Autor Wątek: Obsługa w sklepach z grami  (Przeczytany 5725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
Obsługa w sklepach z grami
« dnia: Lipca 07, 2005, 11:23:43 am »
Jak tam wasze doświadczenia ze sklepami? Ja jestem zawsze porażony, jak bardzo dany pracownik nie zna się na tym co sprzedaje. Najgorzej jest w Empiku - ci ludzie nie mają o niczym pojęcia. Poza tym wnerwia mnie to, że starają się upchnąć największy syf. Sklepowa Lista Przebojów jest chyba robiona na kolanie aby sprzedać grę. Już kilka razy miałem sytuację, kiedy ratowałem niejednego dzieciaka od kupna jakiegoś Spider-Mana czy innego bzdetu, ku wielkiemu rozczarowaniu pracownika działu. Kurde, dziecko przychodzi z kasą i chce kupić grę. Co jeśli odkładało na to przez 3 miesiące? A pracownik stara się nabić w butlekę takiego 12-latka - żałosne.

Inna sytuacja: biorę dwie gry na GC i Scarta do X-Boxa. Dumny z siebie pracownik raczył mnie poinformować, że "te gry nie współpracują z tym kablem". No shit, Sherlock.

Ultimie się też oberwie - super sklep, ale za każdy razem jak tam przyjeżdżam to krew mi się gotuje. Ten facet zachowuje się, jakby nic a nic mu nie zależało, normalnie zero emocji. Powolny głos i się na ciebie patrzy. Człowieku! Masz sklep z grami, sam go zakładałeś! Ciesz się z tego, że robisz to co lubisz!

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
  • Terror of unexpleainable
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 07, 2005, 11:31:09 am »
W wielu sklepach kupoawalem , ale zdecydowanie najwikesza wiedze o grach i akcesoriach ma  Norby.Zawsze jak  u niego zamawiam cos  jest mily uprzejmy , rzeczowy i mozna sie z nim dogadac o cene .Osobiscie rzadko bywam w  siedzibach sklepów(raz bylem w madgames),a kontakt ze sprzedawca jest na ogół taki ,że ja juz przed zakupem wiem praktycznie wszystko o danym tytule , bo jesli ktos chce zamowic cos  polegajac na elokwencjii sprzedawców to nie polecam .Mozna nielicho wtopic ciezko zarobione/uzbierane pieniążki .
''Don't take advice from anyone'' - Robert Altman.

mowafilmowa.wordpress.com
magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 07, 2005, 11:37:33 am »
A może ktoś z was pracował w jakimś sklepie growym, ew. w dziale Multimediów? Opiszcie swoje doświadczenia i ciekawe historie.

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2005, 17:01:51 pm »
Przytocze teraz wypowiedz jednego pracownika z dzialu Multimedia z "Empiku" jak zachwalal PES'a 4:
To bylo mniej wiecej tak:
W tej grze to gracz musi samemu robic akcje i samemu strzelac gole, poniewaz konsola mu nie strzeli bramki i nie wyprowadzi sytuacji podbramkowej To gracz musi dobrze grac

Czy jakos tak :)
A o innych plusach PES'a 4 nie wspomnial.

dcf

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2005, 17:27:34 pm »
No cóż , jeśli chodzi o empik teraz już tego gościa nie ma ,ale gdy dawniej jeździłem tam po gry na dc to był tam naprawdę profesjonalny gość i do tego miał dredy!

Blotniaks

• Towarzysz
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 07, 2005, 17:55:06 pm »
oj tak dcf te dredy to jest jeden z argumentow ;) A prawda o sklepach jest taka ze bida z bedza panie.....sa wyjatki ale jakie to wyjatki :/ Czasami mam takie wrazenie ze dzieje sie cos takiego: Nie masz co robic? Zaloz sklep z grami!
Blotniaks twoj przyjaciel jak go widza dziewczyny jezdza inaczej

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 07, 2005, 18:33:00 pm »
Jako, że bywam we wszystkich sieciach i sklepach w Wawie mogę powiedzieć, że owszem, Empiki wypadają bardzo przeciętnie, ale w mniejszych sklepach można gadać godzinami, bo często spotyka się fanów gier. A przy okazji, pisałem o tym przecież felieton  :wink:
http://www.gameonly.pl/?dzial=publicystyka&id=143

DaVon

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 07, 2005, 18:49:06 pm »
Gry na konsole oraz wszystkie akcesoria kupowałem w wielu sklepach. Starałem się unikać przede wszystkim takie sklepy jak: MediaMarkt i Empik gdyż gry w nich były często rozfoliowane albo nie były to wersje takie jakie powinny być czyli 3xA :? .

