Autor Wątek: Ebay-ogólnoświatowa aukcja internetowa- PYTANIA  (Przeczytany 7369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ryo-San

• Towarzysz
  • Reputacja: 1
Ebay-ogólnoświatowa aukcja internetowa- PYTANIA
« dnia: Grudnia 13, 2003, 17:03:13 pm »
w związku z wieloma pytaniami kierowanymi do mnie odnośnie ebay'a, postanowilem zalozyc temat w którym możcie mnie molestować pytaniami o ebay:). Ja jako zagorzały ebay'owiec odpowiem na wasze pytania. Oki oto kilka podstawowych rzeczy. Zcznijmy od tego co to jest ebay. Ebay jest ogólnoświatową aukcją internetową, na której możemy kupić wszystko od paczki zapałek po dom w Beverly Hills:), oczywiście nas będą interesowały gry, konsole itp a pod tym względem ebay jest prawdziwym rajem dla graczy, kupimy tam wszystko co nas interesuje:) zaczynam od logowania:

Na ebay'u logowanie jest bardzo podobne do tego co na Allegro, jednak teraz z tego co wiem potrzebny jest przy logowaniu numer karty( jakoś ostatnio dolozyli to do logowania), ale nie ma sie czym przejmowac bo numer ten nie jest do niczego potrzebny( zrobili to po to żeby jedna osoba nie zakladala kilu kont), wiec wystarczy wpisanie numeru np z ekarty i jest po problemie. A to czy chcesz sie zalogować na ebay.co.uk to nie ma znaczenia bo, obojętnie na jakim ebayu sie zalogujesz to i tak będziesz zalogowany na wszystkich. I nie trzeba czekać na żadne listy kody itp, zalogujesz sie i juz możesz pełnoprawnie robić zakupy.
jedziemy dalej.
Teraz przewodnik o placeniu, czyli jak mozemy zaplacic za towar.
Więc jako Polacy mamy do wyboru 4 formy płatności na ebayu( niestety najlepsza czyli PAY PAL odpada). Te cztery formy płatności to: Western Union Money Transfer, kasa w kopercie, przelew na konto i BidPay.
Western Union Money Transfer- nie musicie miec żadnej karty kredytowej ani konta w banku, idziecie do oddzialu w Polsce wpłacacie kase a koleś(obojętnie gdzie na świecie mieszka) w ciągu 10 minut ma już kase i musi ją tylko odebrać. Bardzo dobra forma płatności jednak prowizje w WE są strasznie wysokie np. za wysłanie do 50 dolców, prowizja wynosi aż 13 zielonych i oczywiscie im wieksza kwota tym wieksza prowizja. Jak ktos nie ma karty i konta w banku to najszybsza i najpewniejsza forma płatności.

Oddziały Western Union Money Transfer są w każdym mieście w Polsce ( no prawie w każdym) są albo w bankach( ale nie w PKO, PKO ma umowe z innym serwisem, napisze o nim nizej). Macie poprostu w banku okienko z napisem WESTERN UNION i tam bierzecie blankiecik, wypelniacie i po sprawie,oddzialy WE są także w biurach podrózy i takich tam. W samym Lublinie jest chyba 6 oddziałów WE, wiec nie ma z tym problemu. Jak by co to walcie na strone www.westernunion.com.pl tu macie wszystko.

aa i jeszcze chciałem dodać o jednej formie płatności jaką jest MONEY GRAM. Jest to forma płatności identyczna z WESTERN UNION jednak ma i swoje plusy i minusy. Kase wplacamy tylko w PKO, i podobnie jak w WE nie trzeba miec karty kredytowej ani konta, poprostu wplacamy przy okienku z MONEY GRAM i koleśma kase w 10 minut. Plusem (a czasami i minusem) jest to że Money Gram w przeciwienstwie do WE ma stałą prowizje przy wpłacie do 400 dol. i wynosi ona 20 dolców, a przy wplacie tej samej kwoty w WE musimy zaplacic 34 dolce prowizji. Wiec jak chcemy płacić tak gdzies do 200 dolców to polecam WE, jak powyżej lepiej skorzystać z Money Gram, jednak MG nie jest tak popularne jak WE i w większości ludzie wolą WE. Money Gram obsługują wszystkie oddziały banku PKO SA( nie mylić z PKO BP SA).

