Moja krótka ocena
OKAMIWoah !
Długo zapowiadana gra wreszcie ujrzała światło dzienne i potrafi mówić w innym języku niż krzaczki robaczki !
Cóż mogę powiedzieć po kilku godzinnym teście ? ZAGRAJ W TO !
Dla wszystkich którzy w grach szukają czegoś więcej niż bezsensownego mainstreamu - MUST HAVE !
Fabuła rozbija sie o ratowanie Japonii przed złymi Orochi - ośmiogłowy smok który 100 lat temu został pokonany przez duet Shiranui(biały wilk) i Nagi(wojownik z wioski) przy boskiej pomocy Amaterasu, został znów wskrzeszony i teraz bogowie osłabieni przez czarną moc zdobywają się na wskrzeszenie Shiranui i Amaterasu. Do Wilka dołącza Issun - prześmieszny robak(tylko nie mówcie tak o nim xdl) który ma manię wielkości i perwersyjne usposobienie.
Dzięki pomocy dzieci Amaterasu zdobywamy boskie zdoności operowania pędzlem(dość specyficznie to brzmi - wiem
). Np. na początku mam moc odnowy - Rejuvenation - dzięki którym możemy stwarzac przedmioty które zostały zniszczone lub zaginęły - ot rysujemy bost nad rzęką i ten się tam na nowo pojawia, zepsute koło młyńskie ? Domaluj brakującą część.
Z biegiem gry zdobywamy dodatkowe zdolności(których jest 13) takie jak - Power of Sunshine(możemy rysować/przyzywać słońce), Power Slash(rysujemy PROSTĄ kreskę na skale i dzięki temu rozwlamy ją w pół
), Power of Bloom(uschniete drzewo ? obrysuj je kółkiem i zobacz jak kwitnie na nowo) itp.
Poza tym mamy tu rozwiniętą interakcję z otoczeniem - praktycznie wszystko w grze możemy "ciachnąć" ;P
Dochodzi interakcja z ludźmi(wykonujesz im questy), znajdowanie skarbów - ot, choćby przez kopanie w ziemi = w końcu Shiranui to wilk:).
Ciekawym motywem jest wskrzeszanie wiary w Bogów - dzieje się w momencie poprzez zrobienie jakiegoś questa czy też przez interakcje z otoczeniem, np. rozwalasz grupe przeciwników na danym terenie i dzieki temu zdejmujesz klątwe założoną na te miejsce - wyrastaja teraz krzewy i inne badziewia i dostajesz punkty Praise(punkty wiary za które upgreadujemy statsy wilka).
Albo też zdobywanie Praise przez karmienie zwierząt(widzisz te ptaki tam ? podejdż kliknij "feed" i daj im woreczek z nasionami. zwierząt w grze jest kilkadziesiąt rodzajów), albo odnawianie natury(poprzez naprawianie np. uschniętych drzew).
Gra ma w sobie NIESAMOWITY potencja i tak świetnej gry w której animacja i grafika sa tak piękne(zobaczcie sobie filmki na google czy youtube, zobaczycie 10% tego jak ładnie to wygląda w ruchu na TV).
I tak nie napisałem o wszystkim - Atakuj więc szarą półke i graj !