Za to z miłą obsługą spotkałem się w ŚN, zawsze gdy tam dzwonie obsługa jest miła( tym co mi nie wierzą powiem tylko tyle żeby sami zadzwonili i sprawdzili ,a miło się zaskoczą :lol: ) i żetelna.Gdy się o coś zapytam sprzedawca mi dokładnie wszystko wytłumaczy i pomoże.

Ultima-osobiście nie dzwoniłem do nich ,ale wysłałem sporo maili- odpowiedzieli dosłownie na każdy :!:  :lol:  co według mnie bardzo dobrze o nich świadczy.

menago-podobnie jak wyżej każdy mój e-mail nie pozostał bez odpowiedzi.

Co do takich sklepów jak MediaMarkt albo Empik to odradzam gdyż sprzedawcy totalnie nie znają się na niczym nom może troche na produkcjach PC ze względu na to iż ich opisy widnieją w naszym pięknym języku :lol: .
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2008, 02:51:26 am wysłana przez DaVon »

selene

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 07, 2005, 19:21:05 pm »
No cóż... w EMPIKu nigdy nie kupowałam gier i szczerze mówiąc nie zamierzam kiedy patrzę na ich ceny...  :shock:

Ultima... ogólnie dobra firma, ale zdarzalo sie, ze przysylali gry bez folii, albo czekalam na przesylke dosc dlugo...

Najczesciej kupuje w EXE. Fachowi, mili i cierpliwi (nawet jesli chodzi  o mnie, wow  :twisted: ) sprzedawcy, zawsze mozna sie dogadac. Luzik, jeszcze sie na nich nie zawiodlam.

Kilka razy tez bylam w Synitopsie. Nie mam zadnych zastrzezen, sklep calkowicie ok :)

A jesli chodzi o Media Markt... obsluga faktycznie niekompetentna, nie ma co na nich liczyc.  Ale warto zagladac, bo trafiaja sie ciekawe promocje  :)

Kochan

• Towarzysz
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 07, 2005, 20:50:38 pm »
sorry ale NORBI to ciula udaje miłego stara sie zaprzyażnić i stwarza taki wrażenie przyjaciela a tak w rzeczywistości wpycha ścieme wiecie co mi powiedział o DUO 2 to najlepsza przeróbka na rynku iżebym j zamontował
a o messiah wypowiedział sie bardzo konkretnie czyli zaśmiał sie do słuchawki i stwierdził że to syf jest ale ci którzy to czytaja i sie znaj na ps2 to wiedza jaka to brzdura co on powiedział a taki przeciętny graczy by sie naci i dupa konsola do sprzedania i kombinowanie nowej  :?
sorry za końcówke ale coś sprawdzałem

dcf

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 07, 2005, 21:05:08 pm »
Wybacz......ale messiah to syf.....

