Odnośnie pytania Tannera - dokładnie nie pamiętam (MG przeszedłem dobrych parę lat temu), ale na logikę idąc: FoxHound, jako grupa do zadań specjalnych, musiała coś zrobić z budującą się twierdzą pełną zbuntowanych żołnierzy - musieli kogoś wysłać. A że BB był zarówno dowódcą FH jak i OH, musiał wypuścić kogoś, o kim miał pewność, że mu nie zaszkodzi - wybrał Solid Snake'a, który wówczas był jeszcze żółtodziobem (była to jedna z pierwszych misji Snake'a). Oczywiście nie docenił swojego podopiecznego
.
Ktoś może się zapytać, dlaczego w takim razie najpierw wysłano Grey Fox'a, który był jednym z lepszych żołnierzy; jednak odpowiedź nadchodzi w MG2 - Grey Fox, jako oddany przyjaciel Big Boss'a, współpracuje z nim
.
Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że w chwili, gdy powstał MG (a także MG2), nie było mowy o żadnych genetycznych dzieciach powstałych z super żołnierza. Nie jestem w 100% pewien, w której części wyszło na jaw, że BB to ojciec Snake'a, ale chyba dopiero w MGS (przynajmniej w grze MG i MG2 nie było o tym ani słowa, nie wiem, jak w instrukcji do gry).