Autor Wątek: Emulatory i homebrew  (Przeczytany 7360 razy)

Player01

• Gość
Emulatory i homebrew
« dnia: Czerwca 26, 2005, 19:35:03 pm »
Dla naszego dobra hackerzy, crackerzy i programisci na calym swiecie, pracuja nad usprawnieniami dla naszej ukochanej maszynki. Z dnia na dzien pojawiaja sie nowe programy, gry, tapety, ikony, emulatory i dema na PSP. W tym temacie mozemy podyskutowac o nowosciach pojawiajacych sie w sieci na temat "lamania" PSP i swierzych aplikacji.
Ja narazie nie mam gier orginalnie przeznaczony na PSP, wiec pozostaje mi granie na SNES9X, emulatorze NES'a i GameBoy'a, narazie mam tylko memorystick 32 MB, wiec poszalec za bardzo nie moge (a jest z czym). Wczoraj przeszedlem DOOM'a i Contra, dzisiaj posiedzialem dluzej przy FFVI i szachach. Pojawila sie informacja o rzekomym odkryciu sekretu PSP, dzieki ktoremu bedzie mozna odpalac pelne gry z kart pamieci, zycze szczescia hackerom, bo mecza sie dla swojej slawy i naszego dobra (zamiast grac w 2 gry, bedzie mozna sprawdzic 20).

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 26, 2005, 19:40:57 pm »
Szczególnie, żę dosłownie kilka dni temu wyszedł Sandisc 2GB Memory Stick Duo. Ponieważ UMD mieści 1.8GB oznacza to, że w przypadku istnienia PSP Loadera uruchomimy KAŻDĄ grę.

Player01

• Gość
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2005, 19:50:52 pm »
Z tymze karty 2 GB kosztuja wiecej niz PSP :D. A poza tym gry za szybko do tych 1.8 GB chyba nie dojda, mysle ze GTA bedzie pierwsze.

Tarniak

• Gość
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2005, 21:59:25 pm »
Dobry krok dla rozwoju sceny. Co do nośnika, to racja. Ale GTA moim zdaniem też nie będzie wymagało tyle miejsca. Popatrzcie sobie na listy TOC-sizeowe na PS2. Najwięcej zajmuje Fifa Street. Wątpie czy HD-DVD (czy jak sie to tam nazywa) i Blu-Ray będą wykorzystywały choć 10 % pojemności na początku. Wudi a jak z płynnością animacji i jakie jest próbkowanie dzwięku?

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2005, 22:01:54 pm »
Na początku mozliwe że nawet gry będą korzystać z wielkości odpowiedniej dzisiejszym DVD, pierwsZe gry na PS2 mogły sie zmieścić na CD.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2005, 22:03:00 pm »
Cytat: "TNW"
Ale GTA moim zdaniem też nie będzie wymagało tyle miejsca.

Wystarczy, żę będzie wymagać więcej niż 1GB, i już Memory Stick się nie nada. A poza tym na karcie trzeba jeszcze mieć save'y, jakieś MP3, dodatkowy stuff do gier (z Wipeout już wyszły dwa Gamma Packi). W przyszłości 2GB to niestety wymóg, pociesza fakt, że kupujesz to raz i szybko się zwróci. :lol:

Player01

• Gość
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 26, 2005, 22:24:57 pm »
Narazie po moim obcowaniu z PSP moge napisac, ze z godziny na godzine coraz bardziej mnie zadziwia. Przed chwila przeczytalem PSP Magazine na swoim pieknym ostrym ekraniku, obejrzalem trailery nowych gier i Maxim (magazyn dla facetow :D). Jedynym problemem jest emulator SNES'a, wyciaga zazwyczaj 30-40 fps'ow, to zdecydowanie za malo. Chociaz to wersja 0.12 czy cos takiego, jest jeszcze czas. Ten sprzet to prawdziwy potwor, muzyke odtwarza w wyjatkowo swietnej jakosci (ton unique), filmy wygladaja bosko, a zdjecia oglada sie tak jak prawdziwe, wygladaja jakby byly wcisniete na chama za szybke (naturalnie, jak zdjecie na matowym papierze). Zonk tkwi w jednym: kazda nowa gra bedzie zmuszala nas do upgrade'owania firmware'u, a co za tym idzie nie da rady odpalic aplikacji domowej roboty.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 26, 2005, 22:32:37 pm »
Cytat: "Player01"
Zonk tkwi w jednym: kazda nowa gra bedzie zmuszala nas do upgrade'owania firmware'u, a co za tym idzie nie da rady odpalic aplikacji domowej roboty.

Chyba, że z wspomnianego memory stick'a - napewno znajdą sposób zrzucenia ISO i wywalenia upgrade'u. Gorzej jeśli upgrade wprowadzi funkcję wykorzystywaną przez grę, wtedy nie ma bata. Ale myślę, że jak Sony zrobi 5 razy coraz nowszy firmware, a Paradox 5 razy go złamie, to Sony da sobie spokój.

szczurek

• ZMP-owiec
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 26, 2005, 22:34:55 pm »
jest juz mozliwosc downgrade'u, ale narazie jest naprawde niebezpieczna

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 26, 2005, 23:02:27 pm »
Wiecie jaki byłby LOL? Gdyby modele na europejskiej premierze miały firmware 1.51. :lol:

Player01

• Gość
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 26, 2005, 23:19:33 pm »
Buahahaha, milego czekania :D. Poza tym to jest pewne, w koncu modele z USA mialy na starcie 1.50 :D.

