Moze niektórym wydac się to dziwne ale nie mając X-boxa 360 kupiłem (na spółkę z kumplem) orginał GoW-a
..konsolę pozyczyłem i ipo paru g odzinach grania nie załuję zakupu
. Mam juz swoje latka i w wiele hitów na roznych platformach (c-64,amiga,pc,psx,ps2,xbox360) grałem i musze przyznac ze w pewnych aspektach gra oczarowuje. Nie wszystko oczywiscie jest w tej grze NAJ! ale całosciowo jest to produkt bardzo wysokiej klasy B-) i pod względem dopracowania wielu elementów postawiłbym go obok takich arcydzieł jak Shadow of the colossus czy Resident Evil 4. Oczywiscie to tylko shooterek ale jaki:
-Swietne intuicyjne sterowanie.
-Swietny design ludzi i obcych i broni (naprawdę buduje to klimat). (nawet Killzone jesli chodzi o design wypada miejscami sporo słabiej
-Niesamowita architektura (połączenie antyku grecko-rzymskiego z gotykiem i industrialem daje swietny efekt)
- swietne wykorzystanie pamięci konsoli. Wiele osób nie znających sie na rzeczy psioczy tutaj na słabe tekstury. Jak na 512-mb tekstury są swietne. Przy takim rozmiarze lokacji i stopniu skomplikowania niektórych elementów swietne im to wyszło. W wielu miejscach widac multitexturing i bumpmapy w wysokiej rozdziałce które ładne maskują efekt niskiej rozdzielczosci tekstury koloru.
Nie wszyscy moze zauwazyli ale obiekty głównych bohaterów są podmieniane na dokładniejsze w cutscenkach- bardzo sprytne rozwiązanie, konsola nie musi w tym momencie trzymac w ramie całej mapy terenu wiec oszczedzoną pamięc wykorzystali bardzo słusznie.
- Swietna imho muzyka pasująca bardzo do klimatu gry.
Oczywiscie gra ma tez wady i rozne drobne bugi ale i tak jest swietne zoptymalizowana i czasy loadingów są naprawdę swietne.
Mimo posiadania jako takiego kompa (CoreDuo6400 + GF7900GTO@GTX) planuję w najblizszym czasie kupic nextgena B-) ,
Lost Planet, Halo 3, Devil my Cry 4 ..itd. to prawie na pewno będą hity
a na piecu cóż.....
NA piecu nie dosc ze grywalnych (nie mylić z ładnych) gier mało to jeszcze nawet na mocnych budkach chodzą tak że ręce opadają. Czy nikt nie potrafi zrobic na pieca gry która byłaby cały czas płynna (niech ma te 30 klatek) ale zeby nie było zadnych przycięć (ah te cudowne przycinające się sample i zwiechy w Dark MEssiah :-| :-| czy absolutny MISZCZ optymalizacji : GOTHIC 3!!!!
)
Na pieca ostanio wychodzi bardzo mało gier zoptymalizowanych w stopniu [dobrym] a o [bardzo dobrym] mozna zapozmnieć. Jesli chodzi o rozgrywkę single player to pecet obumiera jak niepodlewana roslinka z roku na rok coraz bardziej i nawet pewne wyjątki ("Crysis" czy z ostatnio wydanych ładnie sie zapowiadający ale bardzo niedopracowany "Dark Messiah") są tylko wyjątkami potwierdzającymi regułę.