z Western Union( bądź Money Gram) jest tak, że musicie zapytać sie kolesia czy akceptuje tą forme platności, oczywiscie pytacie przed zalicytowaniem:) Tylko jak będziecie pytali to piszcie zawsze tak: May I'll pay you for this auction by WESTERN UNION MONEY TRANSFER (not BIDPAY). Czemu tak? Ponieważ BidPay jest częscią WE i koles moze pomylic tzn. Ty sie zapytasz o WE a on pomysli z BidPay( oni są dość tępi i trzebaim tlumaczyc jak dzieciom)
I teraz następna sprawa, jak placicie przez WE to pamietajcie, że koleś moze odebrać kase tylko i wyłącznie w dolcach, czyli koleś z Anglii może nie chcieć odbierać zaplaty w zielonych, ale zawsze warto sie zapytac koleś z USA zgodzi sie na 80% a z innego kraju to zalezy. Zreszą patrzcie co koleś ma zaznaczone w aukcji. Tam jest taka opcja PAYMENT METHODS ACCEPTED. Jak koles ma zaznaczone MONEY ORDERS to zgodzi sie napewno.
Ebay ma umowe z BidPay(kiedyś chciałgo nawet wykupić, ale wykupił wkońcu najlepszą forme płatności czyli PAYPAL), pamietajcie że jak jestescie zalogowani w BidPay'u mozecie robić zakupy także w róznych ciekawych sklepach innternetowych.( np. www.gamechoiceclub.com)

Kasa w kopercie - w sumie tego nie musze tlumaczyc, poprostu wkladacie kase do koperty i wysylacie kolesiowi( jest to najtańsza i wbrew pozorom dość bezpieczna forma płatności- ja placilem tak jak zaczynalem na ebayu i nic mi nigdy nie zginęło)

przelew na konto- zdecydowanie nie polecam, banki sciagają kosmiczne prowizje i bardzo długo taki przelew idzie.

BidPay- najlepsza forma płatności z dostępnych dla nas Polaków, aby z niej kozystac trzeba posiadać konto w banku(najlepiej internetowym) no i oczywiście karta Visa( Bid Pay akceptuje także ekarty mBanku i Inteligo). Płatność ta polega na tym, że po wygraniu aukcji BidPay automatycznie ściaga z Waszego konta kase za wygraną aukcję(oczywiscie plus wysyłka) i kasa ta jest wysyłana w kopercie przez firme BidPay(oczywiście w kopercie BidPay, specjalnym kurierem itd) do sprzedającego. Prowizja jest zależna od kwoty na jaką opiewa aukcja, z tego co pamietam prowizja wynosi 3%, wiec jest niewielka. Koleś w USA kase dostaje w ciągu 2 dni. Jednak trzeba uważac skąd jest sprzedający, jak jest z USA to otrzyma kase w ekspresowym tępie, a jak jest powiedzmy z Anglii to kasa będzie szła około 7 dni.

a jak jest z wysyłką? Bardzo prosto, paczke dostajecie naprawde w ekspresowym tępie( z USA idzie średnio 4-7 dni, oczywiście za dopłatą możesz dostać w 2 dni), z mojego doświadczenia moge Wam powiedziec ze najszybciej otrzymuje paczki z Japonii(3 dni!!). Teraz ważna rzecz, pamietajcie że jeżeli będziecie chcelił kupić drogą rzecz( np. konsola itp) i cena tej rzeczy przekracza 45 euro to poproście kolesia, żeby zaniżył wartość paczki to pułapu 45 euro, bo jak wartość paczki przekroczy 45 euro to dopiepszą Ci cło. Oczywiście 90% ludzi zgadza sie zaniżyc wartość paczkii i nie ma zadnych problemów z cłem. Oczywiście przy tanszych przedmiotach nie ma żadnego problemu. A i jeszcze jedno, jak będziecie kupowali kilka gier, to patrzcie czy da sie je kupić od jednego sprzedającego, wtedy zaoszczędzicie na kosztach wysyłki. To by było na tyle, kończe moje kazanie, jak będziecie mieli jakiekolwiek pytania piszcie śmialo, napewno na nie odpowiem.

