Dziś 10 grudnia, pora zatem podsumować pierwszy miesiąc z XSX. Muszę przyznać, że grania było naprawdę sporo. Oto gry, które zdążyłem w tym czasie wypróbować:
- Forza Horizon 3 + 2 duże DLC (moje pierwsze podejście do serii i jest znakomicie; gra z którą spędziłem najwięcej czasu)
- Gears of War 4 (przeszedłem)
- Ori and the Will of Wisps (przeszedłem; przeurocza gra)
- Gears of War Tactics (bardzo udane przeniesienie serii na inny gatunek, jestem na końcówce drugiego rozdziału)
- Grounded (pograłem dla spróby; nawet ciekawe i dobrze przemyślane, ale to tylko wczesny dostęp)
- What Remains of Edith Finch (przeszedłem - naprawdę ciekawa i kreatywnie przedstawiona historia)
- The Outer Worlds (trochę godzin już z grą spędziłem, muszę jednak jeszcze sobie wyrobić opinię)
- Call of The See (zacząłem przedwczoraj i mocno się wkręciłem; może nawet dziś przejdę)
- A Way Out (pograłem godzinę z kumplem; spoko, chociaż za mocno oskryptowane)
- Dead Cells (grałem kilka godzin i nawet dość daleko doszedłem, na razie jednak robię przerwę od rogalików).
To chyba na razie tyle. Z powyższych gier kupiłem tylko FH3, reszta odpalona z Game Passa. Dla mnie ta subskrypcja to absolutna rewelka. W usłudze jest jeszcze masa gier, w które z chęcią zagram.
Co do samej konsoli, to działa bez zarzutu. Raz tylko musiałem ją zresetować, bo wyskoczył jakiś błąd. Mimo to gry z Quick Resume nadal były w pamięci. A skoro już przy Quick Resume jestem, to działa to świetnie, ale np. z the Outer Worlds w ogóle nie współpracuje (gra zawsze odpala się od nowa - dobrze że można zapisywać w dowolnym momencie). Muszą jeszcze nad tym popracować.
Poza tym największą zmianą jest SSD, bo wszystko zauważalnie szybciej się wczytuje. Szkoda tylko, że wciąż brakuje next genowego doświadczenia w postaci chociaż jednej gry, która rozwalałaby grafiką. Obecnie chyba najwyższy poziom prezentują Gearsy 5, ale nawet jeszcze ich nie sprawdzałem.
Edit: Zapomniałem o Hellblade, które też zacząłem (pokonałem ogniowego bossa na razie). Fajny klimacik, ale spodziewałem się lepszej grafiki. Trochę słabe tekstury są.