Autor Wątek: Korea Północna ,Iran i George Bush -3 wojna swiatowa ?  (Przeczytany 13626 razy)

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 0
Korea Północna ,Iran i George Bush -3 wojna swiatowa ?
« Odpowiedź #40 dnia: Września 27, 2005, 17:59:16 pm »
Cytat: "Spike"
W 2 wojnie swiatowej Rosjanie stracili kilkanascie milionow ludzi i gdyby nie front wschodni to amerykanei nie dali by sobie rade. Radze poczytac ksiazki  z historii

Nikt nie kwestionuje strat sowietów, ani sugeruje że amerykanie sami sobie tę wojnę wygrali. Ale gdy nie ci ostatni, to pewnikiem już dawno mielibyśmy Europę bez granic.

Spike

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Września 27, 2005, 17:59:59 pm »
Don mylisz sie w czasie ataku na Ohame beach Niemiecki front wschodni sie juz zalamal i tylko kwesita czasu byla porazka Niemcow z udzialem usa czy bez. I jeszce jedno Don zwroc uwage  ze mamy w polsce media ktore krytykuja wsyzstko co Rosyjskie a chwala wszystko co Amerykanskie dlatego Ci wybaczam troche zle interpretowana historie nasiaknietą propaganda zachodu

Don

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Września 27, 2005, 18:06:40 pm »
Don mylisz sie w czasie ataku na Ohame beach Niemiecki front wschodni sie juz zalamal i tylko kwesita czasu byla porazka Niemcow z udzialem usa czy bez.

Śmiem twierdzić, żę amerykańska pomoc gospodarcza trafiała na dużo wczesniej, zanim amerykańscy chłopcy postawili swe stopy na plażach Normandii. Konkretnie trafiała ona do Rosjan już na kilka tygodni po tym, jak Hitler wcielił w życie plan "Barbarossa" (czyt. atak na ZSRR)

I jeszce jedno Don zwroc uwage  ze mamy w polsce media ktore krytykuja wsyzstko co Rosyjskie a chwala wszystko co Amerykanskie dlatego Ci wybaczam troche zle interpretowana historie nasiaknietą propaganda zachodu

Spike zapytam Ciebie o wiek. Sądzę, żejesteś starszy niż ja (23 lata) i zdążyłeś nasiąknąć propagandą radziecką (tak się składa, że w PRL było zupełnie odwrotnie - to znaczy: media chwaliły wszystko to co radzieckie, a ganiły to co amerykańskie) :D

Spike

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Września 27, 2005, 18:09:53 pm »
Zmartwie cie mam 19 lat :P Co do tematu wtedy byla propaganda radziecka teraz amerykanska widzisz roznice??

Wielki90

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #44 dnia: Września 27, 2005, 18:18:34 pm »
Tylko czy chcialbys, jadac do np. Paryza na ulicach widziec czerwone flagi, plakaty itp.??, bo to ze ruscy mieli wielki wklad w pokonaniu szkopow jest oczywiscie prawda, ale amerykanska interwencja byla tez "lekarstwem" na rozszerzanie sie granic "zjednoczonych" pod czerwonym sztandarem. Ale widze ze tu sie maly oftop zrobil (SPOJRZCIE NA TEMAT). Przejde za tem do rzeczy. Na pierwszy ogien pojdzie "Wielki Wodz": Moim zdaniem nie stanowi on dla swiata zadnego zagrozenia, fakt, straszy, ale zagrozenia nie ma bo: 1. Gdyby zaryzykowali atak na KP dostali by lomot od: Koreancow i Amerykanow, w dodatku chiny calkowicie przestaly by sie "kumplowac" z Korea Pół. (choc chyba juz teraz zaczynaja ten proces). Dla Korei atak stanowil by samobojstwo, bo nawet gdyby odpalili kilka glowic, to straty po stronie "Wielkiego wodza" bylyby kolosalne.
Wiekszym problemem moze byc Iran. Po pierwsze mam tu na myśli Islamskich radykałów, a po drugie, moze najwazniejsze, moga nam zakrecic korek z ropa, co moze byc fatalne w skutkach (zobaczcie jakie zamieszanie stworzyl huragan Rita i Katrina w Zatoce Meksykańskiej). Jednak oba te scenariusze wydaja mi sie malo prawdopodobne (ludzie ucza sie na bledach innych) i raczej nie beda prubowali takich rzeczy
Apropos wojny w Iraku, nie chodzi tu tylko o rope, warto zauwazyc ze w stanach przemysl zbrojeniowy jest olbrzymii i ta wojna jest (a przynajmniej miala byc) motorem napedzajacym gospodarke w 2003, gdy wzrost byl strasznie niski

