Więc zmiany mogą być jeszcze dokonywane, nie drastycznie, ale mogą - tak, żeby się mieścić w jakimś tam budżecie cenowym.
Nie jestem specem od procesorów graficznych, ale pewnie jest taka opcja, że np. dołożą jeszcze jakiś tam rdzeń, a całość spowolnią o ułamkową część gigaHertza i wydajność będzie podobna, a np. koszt spadnie o parę dolców i tego typu rzeczy.
Jeśli chodzi więc o plotki która konsola jest obecnie mocniejsza lub mocno wolniejsza - tak, może być tak, że w dniu dzisiejszym PS5 jest lepsze, ale Microsoft też dostaje te info i pewnie nawet miał w rękach devkita w jakimś studiu i trzyma rękę na pulsie i do dnia premiery wszystko jest jeszcze otwarte (włącznie z tym, że jakaś fabryka zaproponuje nowe ceny na niektóre rozwiązania). Mimo, że jestem fanboyem PS5 na razie bym się nie napalał, że w dniu premiery ta dzisiejsza informacja nadal będzie aktualna.