Autor Wątek: Ps2-problem natury technicznej-nie włącza się..:(  (Przeczytany 10413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Misterbuu

• Gość
Ps2-problem natury technicznej-nie włącza się..:(
« dnia: Czerwca 23, 2005, 07:00:42 am »
Witam!!!Mam problem z konsolą PS2...Bardzo bym prosił o pomoc...Otóż mam problem z PS2...Otóż konsola poprostu się nie włącza...gdy włącze zasilacz konsoli,żadna dioda się nie świeci...Nie wiem czy jest to spowodowane uszkodzeniem taśmy reset/eject czy też innego elementu..czy ktoś może mi powiedzieć jak sprawdzić który z tych elementów uległ uszkodzeniu... :(

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 23, 2005, 07:13:15 am »
Radziłbym zacząć od kabla zasilającego. Może kabel siadł. Potem mam taką hipotezę: czy ostatnio w mieszkaniu poleciały korki? Albo konsola się nagle wyłączyła? To mógł być skok napięcia, a ponieważ PS2 (nie PSTwo, ta ma zasilacz zewnętrzny) ma zasilacz wewnątrz, konsolka mogła zwyczajnie się spalić.

Misterbuu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 23, 2005, 07:25:50 am »
Poprostu to było tak:
miałem rozebraną konsolę(otwartą ,ze zdjętą obudową).I już wcześniej tak miałem że jak źle ustawiłem w konsolce taśme reset/eject to konsola poprostu nie działała.Czasami wogule konsola była włączona a nie świeciła się niebieska dioda,jednak po paru resetach konsola działała.No i niedawno poprostu miałem włączoną konsolę(z tyłu),ale kabel zasilający nie był włożony.I włożyłem ten kabel...konsola zadziałała tzn. zaświeciła się tylko czerwona dioda.Włączyłem ją resetem.I teraz zaświeciła się tylko zielona.poruszałem więc taśmą reset/eject i.....od tego czasu konsola nie chce się włączyć,nic sie nie świeci-tak jakby nie była podłączona...(a jest!).Nie sądze żeby był to zasilacz ponieważ gdy długo mam wyłączoną konsolę i nagle ją włącze z tyłu od z środka konsoli dochodzi taki charakterystyczny dzwięk,pisknięcie towarzyszące każdemu włączeniu sprawnej konsoli..Oczywiście sprawdziłem czy nie wysuneła się poprostu tasma z portu po obu stronach, jednak wszystko było ok..

doogie

• Obywatel
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 23, 2005, 08:18:21 am »
Ja też rozkręcałem konsole i też przestałą działać. Tak samo jak ty też myślałem, że to coś z taśmą, ale okazało się, że po prostu padł bezpiecznik.

Misterbuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 23, 2005, 12:25:55 pm »
Jaki bezpiecznik?

siudym

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 23, 2005, 12:55:07 pm »
jesli nie bezpiecznik to przyciski power/reset albo taśma padła.

Misterbuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 23, 2005, 13:02:54 pm »
Hej..o jaki bezpiecznik chodzi...

sambady

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 23, 2005, 13:21:24 pm »
[ot]

Cytat: "Misterbuu"
Hej..o jaki bezpiecznik chodzi...

Wydaje mi się, że mowa o bezpieczniku odpowiedzialnym za uruchamianie konsoli :P.

[/ot]

Misterbuu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 23, 2005, 13:30:35 pm »
Powiedzcie mi jeszcze tylko ile mnie będzie kosztowała ta impreza(wymiana zasilacza,taśmy)czyli poprostu w jakich granicach kosztów naprawy mam się spodziewać...

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 23, 2005, 14:07:46 pm »
tasma ok 20zł na allegro, zasilacz to jak powiedziano - moze bezpiecznik sie spalił, zobacz jaki (jest w podstawce w zasiklaczu w konsoli) i idz do lektronika/elektryka i kup nowy za grosze (ponizej 1zł)

ale najpeirw dokładnie sprawdz wszystko, bo jesli tasma jest w dobrym stanie i przyciski power/reset tez to powinienes je przeczyścic i dobrze docisnąc na złączach.

Misterbuu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 27, 2005, 01:26:02 am »
Otóż okazało sie że tasma była żle wsadzona....ale pojawił sie nowy problem...otóż tacka nie chce się wsunąc ani wysunąć i niebieska dioda się nie świeci....

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 27, 2005, 08:17:35 am »
No to się taśma uszkodziła, przedarła w jednym miejscu lub coś takiego. Ja tak miałem, wymieniłem taśme i działało.

Misterbuu

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 27, 2005, 10:39:01 am »
Ale problem w tym ze nawet jak tacka jest wysunięta i prubuje ją wsadzić "ręcznie" to nie chce się wsuwać...a konsole da się włączyć przyciskiem Eject...

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 27, 2005, 12:58:13 pm »
jak ci sie nie uda tego zrobic (lub nie bedzie chcialo płacić za serwis), to SLIDE TOOL ze swap magica powinien pomoc. bedziesz musiał tym plastikiem wysuwac/wsuwac tacke. :) - jesli tak bedzie działać to moze wyjdzie taniej (o ile sam nie naprawisz) niz wizyta w serwisie.