p.s Ja głównie korzystam z ebay.com i ebay.co.uk, czasami coś kupie na niemieckim ale rzadko bo jak wiecie Niemcy wwalają swój język w grach i lipa, a pozatym mają dość drogo. Najtaniej jest na ebay.com i co.uk. A siedze dość długo jakieś 3 lata, ale tak na mase kupuje od roku. I POWIEM WAM, ŻE TO UZALEŻNIA.
p.s2 boże to najdluższy post jaki napisałęm w życiu :twisted:

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
Re: Ebay-ogólnoświatowa aukcja internetowa- PYTANIA
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 13, 2003, 18:30:20 pm »
Teraz ważna rzecz, pamietajcie że jeżeli będziecie chcelił kupić drogą rzecz( np. konsola itp) i cena tej rzeczy przekracza 45 euro to poproście kolesia, żeby zaniżył wartość paczki to pułapu 45 euro, bo jak wartość paczki przekroczy 45 euro to dopiepszą Ci cło. Oczywiście 90% ludzi zgadza sie zaniżyc wartość paczkii i nie ma zadnych problemów z cłem. Oczywiście przy tanszych przedmiotach nie ma żadnego problemu.

Tutaj mała errata - wedle polskiego prawa cleniu podlega wszystko powyżej 22 Euro. Mam znajomych w Urzędzie Celnym i są dwie sprawy, o których należy pamiętać: paczki sprawdzane są wyrywkowo (czyli może zdarzyć się, że kupiłeś za więcej niż 22 Euro a paczka przejdzie przez cło - cały czas tak mam zamawiając z Amazon'a) oraz że większą uwagę przykłada się do gabarytów paczki (jeśli jest mała to chociażbyś zapłacił za znajdujący się wewnątrz np.: zegarek 100 Euro, to najprawdopodobniej nie oclą). To tyle. Gratulacje za wyczerpującą informację.

mrpiki

• Tajny współpracownik
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 13, 2004, 21:13:23 pm »
Ja mam pytanko. Czy w E-bayu istnieje opcja ZA POBRANIEM, czy w ogóle wyklucza się cuś takiego (bank only) ??

Listen you fuckers, you screwheads, here's a man who would not take it anymore.

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 22, 2005, 16:15:09 pm »
Jest już Polska wersja...

Nie będę się może pastwił...
tylko wejdźcie na ten link......

siudym

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 20, 2005, 13:49:17 pm »
Cytat: "Krzych Ayanami"

tyle ze na niej nic nie ma.... ciekawe czy przebije allegro

lewik

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 20, 2005, 18:42:01 pm »
Oby nie.

Na niektórych stronach 50 % redaktorów się obija, a drugie 50 % ciężko pracuje. Na szczęście u nas jest odwrotnie - www.neogo.pl

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 20, 2005, 19:18:47 pm »

A polacy nadal z Paypala nie mogą korzystać...

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 25, 2005, 09:07:03 am »
Cytat: "Von Zay"

A polacy nadal z Paypala nie mogą korzystać...

Podobno już mogą, jest to potwierdzone na oficjalnej stronie. Jedyne ograniczenie, to w przypadku kiedy na twoje konto PayPal przyjdą pieniądze, nie możesz ich wycofać na normalne konto bankowe. W związku z czym mam pytanie, jak takie konto założyć i jak te przelewy wyglądają w praktyce. Ebay ma masę gierek na PSP, bo na Allegro to chyba samobójcy narazie kupują. Ebay pokazuje zawsze cenę w USD i PLN. Czy w przypadku wygrania aukcji przelewam na PayPal kwotę w PLN? Jak wygląda prowizja?

