Hmm nie jestem jakimś "fanatykiem" on-line, bo preferuje singla... Jednak mam też ps3 oprócz Wii oraz Wii U i opinię mogę wyrazić też w sprawie on-line. Prawdą jest, że usługa ta na Wii dość kulała, irytujące friend code są taką kropką nad "i" jednak byli zapaleńcy co twardo szarpali mimo to
Do plusów można zaliczyć chyba tylko dość pożną Virtual Console jeśli ktoś ma sentyment do staroci, bo sam sklepik nie był rewelacyjny i ogólnie pozbawiony chyba promocji wszelakich.
Co się zaś tyczy Wii U to widać spory progres. Wreszcie zniknęły irytujące FC, sklepik jest fajny i czytelny oraz (uwaga !) ma dość często (jak na Nintendo
) jakieś promocje. Jasne, że nie ma tyle contentu co odpowiedniki sony czy m$ ale widać tu potencjał co przejawia się w zainteresowaniu np twórców gier indie. Na liście przyjaciół widać kto jest obecny, w co gra itp.
Co jest zdecydowanym plusem to ten "Nintendowy" forumik czyli miiverse, jest trochę może "chaotyczny" jednak ma taki typowo konsolowy feeling, że chyba każdy jest z niego zadowolony.
Czyli można podsumować, że w kwestii on-line Nintendo odnotowało spory postęp