najlepiej siedzieć i uzalać się jak to W Polsce jest zle i sprowadzać zza granicy bo oni tylko w nas dostrzegają jasną stronę mocy .Benek tylko kase zbiera a nic nowego nie wnosi w naszą rodzimą myśl trenerską .
Ten wielki talent o nazwie Smolarek to nie może się załapać do podstawowego składu średniaka ligi hiszpańskiej , także nie udało się Ci z tym przykladem . Techniki wielkiej nie posiadają Grecy a mimo to zdołali zdobyć Mistrzostwo starego kontynentu . Skończ z tym ,że nic się nie da bo to MIT ,ot próba łatwego wytłumaczenia słabej kondycji naszego sportu narodowego . Talenty były , są i będą , trzeba je tylko odpowiednio szybko wyławiać i umiejętnie oszlifować .
Przeczytaj to co napisałem o Smolarku i zastanów się nad tym co napisałeś:) w którym miejscu napisałem że jest to wielki talent? przytoczyłem przykład który padł po chwili zstanowienia w grupie 20 osobowej Smolarek poprostu wyróznia sie na tle naszych grajków jezeli chodzi o umiejetności techniczne a to dlatego że miał jakis tam talent i trafił dzieki ojcu do znakomitej szkółki piłkarskiej jednej z najlepszych na swiecie i bądż co bądź osiagnoł to co osiagnol jest jednym z najlepszych piłkarzy w kraju ale na tle europejskim jest przeciętniakiem. Możemy gdybac co by było gdyba Kuba Błaszczykowski wychowywał się w szkole Ajaxu stawiam głowe ze nie gral by teraz w niemczech:) a w któryms z najlepszych klubów Europy ale to gdybanie.
Benek zbiera kase za to co musi robic jest SELEKCJONEREM! a jego myśli trenerskie sa wałkowane na studiach w tym i mojej osobie. Dzieki promotorowi wiem jak funcjonuje nasza piłka troszke z tej nieoficjalnej strony:) ale to tematy na długie rozmowy ale jest bardzo ciekawie
Co do mysli trenerskiej Benka ma ona bardzo ciężko wśród naszych treserów poniewaz przewraca ona do góry nogami ich dotychczasowe poglądy i utarte schematy przykłąd Leo pisze " Najpierw dzieci uczymy techniki,stopniowo wprowadzamy zasady z taktyki aby dzieci zrozumiały gre, az wreszcie podnosimy na wyzszy poziom zdolności kondycyjne aby nadac cisnienie grze " a co jest u nas:) Treser bierze grupe młodzików i jest jazda las , testy coopera, siłownia, nieskonczona ilośc kółek wokół boiska jesli ktos trenował noge za młodzika niech przypomni sobie jeden trening w którym trenowało sie zwody( jeden z najtrudniejszych elementó sztuki piłkarskiej) ... ja nie miałem ani jednego takiego treningu
W kazdym razie idzie młoda krew i nie martwicie się powoli wszystko zacznie się zmieniac
Aha samych talentów nie powałoasz do kadry je trzeba najpier wyłowic a z tym jest u nas naprawde cięzko, wychodzi tu potrzeba zmian w strukturze procederu ale za duzo pisania i wiedza,doświadczenie jeszcze nie to.
Co do Grecji Cie:) co pokazali teraz na Euro nic sa inne czynniki kóre sprawiły ze wtedy im sie udało taktyka,dyscyplina, dyspozycja,szczęście to był ewenement którego juz nie powtórzą.
Technika to fundament na którym mozna budowac dalsze predyspozycje u nas niestety Technika dotychczas była traktowana tak przy okazji.