Tzn.
Z płyt głównych śmiało możesz brać MSI jeszcze. Choć osobiście uważam że Asus jest najstabilniejszy.
Bierz z chipsetem Via(stabilny i dobry po prostu) , bądź nVida (najbardziej wydajny, choć mniej stabilny w niektórych konfiguracjach)
Z ramu- polecam wyłącznie markowe kości- najlepiej kingstona zresztą.
Jeśli masz więcej kasy, to bierz hyper-x'y. Droższe (ok 500 zł za 512), ale niesamowicie wydajne (jeśli będziesz chciał grać na kompie, pokochasz hyperki).
Ważne- 400 mhz, jeśli twój procek także będzie tyle miał. Jeśli procek będzie miał 333, to bierz ramy z 333 mhz. Taka reguła.
Procek- polecam AMD. Wydajnieszy niż odpowiedniki Intela. Choć znacznie gorzej się podkręcają. Boxowy wiatraczek na ogół wystarcza. Plus na bonus, odsłonięty rdzeń, czyli szansa skruszenia go przy zakąłdaniu, więc najlepiej niech to zrobi ktoś kto ma doświadczenie (w sklepie 10 zł zapłacisz jeśli nie czujesz sie na siłach)
Pentiumy mają osłonę na rdzeń, ale są mniej wydajne od AMD. No i droższe. Choć jeśli je podkręcisz, to w sumie wyjdzie na to samo.
Najlepiej Athlon XP Plus 2800, nie daj sie wkrecic w Celerona ani P4
Ja mam celerona- nie polecam
btw. Ten athlon jest jeszcze na socket A?
Grafika- to już zalezy czy wolisz ATI czy nVidę. Ja preferuję radeonki- nigdy mnie nie zawiodły.
Ogólnie- polecam radeonki pro- 9800 pro (KONIECZNIE w technologii 256)
Nie sa drogie.
Byleby nie były to noName'y
Karta muzyczna? Na ogół ludziom wystarczają zintegrowane na płycie.
Mi nie.
Używam Audigy 2- boska karta. Do tego nie wyobrażam sobie przesiadki na zwykłe 2 głośniki. Zestaw 5.1 to minimum. Zestaw creative'a 5.1 kupisz już za ok 300 zł (analogowe- ale i tak coś). Teraz Audigy'2 kupisz tez za ok 200 zł, więc nie jest to spory wydatek, a warto- wierz mi, warto.
Napędy- dvd- teraz ok 150 zł chyba. Nagrywarka cd- ok 100 zł.
Raczej markowe wybieraj.
http://sklep.komputronik.pl/ - najlepszy w sieci sklep tego typu. Konkretne części możesz sobie sprawdzać.
Update: Nie bierz DDR2- nie warto. Pierwsze kości zresztą były nawet mniej wydajne od DDR zwykłych, przy tym 3 razy droższe...