No właśnie. Jakie są wasze ulubione reklamy w TV (ale nie tylko w TV)? Najfajniejsze, najśmieszniejsze, mające najsilniejsze sposoby perswazji (o środkach perswazji w reklamie wybrałem temat maturalny, więc wasze odpowiedzi na pewno mi się przydadzą
)? A których nie lubicie?
Moją ulubioną na dzień dzisiejszy jest reklama... Kredytu w jakimś tam banku, zapomniałem jakim. Otóż siedzi sobie rodzinka przy kolacji, a tu nagle żarówka gaśnie. W tym momencie wszyscy zaczynają panikować: ojciec wstaje i wygląda, jakby zaraz miał mu obcy wyjść z twarzy, córka wygląda, jakby jej ciśnienie skoczyło o 200% i drze się jak oszalała, a synek oddycha, jakby miał wszystkie choroby układu oddechowego naraz. Wygląda to według mnie totalnie przekonywująco, profesjonalnie, zarazem śmiesznie, bo w sumie nie możemy tego uznać za tragiczne (mimo, że reklama ma tak wyglądać) - to tylko żarówka, hehe. Aktorstwo - mistrzostwo świata. Nie wiem jak wam, ale mi się chce szczerze śmiać, gdy oglądam tę reklamę. Zdecydowanie rządzi. Zawiera elementy, będące w zamyśle podstawowymi składnikami skutecznej reklamy - wyzwala pewne emocje u odbiorcy. Chociaż reklam jest kilka typów (o tych, które wyróżniłem, opowiem na maturze
).
Których nie lubię? Teraz nie mogę sobie przypomnieć. Ale jak coś, to napiszę.