No dobra, zaczynamy. Najpierw wkładasz karte sieciową od Xboxa do komputera, fajnie, wykryto nowy sprzęt, poczekaj aż XP zainstaluje sterownik..Potem krossa w nią ładujesz a następnie drugą końcówkę wlepiasz do X'a.Bierzesz na komputerze Moje Miejsca sieciowe->Wyświetl połączenia sieciowe i naciskasz właściwości karty sieciowej odpowiedzialnej za twojego Xboxa ,w zakładce Ogólne wybierasz Protokoł Internetowy (TCP/IP) :
*Użyj następującego adresu IP:
Adres IP : 192.168.0.1
Maska podsieci : 255.255.255.0
Brama domyślna : tu nic nie wpisuj , ma zostać puste.
W DNS'y też nic nie wpisujesz, ma być puste.
Wciskasz OK i OK.
Potem uruchamiasz Xboxa i uruchamiasz dashboard ( opisze to na podstawie Evoxa, jeśli masz innego , zagadaj na moje Gadu Gadu - 1784791 )
Wybierasz ustawienia (Settings) , w NETWORK zaznacz Setup Network na YES, i Static IP na YES, w IP wpisujesz koniecznie 192.168.0.2 i w Subnetmask 255.255.255.0 Default Getaway zostawiasz. DNS'ów też nie ruszasz i Setup Delay też.Potem zjedziesz na doł ( w tym samym okienku ) do FTP i wybierzesz ENABLE, hasło jakie tam chcesz ( potem będziesz musiał je wpisywać jeśli będziesz chcial pliki przesyłać do X'a ), TELNET weź na Enabled. Zjeżdzasz na sam dół i bierzesz Save & Exit, dobra - restartujesz iX'a. Włączasz go ponownie i znów wybierasz Setting , jeśli w NETWORK pisze FULL DUPLEX lub HALF DUPLEX (trochę gorszy transfer) wszystko jest w porządku ! Zmień TYPE na STATIC.
----------Połączenie Xboxa z PC mamy już za sobą----------
Teraz granie. Zakładając że gra którą posiadasz ma w Multi System Link oczywiście.(Nie grałem)
Ściągasz najnowszą wersję Xbox Connect (
http://www.xbconnect.com -> Download ), rejestrujesz się , podajesz hasło i nazwę użytkownika, email i takie tam duperele.Włączasz Xboxa, jeszcze raz upewniasz się w Evoxie że wszystko jest w porządku i uruchamiasz gre. Wciskasz wszystko mówiącą opcję Multiplayer. Potem System Link, zostawiasz wszystko tutaj, idziesz do komputera, włączasz XBC (zakładam że wszystko już skonfigurowałeś
) bierzesz Options -> General i po prawej stronie FIND ( my console ) poczekaj aż wykryje konsole, poda jej MAC Adress, zakładając że ktoś gra w grze wybierasz właśnie menu tej gry ( W XBC po lewej razem z innymi grami ) wchodzisz na jakiś serwer ( 2x Lewy Przycisk Myszy ) , podchodzisz do Xboxa ( co to ? dostępny serwer ?? przedtem tego nie było, łaaał ... ) łączysz się , czekasz na rozpoczęcie partyjki.
-----------------------------------------------
W razie problemów z połączeniem jestem dostępny na GG w granicach 17-18 i 20-23, a jakby połączenie zawiodło skorzystaj z poradnika na Forum Xbox-Scene (
http://forum.xbox-scene.pl/index.php?showtopic=251) - swoją drogą to potężna encyklopedia na temat Xboxa
-----------------------------------------------
Do połączeń FTP polecam FlashFXP, średnio z X'a na PC mam 30mb/s a z PC na X'a 5mb/s.
EDIT Acha, jeśli chcesz przeglądać strony internetowe z poziomu xboxa ściągnij LinkBoks 0.99 (
www.xbox-tribe.com -> Downloads -> Web Browsers).
Sprawdziłem, ani w XBC ani w Xlink Kai nie pograsz sobie w PES5 więc część posta zmieniam na ogólne informacje.