Desser

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 1
  • Demons don't wear white
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 07, 2005, 21:20:21 pm »
Osobiscie ze sprzedawcami mialem kontakt jedynie w M1 i w Tesco... W obydwu marketach ow panowie nie sa zbyt ogarnieci w temacie gier i konsol... choc zdarzaja sie mile wyjatki. Bylem swiadkiem akcji, gdy Advance byl jeszcze nowoscia i jakis dzieciak chcial sobie kupic Colora + jakies Pokemony (chyba Blue - starcze czasy byly, cos kolo roku 2001), ale sprzedawca mu to wybil z glowy i poradzil kupic GBA mowiac 'ta konsola ma przyszlosc i mozna nia grac w stare gry z Colora'. Chlopaczek posluchal i razem z ojcem odeszli zadowoleni dumnie trzymajac nowy, bialy nabytek :)
Tak wiec wiekszosc sprzedawcow czy kolesi obslugujacych dzial gier niewiele zna sie na tym - zazwyczaj odbakuja cos w stylu - 'prosze skontaktowac sie z kims innym - np. xxx [tu wstaw jakies nazwisko] z jakiegos tam dzialu'. Niektorzy za to nadrabiaja uprzejmoscia - zarowno w Tesco, jak i w MM moglem sobie pograc na Advanc'ie w gierke, ktora chcialem kupic, by sie upewnic, czy jest tego warta 8)
Zreszta ich 'pomoc' na niewiele sie zdaje, bo gdy sie wybieram do takiego przybytku, zazwyczaj wiem, co wybrac, a jak nie, to podejmuje samodzielna decyzje na miejscu. Hm, jak to niektorzy mowia - 'umiesz liczyc - licz na siebie!' ;] I tak w marketach, gdzie najczesciej zapatruje sie w szpile, podchodze do stoiska [nie wiem jak nazwac ta sciane, gdzie sa gierki wywieszone XD], biore co chce i ide do kasy. Sprzedawcy sa wiec mi raczej niepotrzebni :P

Kochan

• Towarzysz
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 07, 2005, 21:24:11 pm »
przepraszam kolege ale można na ten temacik polemizować poniewasz mój kumpel miał messiaha odrazu przy jego pojawieniu sie zapłacił za niego 400 zł i mu przez 4 lata prawie słurzy w sumie do teraz wszystko odpala i ma większ skuteczność niż taki np ripper 3.1 wiem bo sie takimi rzeczami zajmuje naprawde to jest wiele lat doświadczeń z konsolami i przeróbkami i stwierdzam że najlepsz spraw na swieci jest stara dobra
R-ka z messiahem dobrze zrobionym żadnych problemów nic czytnik nigdy sie niedławił ani nie leciał w kulki przynajmniej ja mam takie doświadczenia jeśli sie myle to znaczy że moji dwaj kumple mieli wyjtkowe szczeście  8)

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 07, 2005, 21:28:31 pm »
Cytat: "Desser"
Zreszta ich 'pomoc' na niewiele sie zdaje, bo gdy sie wybieram do takiego przybytku, zazwyczaj wiem, co wybrac, a jak nie, to podejmuje samodzielna decyzje na miejscu. Hm, jak to niektorzy mowia - 'umiesz liczyc - licz na siebie!' ;] I tak w marketach, gdzie najczesciej zapatruje sie w szpile, podchodze do stoiska [nie wiem jak nazwac ta sciane, gdzie sa gierki wywieszone XD], biore co chce i ide do kasy. Sprzedawcy sa wiec mi raczej niepotrzebni :P

Dobra, ale im gry są bardziej popularne tym więcej osób, które nie są obeznane w temacie i mogą potrzebować fachowej porady. I tutaj potrzebni są ludzie znający się na temacie.

Desser

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 1
  • Demons don't wear white
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 07, 2005, 21:53:29 pm »
Mysle, ze [prawie] kazdy rozumny czlowiek potrafi znalezc odpowiedz, ktorej potrzebuje, rozpatrujac dane zawarte w internecie, gazetach czy opiniach znajomych. Sami powiedzcie - czy kiedykolwiek kupowaliscie jakas gre tylko dlatego, ze sprzedawca niepewnym glosem, zapewne chcac wcisnac Wam jakiegos crapa nie do sprzedania polecil Wam ja? Nie sadze. Zeby nie bylo takich problemow istnieja wlasnie serwisy internetowe, czasopisma branzowe czy chcoiazby standy w sklepie, gdzie mozna samemu ocenic, czy na dany produkt warto wylozyc mamone. Z tego co udalo mi sie przez te kilka lat zaobserwowac, wiekszosc domoroslych sprzedawcow nie jest zaciekawiona ich produktami, tylko patrzac na lienta od razu licza zyski. Dlatego tez moga zaistniec sytuacje pokroju takiej, jaka opisal Castor.
Mozliwe, ze jakbym spotkal naprawde profesjonalnego sprzedawce, zmienilbym zdanie. Poki co nie mam ku temu powodu.