Edit: http://e-platnosci.23.pl/paypal_signup.htm - opis rejestracji w PayPal. No to się cenami gier na PSP już martwić nie muszę. :lol:

Czy PayPal to taki wirtualny terminal do kart tzn. w momencie wygrania aukcji i wyborze PayPal jako formy zapłaty ściągną z twojej karty/twojego konta pieniądze i przekażą je na konto PayPal sprzedającego? Tak to działa?

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 25, 2005, 17:36:51 pm »
Tak tak, już mogą. Ale niestety dolar jak dla mnie za dobrze sie ma...

szczurek

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 25, 2005, 22:39:33 pm »
konto w mBanku zalozone, tylko czekac na papiery a pozniej na karte i rejestrujemy sie ne paypalu. Ameryko nadchodze!.....

Blotniaks

• Towarzysz
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 25, 2005, 23:05:13 pm »
Moim zdaniem najlepsza karta do e zakupow jest karta z Inteligo ktora posiadam :D zabezpieczenia itp a wygrane jakis rankingi mowia same za siebie  :twisted:  CO do ebay'a Ryo ma racje uzaleznia.... a najgorsze sa aukcje jakis rarytasow ktore z mila checia bys chcial miec ale ceny bija w twarz  :roll:
Blotniaks twoj przyjaciel jak go widza dziewczyny jezdza inaczej

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 25, 2005, 23:06:19 pm »
Cytat: "Blotniaks"
Moim zdaniem najlepsza karta do e zakupow jest karta z Inteligo ktora posiadam :D zabezpieczenia itp a wygrane jakis rankingi mowia same za siebie  :twisted:  CO do ebay'a Ryo ma racje uzaleznia.... a najgorsze sa aukcje jakis rarytasow ktore z mila checia bys chcial miec ale ceny bija w twarz  :roll:

Wiesz może w takim razie jak to wygląda z tym PayPal'em?

szczurek

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 25, 2005, 23:46:30 pm »
blotny: wiem wiem, inteligo sobie zaloze jak mi stuknie 18 juz

PayPal akceptuje i eKarte i Vise z Inteligo jesli o to Ci chodzi Castor

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 26, 2005, 00:09:03 am »
Cytat: "szczurek"
blotny: wiem wiem, inteligo sobie zaloze jak mi stuknie 18 juz

PayPal akceptuje i eKarte i Vise z Inteligo jesli o to Ci chodzi Castor

Ale ja nie o tym. Od początku pytam się, jak to wygląda z tym PayPal'em tzn. jak to działa. Pod mój account mam podpiętą kartę Inteligo, konto jest połączone z Ebay (bo się tam rejestrowałem). Czy teraz jeśli wygram aukcję poprostu przechodzę do odpowiedniego menu, wybieram kwotę jaką chcę aby przelano na konto PP sprzedającego, a PayPal ściąga mi to z mojej karty/konta Inteligo? Tak to działa?

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 26, 2005, 12:01:43 pm »
Dokładnie.

Oprócz wygody ma to jeszcze pare innych zalet. Cywilizowane ludy Ameryki Północnej panicznie(!) boją się podawać dzikim ludom Europy jakichkolwiek informacji na temat konta - dlatego oprócz męczarni (cenowych) na jakie narażonym się jest korzystając z usług, jakie oferują firmy pokroju Western Union, PP jest często jedynym możliwym wyjściem.
Poza tym kwota jest ubezpieczona, całość udokumentowana i temu podobne cuda...

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 26, 2005, 12:47:31 pm »
Jak wyglądają ceny wysyłki z UK/Niemcy/US? Przed chwilą gość mnie poinformował, że przesyłka z Hong-Kongu będzie wynosić 9.99GBP. Przy czymś takim nie opłaca się wcale kupować.

