Ograłem wszystko co chciałem (nie licząc
Vampyra), zatem będzie szło to tak:
1.
Red Dead Redemption IITen tytuł miał mocarnych konkurentów, ma też kilka wyraźnych wad, ale i tak uważam, iż jest ponad podziałami - jak pod koniec poprzedniej generacji
The Last of Us oraz GTA V. Wybitna gra, której albo mocarne 9/10 się należy, albo z czystym sumieniem 10/10 można wystawić. Klimat, przygoda, sama rozgrywka, cała otoczka. Coś wspaniałego. No i technologiczny majstersztyk.
2.
Assassin's Creed Odyssey/summon VaaKo.
Czułem, że to może być potężne uderzenie 4tego kwartału, ale nie spodziewałem się aż takiej mocy
Orgins był przepiękny i świetny, ale Odyseja przebija go w każdym aspekcie (no, motyw przewodni w
Orgins podobał mi się bardziej).
Kapitalna, piękna gra na dziesiątki godzin. Najlepszy Asasyn. Jeżeli twórcy takie tempo utrzymają, to kolejna odsłona za barki z Wieśkiem będzie mogła się za bary brać - już teraz w wielu aspektach go wyraźnie przebija.
3.
Forza Horizon 4Tutaj nie ma co dyskutować. Najpiękniejsze, najlepsze wyścigi tej generacji.
4. Wyróżnić w tym punkcie chciałem kilka gier, które na podium się nie dostały.
Spajder - śliczna, rewelacyjna gra. Tuż obok przygód Batmana z 2k15 (
Arkham Knight) najlepsza gra o superbohaterze.
Detroit: Become Human - tu zastanawiam się czy nie dać go na miejsce trzecie.... W każdym razie fantastyczna gra.
Cudna sfera A/V, piękna, wzruszająca historia. Tak jak w 2018r. każdy gracz powinien skosztować RDR II, tak każdy posiadacz PS4 powinien zapoznać się z historią w
Detroit przedstawioną.
God of War- genialny początek, następnie nieco akcja zwalnia, by znowu przyspieszyć. Różnie to bywa, ale i tak to jedna z najmocniejszych pozycji w roku bieżącym.
DKS: Remastered - generalnie nie dałbym jej wyżej, bowiem to kotlet, ale co zrobić, skoro bawiłem się niesamowicie przy nim przez sto godzin.
Wspaniała to pozycja, ale trzeba honorować nowe twory, a nie siedmioletnie wskrzeszenia w 4k.
P.S. Udanej zabawy w sylwestrową noc chłopaki i najlepszego w 2019r.