Xbox Series X z dużą liczbą ekskluzywnych gier na startMicrosoft ma jednak nie zawieść swoich fanów i dostarczy na rynek od 12 do 16 ekskluzywnych tytułów – taką informacją podzielił się Anton Logvinov, który jako pierwszy informował o debiucie Death Stranding na PC. Rosjanin w wypowiedzi na temat nowych konsol zaznaczył, że Microsoft zadba o bogaty zestaw produkcji i choć nie wszystkie będą najwyższych lotów, to jednak sama liczba może robić wrażenie.
https://www.ppe.pl/news/140550/xbox-series-x-ekskluzywne-gry-liczba-ps5-problem.htmlSzczerze mówiąc wydaje mi się to bez sensu, chyba że będą to głównie indyki lub wliczają się w to też ulepszone wersje z One (np. Gears 5). Jednak w okienku premierowym (czyli premiera i pierwsze pół roku) faktycznie może wyjść tyle gier. MS przede wszystkim musi zadbać o systematyczne karmienie Gamepassa, dlatego wydaje mi się, że raczej obierze strategię: jeden duży ex co około 3 miesiące.
Mimo wszystko jestem dobrej myśli i sądzę, że następnemu Xboxowi pod względem biblioteki gier będzie bliżej do X360 niż XOne.
Na premierę i okolice można się spodziewać:
- Halo Infinite
- Hellblade 2
- Forza 8
- Flight Simulator
- Psychonauts 2
- Everwild
(dodać jeszcze jakieś RPG i mamy pełen zestaw typów gier - FPP, TPP, wyścigi, symulacja, platformówka, gra przygodowa)
I ulepszone tytuły z końcówki życia XOne:
- Gears 5
- Ori 2
- Grounded
- Bleeding Edge
- Tell Me Why
- Gears Tactics
Zatem na pewno będzie w co grać