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 26, 2005, 12:59:46 pm »
Uuu...

U brytoli się nie kupuje bo z walutą troszkę przeginają.

Natomiast za paczkę z USA wielkośći DS'a ( :] ) zapłaciłem coś koło 15 dolców (wtenczas jeszcze chodził poniżej 3 zeta), a przybyła szybciej niż gdyby została wysłana naszą pocztą z sąsiedniej wsi (6 dni - jakkolwiek zastrzegali że zajmuje to średnio 7-14, to się nazywa firma).

Ale za przesyłkę takiej kierownicy Logitech Pro (czy jak jej tam, ta co robi pare obrotów), którą dostanie się za około 100 baksów, trzeba wybulić już dziesiątki...

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 28, 2005, 10:09:05 am »
Dobra, mam ostatnie pytanie. Uaktywniłem konto Paypal (Status-Verified), ale konto jest puste, a ja nie mogę dodać pieniędzy (Add Funds). Czy jeśli coś kupię i płacę Paypalem to ściągnie mi to z karty/konta w Inteligo?

Najlepiej jeśli ktoś z was ma PayPal, to przesłałbym wam 1USD, zobaczymy czy pójdzie.

Shadowek

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 28, 2005, 10:42:07 am »
eee, na 1USD to ja sie nei zgadzam :P musisz wysłać conajmniej 50 :) ... Niemam Paypala  :twisted:

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 28, 2005, 10:46:34 am »
Dolarów ci u nas dostatek, ale i tego jednego przyjmiemy jako znak rychłego zwycięstwa...

szczurek

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 28, 2005, 16:41:51 pm »
Castor polacy nie mogą dostawać kasy przez PP. Tylko płacenie

Player01

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 28, 2005, 16:44:05 pm »
Jak juz szczurek napisal, Polacy moga tylko placic.
BTW: eBay rzadzi, karty SONY Memory Stick PRO Duo 512 MB za 50 zl :O.
Nie wiem ile bedzie kosztowala wysylka, ale wciagne sobie jakies 3 sztuki :D.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 28, 2005, 16:57:46 pm »
Cytat: "szczurek"
Castor polacy nie mogą dostawać kasy przez PP. Tylko płacenie

Dobrze, tylko czy jeśli mam balance 0.0USD i 0.0EUR i kupię coś na EBay'u, to ściągnie mi to z karty/konta? Podejrzewam, że tak, ale chcę mieć pewność bo inaczej zrobić się dym ze sprzedawcą.

Player01

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 28, 2005, 17:01:30 pm »
Jak placisz gosciowi na PayPal'u to sciaga ci kase z zarejestrowanej karty kredytowej.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 28, 2005, 17:05:31 pm »
Cytat: "Player01"
Jak placisz gosciowi na PayPal'u to sciaga ci kase z zarejestrowanej karty kredytowej.

I oto mi chodziło. Idę kupować Wipeouta. :D

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 28, 2005, 17:15:45 pm »
Mam problem: kiedy chcę licytować pojawia się wymóg autoryzacji karty kredytowej. Kiedy przez niego przechodzę, każą mi założyć Seller's Account (WTF?). Ktoś się z tym spotkał? Licytowałem przez Ebay.com.

UPDATE: Już wiem, sprawa naprawiona.

Pif Paf

• Towarzysz
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 29, 2005, 10:56:04 am »
a ile kosztuje wysłanie paczki do jakiegoś kraju w europie? czy trzeba to jakos ubezpieczac? czy trzeba jakis specjalny przekaz? jak by ktos przy okazji przegladajac to forum wiedzial to moglby napisac, bo ie chce mi sie isc na poczte:P
Myślisz film, mówisz POMPKA
www.pompka.neostrada.pl

szczurek

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 29, 2005, 13:44:02 pm »
http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm ....
do Europy z Rosją i Izraelem kosztuje około 20zł, reszte sam sobie sprawdź.