PS: Wydaje mi sie ze bardziej niebezpieczne moga stac sie chiny. 1,2miliarda ludzi, i coraz wieksze pieniadze, a jak chyba kazdy wie, chinczycy sa baaaaaaaaaardzo ambitni
PSN: CooliG

Wielki90

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #45 dnia: Września 27, 2005, 18:20:01 pm »
Sory ze tak dziwnie wyszedl ten post, ale zaczolem go pisac "dwa posty" wczesniej

Don

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Września 28, 2005, 07:25:54 am »
Zmartwie cie mam 19 lat :P Co do tematu wtedy byla propaganda radziecka teraz amerykanska widzisz roznice??

Oprócz oczywistych widzę tą, że gdybyś sprzeciwiał się oficjalnej propagandzie w czasach PRL'u (innymi słowy popierałbyś USA) to byłbyś ściganym przez odpowiednie służby...   :roll:

thirian

• Towarzysz
« Odpowiedź #47 dnia: Września 28, 2005, 09:01:01 am »
W 2 wojnie swiatowej Rosjanie stracili kilkanascie milionow ludzi i gdyby nie front wschodni to amerykanei nie dali by sobie rade. Radze poczytac ksiazki  z historii

Ha, ha - oczywiście, że Roosevelt i Churchill zrobili wszystko żeby Rosjanie mężnie stawali naprzeciw potomkom Cheruskerów  :lol: bo mieli w tym swój interes - wiedzieli że Stalin nie liczy się z życiem ludzkim i Armia Czerwona jest świetnym... mięsem armatnim :wink:  (to w tych Twoich mądrych książkach też pisze). Czy Ty naprawdę uważasz że ZSRR (Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich - cóż za piękna nazwa) posiadał taką gospodarkę, która udźwignęła by ciężar wojny??? Jak by Ci tu to unaocznić... spróbuję tak - kilka ładnych lat temu temu Anglicy wydobyli kilkadziesiąt ton złota w sztabkach. Wydobyli to złoto ze statku kóry zatonął podczas WW II, a jego wydobycie było możliwe dopiero w czasach obecnych (statek leżał na dużej głębokości). Dlaczego o tym piszę? To złoto było radzieckie i było zapłatą... za broń dostarczoną przez Anglię.
Na jaw wychodzą też teraz dokumenty, które przejrzyście pokazują, że wsparcie dla ZSRR przez Aliantów (USA, UK) odegrało większą rolę niż to się dotąd wydawało. Zresztą to wynika z logiki - jeśli masz przed oczami obrazy z wojny w których brała udział Armia Czerwona, to patrząc przez pryzmat sił zbrojnych co potrafisz wymienić? Radzieckie czołgi? Katiusze? Kilka typów samolotów? Amerykanie dostarczali masowo jeepy, broń lekką, P40 (Anglicy Hurricane'y, Spittfire'y), więc jak sam widzisz Rosjanie byli potrzebni Amerykanom i Angikom po to, by oni sami nie ponosili dużych strat w ludziach (Amerykanie liczyli się zawsze z opinią publiczną - najlepszy przykład to Wietnam).
Aha, zapominasz że Rosjanie nie tylko pomogli na froncie wschodnim - z Japonią też musieli utworzyć drugi front (Alianci oddali przez to na pastwę ZSRR Polskę i kraje bałtyckie, żeby zadowolić Stalina).

Walker

• Pontifex Maximus
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #48 dnia: Września 28, 2005, 09:07:49 am »
Spike USA daloby sobie rade, trwalo by to tylko dluzej j kosztowalo wiecej zarowno pieniedzy jak i zyc ludzkich.

Spike

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Września 28, 2005, 14:09:17 pm »
Cytat: "walker_san"
Spike USA daloby sobie rade, trwalo by to tylko dluzej j kosztowalo wiecej zarowno pieniedzy jak i zyc ludzkich.

