Autor Wątek: Kabel RGB AV, czy jest potrzebny?  (Przeczytany 4598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vorio

• Pionier
  • *
  • Reputacja: 0
Kabel RGB AV, czy jest potrzebny?
« dnia: Sierpnia 19, 2005, 22:53:53 pm »
Witam

Otoz, niedawno przegladajac allegro natknolem sie na kabel RGB AV. W opisie bylo napisane ze poprawia obraz, co dokladnie on daje? I czy jest konieczny? Jeszcze jedno pytanie... o co chodzi, ze gra jest w systemie PAL?

Z gory dziekuje za odpowiedzi

michalc

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 19, 2005, 23:08:29 pm »
nie jest konieczny, ale kabelek ten poprawia ostrosc odrazu i to widac na pierwszy rzut oka :) , a co do PAL to gra wydana na Europe.

szeni

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 20, 2005, 19:38:12 pm »
Powiem Ci tak: przez jakies pol roku od zakupu konsoli grałem na zwyklych chinchach. Po zakupie i zainstalowaniu tegoż kabelka RGB wlasciwie nie poczulem roznicy. Ale gdy po kilku miesiacach sie przyzwyczailem, i zmieniłem - na probę - z powrotem na chinche, to mowie Ci, niebo a ziemia. Lepsze kolory, rozdziałka i wogle (na chinchach jakby kolory są malo zywe i wogle). Tak wiec - inwestuj smialo.

Eutanazja

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 29, 2006, 21:37:36 pm »
Pewnie ze jest roznica i to jeszcze jaka w szczegulnosci zwiazana z kolorami sa glebsze ja zainwestowalem i nie zaluje
Ala ma kota a MIRIAM ma ptaka

Turrambar

• ZMP-owiec
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 29, 2006, 21:51:05 pm »
rozdzialka nie ulega zmianie. w tym kablu chodzi o to ze kazdy z kolorow jest wyswietlany osobno (RGB- red, green, blue) dlatego sa one tak naturalne i zwieksza sie ostrosc.
wiem jak to dziala, powiedzial bym wiecej, ale nie wiem jak to ubrac w slowa  :shock: a nie chce pisac glupot  :oops:

u mnie na TV kabel RGB blokuje mozliwosc zmiany jasnosci obrazu i nasycenia kolorw. mozna jedynie zmieniac kontrast, co wg mnie jest duza wada. na innych TV dziala dobrze

ciekawostka: kiedys chcialem uregulowac gamme RGB w moim TV, wiec rozkrecilem go, znalazlem potencjometry odpowiedzialne za kolory i... to byl najwiekszy blad jaki mozna sobie wyobrazic  :D krecilem nimi przez dwie doby z krotkimi przerwami na spanie, az w koncu udalo mi sie wrocic do stanu wyjsciowego.
tip: jak sie ustawia RGB to najlepiej ustawic kolor bialy (mozna przylozyc do TV kartke papieru dla porownania) i czarny (trzeba rozjasnic obraz zeby widziec czy nie ucieka na ktorys z kolorow)

Conker

• Global Moderator
  • Bohater wojny GOjczyźnianej
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 29, 2006, 21:57:50 pm »
Pomoc, pomoc i jeszcze raz pomoc!