kingboo

• Proletariusz
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 07, 2005, 21:58:58 pm »
Obsługa musi się znać na tym co sprzedaje, ponieważ gry kupują nie tylko gracze ale też często rodzina postanawia kupić dziecku grę a sprzedawca doradza im takie tytuły że włosy się jeżą na karku.
Już wiele razy zdarzało się, że osoby nie mogące znaleźć z nikąd pomocy pytały mnie o radę.
I tym sposobem okazuje się, że to nie obsługa sklepu doradza, a inni klienci.

W Media Markt gry na GBA kupowałem z zapisanym stanem gry. :?

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 08, 2005, 08:27:43 am »
Ja jeszcze nigdy nie kupowałem żadnej gry w supermarkecie - kiedyś miałem taki zamiar, ale nic z tego nie wyszło, ponieważ znalazłem lepszą ofertę. Dlaczego nie nabywam akcesoriów konsolowych w centrach handlowych? Bowiem chcę uniknąć kłótni ze sprzedawcą, który zazwyczaj nie ma zielonego pojęcia o grach, a jest przedstawicielem działu 'Multimedia' - moim zdaniem, większość takich kolesi to się tylko do działu spożywczego nadaje.

Misterbuu

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 08, 2005, 14:29:22 pm »
Mówcie co chcecie ale mimo wszystko najlepsza obsługa jest na giełdach komputerowcy...mimo wszystko więkrzość zna się na rzeczy i nie pie@#$lą od rzeczy...A w sklepach?A w sklepach to bywa różnie...Napewno nie należy się wybierać na poszukiwania gier do marketów typu Real cz inne Tesco...może to się skonczyć pobytem na odziale psychiatrycznym... :twisted:

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 08, 2005, 18:30:08 pm »
Mówcie co chcecie ale mimo wszystko najlepsza obsługa jest na giełdach komputerowcy...mimo wszystko więkrzość zna się na rzeczy i nie pie@#$lą od rzeczy...

Różnie bywa. Kiedyś spotkałem się ze sprzedawcą, który nie do końca wiedział, jaką kartę graficzną sprzedaje :P.

Ganon

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 08, 2005, 21:45:42 pm »
Dwie najlepsze zalogi: Swiat Nintendo i Ultima. Sn za "swoiskosc", uprzejmosc, kulture, pomoc. To samo w Ultimce. Zawsze mozna przyjsc, pogadac, pokaza Ci co maja, dadza wejsc na zaplecze( :wink: ). Bardzo mili ludzie. Widac, ze pasjonaci.
Roma Roma Roma
core de' sta citta
unico grande amore...

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 10, 2005, 11:22:27 am »
Już od dawna noszę się z zamiarem odwiedzenia siedziby Ultimy, ale jakoś nie ma czasu. Może, jak wrócę z urlopu :roll:.

Ganon

• ZMP-owiec
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 10, 2005, 13:32:42 pm »
Ja tam po kazda gre przychodze. Odbior osobisty w siedzibie;]
Roma Roma Roma
core de' sta citta
unico grande amore...

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 10, 2005, 13:38:48 pm »
Cytat: "Ganon"
Ja tam po kazda gre przychodze. Odbior osobisty w siedzibie;]

Ja nie mogę tak często ich odwiedzać, ponieważ nie jestem z Warszawy - miasto, w którym mieszkam jest odległe od stolicy o 330km.

*
Ostatnio poszedłem sobie wesoło do kiosku, aby kupić N+. No, więc jestem już pod 'Ruchem', przy okienku stoi jakiś koleś, po chwili odchodzi, wtedy ja podchodzę do tego magicznego otworu [XD] i pytam się wesołego Pana, czy w/w magazyn konsolowy jest dostępny, na to on: 'Umm, Neo Plus? Czy to jest jakaś karta?'. Odpowiedź mówiła już wszystko.

Wiem, że nie jest to bezpośrednio związane z obsługą w sklepach, ale chciałem Wam to powiedzieć, bowiem jest to bardzo śmieszne :P.