Edit:

Łodafak?? http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7525730630

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 27, 2005, 09:53:16 am »
Cytat: "Player01"
Łodafak?? http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7525730630

Niemożliwe. Dopiero co Sandisk wypuścił 2GB, na dodatek w cenie tego 4GB. Ściema.

UPDATE: Mam firmware 1.5 :D

Player01

• Gość
Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #12 dnia: Września 03, 2005, 23:09:53 pm »
Na PSP sa juz loadery wgrywajace kazda gre, bez potrzeby posiadania dysku w napedzie, poza tym emulatory sa juz na bardzo wysokim poziomie i odtwarzaja wiekszosc gier, niebo dla cierpliwych.

Lukay

• Pionier
  • *
  • Kyokushin lvl 8kyu
Odp: Emulatory i homebrew
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 28, 2007, 08:56:24 am »
dopisze sie do tego tematu.

Przyznam że bardzo interesują mnie emu na PSP, a możliwość zagrania w Cadillacs & Dinosaurs z CPS-1 nastraja dobrym humorkiem :D. Mam wiec pytanie: Jakie już powstały emu dla PSP i w jak dobrym stopniu emulują gierki? Poza tym jeśli ktoś zna dobrą stronę z odpowiedzią na moje pytanie to niech zarzuci ^.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2007, 11:10:43 am wysłana przez Lukay »

cappo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 28, 2007, 11:18:34 am »
z tego co wiem to mamy już emulatory: nesa, snesa, n64, psxa, gba, neo geo, CPS1...większość rusza gry w pełnej prędkości :). dodaj do tego duuużą liczbę gierek homebrew, np. quake...i jest dobrze  :-P jeśli chcesz jakieś stronki z romami i emulatorami to zapraszam na priva...

Mejs

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 03, 2007, 20:55:31 pm »
z tego co wiem to mamy już emulatory: nesa, snesa, n64, psxa, gba, neo geo, CPS1...większość rusza gry w pełnej prędkości :). dodaj do tego duuużą liczbę gierek homebrew, np. quake...i jest dobrze  :-P jeśli chcesz jakieś stronki z romami i emulatorami to zapraszam na priva...

Uhu nie wiedziałem że masz tyle gier na różne platformy! Nie wiem jednak czy wszyscy tyle mają, jeszcze ściągną romy bez posiadania gry i złamią prawo!

Piractwo jest cool&trendy, szkoda.

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 03, 2007, 23:03:09 pm »

Uhu nie wiedziałem że masz tyle gier na różne platformy! Nie wiem jednak czy wszyscy tyle mają, jeszcze ściągną romy bez posiadania gry i złamią prawo!

Piractwo jest cool&trendy, szkoda.

A to temat o piractwie? Wy macie zamiar tak w każdym wątku nawracać ludzi? Dobra ja już nic nie mówię ale czepianie się o posiadanie romów na NESa jest trochę śmieszne.

Whatever

Mejs

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 03, 2007, 23:10:52 pm »
Na nes, snes, n64, psx, gba, neo geo, CPS1. A jest to temat typowo piracki, przepełniony Custom Firmware i emu.

Ale na tym forum jest na to przyzwolenie, nic dziwnego, istna walka z wiatrakami.

cappo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 04, 2007, 10:19:22 am »
czy powiedziałem, że mam romy na platformy, które wymieniłem?...powiedziałem tylko, że są takie emulatory na psp...oooochh dziękuję, za słowa uznania za to, że chciałem pomóc człowiekowi z forum...bez komentarza...

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 04, 2007, 10:30:30 am »
Jaki piracki temat Mejs? Homebrew to nie tylko piractwo gwoli ścisłości. Ktoś ma karta N64 to nie widzę czemu miałby sobie nie pograć na romie na PSP, to samo np. z PSXem. Skoro homebrew to takie piractwo to ciekawe czemu Sony chciało się otworzyć na twórców domowego oprogramowania? Hombrew to nie tylko "podłe exploity" ale też masa utilsów, które usprawniają działanie konsoli i jej multimedialność. Często ludzie dostarczają narzędzia kluczowe do poprawnego działania. Badblocki na memorce do PS2? MCkiller, zdjęcia, filmy na PS2 - PS2RMP. Gdyby nie homebrew to byłaby bieda. A jeśli dla Ciebie homebrew to piractwo - gratuluję.

Mejs

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 04, 2007, 21:24:08 pm »
Trochę za bardzo zgeneralizowałem, przepraszam. Ale jak duży procent użytkowników homebrew i custom firmware'ów to poprostu chłopaki co ściągają romy gier których nie mają (i nie ma tu znaczenia konsola), poniosło mnie przez to że większość użytkowników PSP których znam używających custom firmware to właśnie takie bolki, mimo że mają pieniądze to konsola służy im do odpalania już wcześniej ściągniętych gier.

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
  • Terror of unexpleainable
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 15, 2008, 19:35:46 pm »
o jaki uroczy temat  8)  panowie jest sprawa . W neciku wyszukałem filmik demonstrujący jak załączyć muze podczas gry . Niestety moje zdolności manualne nie są najwyższe toteż jakimś cudem zbrickowałem konsole X_x Opatrzność jednak nade mną czuwa bo już 5 minut pózniej przywróciłem konsole do życia . Może mi ktoś wyjasnić jak wykonać ten myk by cieszyć się muzyką podczas giercowania i przeglądania zawartosci menu ? 
Drugie pytanie wiąże się z tym jak plik word przekształcić w taki aby rozpoznawała go psp ? Mam wgrany program Bookr0.713xx

Dziękuje za uwage
''Don't take advice from anyone'' - Robert Altman.

mowafilmowa.wordpress.com
magivanga.wordpress.com
booklips.pl