PS: od czego masz internet.....

Shadowek

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 29, 2005, 14:10:59 pm »
Niektórzy ściągają z internetu ... wiesz co  :P

Player01

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 29, 2005, 14:20:18 pm »
Castor, przesylka z hong-kongu 9.99 GBP?
No, to swietnie, jak wciagne 5 kart MS512 MB i pojda w jednej paczce to i tak mi sie oplaci.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 29, 2005, 14:36:33 pm »
Cytat: "Player01"
Castor, przesylka z hong-kongu 9.99 GBP?
No, to swietnie, jak wciagne 5 kart MS512 MB i pojda w jednej paczce to i tak mi sie oplaci.

Z USA Flat Rate International jest $6. :D

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 01, 2005, 19:14:42 pm »
Nie no ludzie - właśniem skorzystał z tego PayPala - i kurka REWELACJA! Żadnych opłat, bezpieczeństwo, prędkość Łorpowa - fantastyczna sprawa. No po prostu nie mogę sobie teraz wyobrazić jak mogłem wcześniej kupować za granicą bez tego.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 01, 2005, 23:02:14 pm »
Ufff, ja także jestem po pierwszym użyciu PP, na szczęście wszystko działało. Rzeczywiście, genialne rozwiązanie.

Wielki90

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 02, 2005, 15:28:43 pm »
A czy Ebay też jest, tak jak allegro od 18 lat :D ??
Czy ma ktoś konto w mbanku, bo nie wiem jak złożyc wniosek o karte (wiem tylko jak aktywować), a czy będąc niepełnoletni mogę mieć kartę kredytową. Jakie są różnice między kartą debetową i kredytową??
PSN: CooliG

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 02, 2005, 15:52:54 pm »
Cytat: "Wielki90"
A czy Ebay też jest, tak jak allegro od 18 lat :D ??
Czy ma ktoś konto w mbanku, bo nie wiem jak złożyc wniosek o karte (wiem tylko jak aktywować), a czy będąc niepełnoletni mogę mieć kartę kredytową. Jakie są różnice między kartą debetową i kredytową??

Karta debetowa obciąża ci rachunek bankowy, czyli zwyczajnie zabiera z konta pieniądze. Karta kredytowa nie jest powiązana z rachunkiem, używając jej zobowiązujesz się zapłacić "później" tzn. na koniec miesiąca pokrywasz wszystkie transakcje dokonane kartą kredytową przelewając całkowitą sumę zakupów na konto Citibanku.
Będąc niepełnoletnim możesz posiadać kartę, ale będzie to duplikat wydany do rachunku kogoś z twojej rodziny, kto już taki rachunek/taką kartę posiada.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 10, 2005, 20:45:09 pm »
Ja mam pytanie, gdzie najlepiej kupić takiego GC? Na allegro są oferty 250-350, a na ebayu wysyłka wychodzi tyle co konsola prawie 30 funtów!!! Czy mógłby ktoś polecić jakieś sklepy z TANIMI konsolami i grami do nich (w szczególności GC). A jak jesteś niepełnoletni to sobie załóż izzyKonto w mBanku i eKarte.

Miazga

• Marynarz z Potiomkina
  • lol pozdro rasta power
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 10, 2005, 20:46:33 pm »
Tarniak?! GC?! Kto gdzie jak  :shock:

Wielki90

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 18, 2005, 16:02:43 pm »
mam izzykonto
PSN: CooliG

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 18, 2005, 18:47:57 pm »
Niepełnoletni mogą mieć kartę kredytową, jednak trzeba pamiętać ze jest ona płatna. Dobra, lecę rejestrować się nna PP or something like this a potem w świat na zakupy po Zeldę Majora`s Mask :lol:
Edit: Zapomniałem o jednej rzeczy, musisz się podczepić pod konto rodziców, bo aby mieć kartę kredytową trzeba mieć stałe źródło dochodów or smth like this