Walker gdyby nie bylo frontu wchodniego i cala armia byla na zachodzie nie widze szans aby nawet desant na ohame beach sie udal

thirian

• Towarzysz
« Odpowiedź #50 dnia: Września 29, 2005, 07:55:44 am »
Cytat: "walker_san"

Walker gdyby nie bylo frontu wchodniego i cala armia byla na zachodzie nie widze szans aby nawet desant na ohame beach sie udal

Naprawdę słabo znasz historię. Rzuciłem Ci w poście wyżej jedno zdanie, które mógłbys mi wypominać (taka przynęta).
Desant by się nie udał? Co za bzdura. Alianci skupili się na dezinformacji, dzięki czemu nawet sam Rommel nie był w stanie określić gdzie mogą wylądować wojska sprzymierzonych. Zresztą jak byś poczytał pamętniki tego pana i jego listy do syna, to byś wiedział, że budowa umocnień szła ślamazarnie - nawet brakowało materiałów do budowy umocnień  :!:
Zresztą znowu zapominasz/pokazujesz brak wiedzy - o lądowaniu we Włoszech (najpierw trzeba było skopać niemiaszków w Afryce - co się udało i bez Rosjan). Niemcy narzucili sobie tempo prowadzenia wojny, którego nie mogła długo pociągnąć ich gospodarka (za mało surowców, których nie udało im się zdobyć - patrz Afryka).

Spike

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Września 29, 2005, 08:32:53 am »
Koles to ty raczej znasz slabo historie. Jakbys wiedzial to glowne dzialania wojenne dzialy sie na wschodzie a front zachodni bardzo szybko upadl. Po 2 wojska USA mialy duzo szczescia ze trafily akurat na jedna dywizje pancerna w ohama beach. Po 2 gdyby wszystkie dywizje lotnictwo przerzucic ze wschodu na zachod to nie ma szans zeby powiodl sie ten desant. Wiem o tym bo zdaje mature z historii rozszerzona i przeczytalem bardzo duzo ksiazek na ten temat. Tobie tez to radze a nie tylko opieraj sie na ksiazkach z zachodu ktore robia wode z mozgu

thirian

• Towarzysz
« Odpowiedź #52 dnia: Września 29, 2005, 08:56:27 am »
Przeczytać, to może przeczytałeś, ale jak już napisałem wyżej masz naprawdę blade pojęcie o historii. Nawet nie wysiliłeś się, żeby sprubować zbić moje argumenty, tylko wyskakujesz jak Filip z konopii z tezą, że gdyby nie front wschodni, to Niemcy przerzucili by swoje wojska na zachód - tak jakby Alianci nacierali tylko z tego kierunku  :wink:

Bomba atomowa - mówi ci to coś???
Atomówki zrzucane na każde niemieckie miasto, gdyby Amerykanie nie chcieli ponosić strat w ludziach (w wypadku bierności Armii Czerwonej).

Don

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Września 29, 2005, 09:25:12 am »
Panowie proponowałbym przystopować z rozwijaniem i interpretowaniem dziejów historycznych w stylu: "co by było gdyby...". Bo tego rodzaju rozumowanie to domena analityków, a nie histryków.

_invictus

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Września 29, 2005, 09:31:24 am »
...i powrócić do tematu :)

Wielki90

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #55 dnia: Września 29, 2005, 09:42:17 am »
Właśnie!!

thirian

• Towarzysz
« Odpowiedź #56 dnia: Września 29, 2005, 09:52:26 am »
Cytat: "Don"
Panowie proponowałbym przystopować z rozwijaniem i interpretowaniem dziejów historycznych w stylu: "co by było gdyby...". Bo tego rodzaju rozumowanie to domena analityków, a nie histryków.

Ok, pasuję, ale zauważ że cały ten topic to zabawa w określenie "co by było gdyby" (nazwa topicu: "Korea Północna, Iran, George Bush - 3 Wojna Światowa). A analitykiem nikt przecież na tym forum nie jest  :) .

joshimitsu

• Towarzysz
« Odpowiedź #57 dnia: Września 29, 2005, 16:21:13 pm »
Tak czy siak potwierdza się moje zdanie, że powinnością człowieka jest zabijać słabszych. Smutne to jest, ale prawdziwe. Świadczą chociażby o tym nie tylko wojny i terror, ale także zabijanie zwierząt ( mam tu na myśli wszystkie powody ), czy rosnąca z każdym dnie przestępczość także wśród nieletnich ( i tu wcale nie mówię tylko o drechach i kibolach, ale o wszystkcih degeneratach ). Wiem, że Bóg nie tworzył nas jako broni, ale tak się niestety stało. Jesteśmy groźniejsi od mialiardów bomb nuklearnych. Mówiąc krótko zawiedliśmy naszego stórcę i nie dziwię się dlaczego my mamy wyginąć. Wkońcu to my stworzyliśmy coś takiego jak zło.

Bo jak nie to naślę na Was swojego kota. Już on się Wami zajmie!!!;PPPPP

_invictus

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Września 29, 2005, 17:02:33 pm »
Cytat: "Joshimitsu"
Wiem, że Bóg nie tworzył nas jako....

