Ja tak bardziej patrze przez pryzmat siebie nie zwracając uwagi zbytnio na przyszłość tego sprzętu.
Ważne, żeby się pojawił, przypominał chociaż w połowie konsolę, był potężny, ale też nie walił mi na ekranie pctem.
XSX fajnie pokazał jak można się pobawić zestawem developerskim a co dopiero taka pseudo konsola jak Projekt Helix gdzie będzie możliwość korzystania z modów.
Konsolowi gracze naprawdę nie zdają sobie spraw jak bardzo grafika jest niszczona przez brak możliwości wyłączenia efektów post procesowych.
Taki Tekken 8 PC vs PS5 Pro to niebo a ziemia i to nie przez zaawansowanie graficzne ponieważ ustawienia są zbliżone na konsoli do tych ultra, ale przez zasyfiony ekran post procesem na konsoli.
Kolejny przykład ostatnio ogrywany w copie Resident Evil 5 wersja PS4, gra za czasów jeszcze w miarę normalnego natywnego 1080p ma obraz tak ze 3x ostrzejszy niż taki Residen Evil 9 w wersji PS5 Pro z pssr 2. Tam wszystko wrzucili na konsoli, ziarno aberracje, totalny dof. Mam już tego serdecznie dość.
Szansa, że to odbuduje w dużym stopniu Xboxa jest nie ukrywajmy znikoma.
Tutaj szereg innych zdarzeń musiałby nastąpić, w sumie to możliwe, że już się nie da tego uratować. To może być ostatnia próba w jakimś tam stopniu walki o graczy.
Co do Steam Machine to ponoć premiera przełożona z perwszego półrocza na ten rok.
Też coś ciekawego, ale wypuszczać sprzęt w tych czasach z tylko 8gb v ram to jest nie za fajne.