Mówiąc krótko zawiedliśmy naszego stórcę i nie dziwię się dlaczego

wow, temat na kolejną dyskusje - czy bóg nas stworzył. :)

skunek

• Towarzysz
« Odpowiedź #59 dnia: Września 29, 2005, 17:10:54 pm »
Cytat: "_invictus"
wow, temat na kolejną dyskusje - czy bóg nas stworzył. Smile

pytanie tylko czemu ten usmieszek :?: dyskusje o Bogu zawsze byly ciekawe(ja lubie przynajmiej o tym mowic)-jestem ateistą-w Boga niewieze,niechodze do koscioła,ale taka rozmowa jest potrzebna tylko pytanie:czy jest potrzebna na forum o grach...chociaz po tematach o jedzeniu,wojnie i wyborach chyba czas nadszedl na temat "religia i jej wplyw na czlowieka"

Don

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Września 29, 2005, 17:10:59 pm »
W końcu to my stworzyliśmy coś takiego jak zło.

Nie chciałbym się czepiać twej religijonści (bo do tej sfery każdego człowieka się nie wtrącam z zasady) ale czy przypadkiem zło nie jest tworem szatana, a ten ostatni jegomość nie jest tworem Boga :?:  (mowa tu czywiście o wierzeniach katolików)

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
  • Terror of unexpleainable
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 27, 2005, 12:37:20 pm »
cytat z wywiadu S.Lema zamieszczonego  na www.onet.pl

Chciałem zadać panu pytanie, czy życie ma sens, ale jest ono tak rozległe albo tak banalne, że zapytam inaczej: jaką życie ma przyszłość?

Jeśli pyta pan o przyszłość ludzkości, to myśląc o tym, niezmiennie odczuwam niepokój. Zmierzamy bowiem nieuchronnie w stronę konfliktu nuklearnego. Nie wiem jednak, kiedy nastąpi ostateczne starcie, bo gdybym to wiedział, pewnie siedziałbym zamknięty u amerykańskiego prezydenta w kasie pancernej.  

To straszna prognoza

Straszna, ale poparta faktami. Wystarczy spojrzeć choćby na następujący fragment krajobrazu politycznego: z chwilą, gdy Teheran ogłosił, że chce kontynuować program nuklearny, izraelski polityk Benjamin Netanjahu oświadczył, iż ma plan zbombardowania irańskich ośrodków atomowych, a w odpowiedzi Teheran zakupił od Rosjan rakiety średniego i krótkiego zasięgu, które mają być użyte w razie ewentualnego ataku. Takie napięcie nie rokuje długotrwałego pokoju.

Iran niedawno temu oswiadczył ,ze  panśstwo Izreal trzeba wykreślic z mapy świata.Nie bacząc prz tym na opinii świata  maja zamiar nadal sie zbroic .Szykuje sie kolejna wojna.Niestety przed jej skutkami nie bedzie juz ucieczki .
''Don't take advice from anyone'' - Robert Altman.

mowafilmowa.wordpress.com
magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Von Zay

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 27, 2005, 12:48:39 pm »
Jak miłośnik spiskowych teori dziejów, UFO i Radia Maryja - nie odpuszczę sobię okazji do podzielenia się moją najukochańszą historią (jak to gdzieś już było na forum to sorki, ale tak mi się teraz przypomniało):

John Titor

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 27, 2005, 13:19:07 pm »
Cytat: "Von Zay"
Jak miłośnik spiskowych teori dziejów, UFO i Radia Maryja - nie odpuszczę sobię okazji do podzielenia się moją najukochańszą historią (jak to gdzieś już było na forum to sorki, ale tak mi się teraz przypomniało):

John Titor

Z Iranem to będzie tak, kiedy tylko Żydzi zyskają pewność, że Iran robi atomówki, zbombardują ośrodki jądrowe. I nie ma przebacz. Może nawet zrobią to atomówką. W tym momencie najwłaściwszym rozwiązaniem byłoby, gdyby wszystkie państwa wycofały się do czasu rozwiązania konfliktu. Innymi słowy solówka: Izrael vs. Iran. Irańczycy próbowaliby tym swoim żałosnym wojskiem coś tam zburzyć, Izrael rozniesie ich bez problemu i będzie po kłopocie.

Don

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 01, 2006, 23:53:50 pm »
Nooo... Sądzę, że "po kłopocie" to będzie jak Izrael upora się także z Palestyńczykami, Syrią, Jemenem... Kolejka do takich solówek (jak to pieszczotliwie ująłeś...;) ) jest w każdym bądź razie długa.